Το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ προετοιμάζονταν για ένα νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα έχουν περιθώριο δύο μηνών για να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, αναφέρει το Reuters.
Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τόνιζε πως ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αφού κάτω από άκρα μυστικότητα, ετοιμάζεται ένα μαζικό πογκρόμ των εναπομεινάντων Σέρβων με την δράση Τούρκων και Τσετσένων.
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από Αλβανούς, έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει τους Σέρβους να αποδεχτούν την εξουσία της Πρίστινα σε γραφειοκρατικά θέματα ρουτίνας από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2008 μετά από μια σχεδόν δεκαετή εξέγερση κατά της κατασταλτικής κυριαρχίας της Σερβίας.
Ανακοινώνοντας την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για τους αυτοκινητιστές να αλλάξουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι περιέγραψε την απόφαση ως "τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια έκφραση της άσκησης της κυριαρχίας".
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με το Κόσοβο για το θέμα αυτό. "Από την 1η Σεπτεμβρίου (το Κοσσυφοπέδιο) θα ... προσπαθήσει να αναγκάσει τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες, ... Δεν νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μια προσπάθεια πέρυσι για την εφαρμογή της αδειοδότησης των αυτοκινήτων αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από τους Σέρβους στο βορρά, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Βελιγράδι και ζουν κοντά στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία. Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν και πάλι τον περασμένο μήνα αφού η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, γεγονός που ώθησε τους Σέρβους να στήσουν οδοφράγματα.
Οι εντάσεις μειώθηκαν αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμφώνησε να αναβάλει τη μετάβαση. Τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει περίπου 3.700 ειρηνευτές στο Κοσσυφοπέδιο. διαβάστε περισσότερα
Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και το θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενίσχυσε την εκπαίδευση ορισμένων από τα στρατεύματά της που φρουρούν κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
"Η εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί υψηλός βαθμός ετοιμότητας μάχης των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια κατά μήκος της διοικητικής γραμμής", ανέφερε το υπουργείο.
Ωστόσο, ο υποστράτηγος Ferenc Kajari, διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους για επικείμενη σύγκρουση, καθώς οι ειρηνευτές διασκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή για να προλάβουν το ενδεχόμενο βίας.
"Δεν βλέπουμε κανενός είδους ένδειξη ακόμη και προετοιμασίας για πόλεμο ... Όσοι σκέφτονται υπεύθυνα δεν πρέπει να μιλούν για πόλεμο", δήλωσε ο Kajari, ένας Ούγγρος, στο Reuters σε συνέντευξή του την Τετάρτη.
Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν
Οι συνομιλίες μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των απεσταλμένων των ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να επιλύσουν το ζήτημα, αν και το Βελιγράδι και η Πρίστινα κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία για τη χρήση των προσωπικών εγγράφων ταυτότητας. διαβάστε περισσότερα
Οι Σέρβοι αποτελούν το 5% των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο ότι καταπατά τα δικαιώματα αυτής της εθνικής μειονότητας, κατηγορία που αρνείται η Πρίστινα.
Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εκτός από πέντε, αλλά όχι από ορισμένα άλλα κράτη, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.