Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εάν ο Τραμπ τηρήσει τον λόγο του και διεκδικήσει την Γροιλανδία ακόμη και με στρατιωτικά μέσα έναντι της Δανίας τότε ο αμερικανικός στρατός θα αναδεικνύονταν ο απόλυτος νικητής ενός τέτοιου πολέμου.
Πόσο εύκολη θα ήταν όμως μία τέτοια στρατιωτική επιχείρηση έναντι της Γροιλανδίας;
Ο Μικρότερος Πόλεμος της Σύγχρονης Ιστορίας
Σε ένα σενάριο αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής εντός της δανικής Γροιλανδίας τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν θεωρητικά να ακολουθήσουν είναι αμέτρητα. Η Δανία ίσως απηύθυνε έκκληση υποστήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και σε κάποιο εταίρο εκτός Ευρώπης, π.χ. τον Καναδά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Σήμερα το αμερικανικό κράτος δαπανεί σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στις ένοπλες δυνάμεις του, νούμερο σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλο έθνος, ειδικά δυτικό.
Ο αμερικανικός στρατός έχει προσωπικό 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και αυτήν την στιγμή χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος της Γροιλανδίας λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Δανίας. Να ανακαλέσουμε πως το 1951 η Ουάσιγκτον είχε υπογράψει συμφωνία με την Κοπεγχάγη, κατά την οποία υποσχέθηκε να προστατεύσει την περιοχή από πιθανή εχθρική επίθεση.
Από την άλλη η Δανία δεν είναι μία χώρα που φημίζεται για την στρατιωτική της ισχύ. Το 2024 ξόδεψε περίπου 10 δισεκατομμύρια στον αμυντικό της προϋπολογισμό και σήμερα διαθέτει 17 χιλιάδες ενεργούς στρατιώτες στο δυναμικό της. Όσον αφορά τον εξοπλισμό της, πολλοί πιστεύουν ότι το οπλοστάσιο τεθωρακισμένων της ευρωπαϊκής χώρας έχει απογυμνωθεί έπειτα από παρατεταμένες δωρεές όπλων στην Ουκρανία.
Αν ο Τραμπ έδινε την τελική εντολή και μία στρατιωτική εισβολή έναντι της Γροιλανδίας ξεκινούσε, τότε ένας ειδικός από το Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών προειδοποίησε πως «αυτός θα ήταν ο συντομότερος πόλεμος του κόσμου, αφού η Γροιλανδία δεν διαθέτει κανένα αμυντικό μέσο».
Το μόνο δανικό στρατιωτικό μέσο στην περιοχή είναι κάποια πλοία της δανικής ακτοφυλακής, τα οποία που και που επιχειρούν νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας. Αλλά και αυτά δεν οπλίστηκαν ποτέ με πυρομαχικά!
Η Δανή πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν δήλωσε πως η κυβέρνησή της λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της το ζήτημα της αμερικανικής διεκδίκησης της Γροιλανδίας, ωστόσο εξήγησε πως «δεν έχουμε καμία επιθυμία να κλιμακώσουμε έναν λεκτικό πόλεμο με τον σύντομα νέο Αμερικανό πρόεδρο».
Οπότε μέχρι να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ μην αναμένεται νεότερες εξελίξεις, τουλάχιστον από μεριά Κοπεγχάγης.