Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

EurAsian Times: Οι ΗΠΑ αντέγραψαν τη ρωσική τεχνολογία και τα μαχητικά τους!

''Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέγραψαν την ρωσική τεχνολογία, όσον αφορά τον τομέα της στρατιωτικής αεροπορίας και τις εφάρμοσαν στα μαχητικά τους'', σχολιάζει ο Ινδός δημοσιογράφος Part Satam, σύμφωνα με τους ''EurAsian Times''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 είναι τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και συζητημένα αμερικανικά αεροσκάφη σήμερα. Πιστεύεται ότι αυτά τα οχήματα μάχης μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία ή την Κίνα. Σύμφωνα με τον Part Satam, κατά την ανάπτυξη του F-35, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin δανείστηκε κάποιες λύσεις από σχεδιαστές αεροσκαφών από τη Ρωσία

''Η έκδοση του F-35B, με σύντομη κάθετη απογείωση και προσγείωση μπορεί να ονομαστεί άμεση παράγωγο του Yak-141'', δήλωσε ο Ινδός δημοσιογράφος. 

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε μια απότομη τήξη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες δεν θεωρούνταν πλέον οι χειρότεροι γεωπολιτικοί αντίπαλοι και άρχισαν να δημιουργούνται επαφές μεταξύ τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το έργο του πολλά υποσχόμενου υπερηχητικού μαχητικού Yak-141 και μάλιστα συνεργάστηκαν ενεργά με το γραφείο σχεδιασμού Yakovlev για αρκετά χρόνια.

Ο σχεδιασμός του Yak-141 ξεκίνησε το 1975 αφού η ηγεσία του σοβιετικού στόλου ανακοίνωσε την ανάγκη για ένα μαχητικό αεροσκάφος με κάθετη απογείωση και προσγείωση. Το γραφείο σχεδιασμού "Yakovlev" ανέλαβε τη δουλειά και κατάφερε να δημιουργήσει πολλά πειραματικά πρωτότυπα που είχαν εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, άρχισαν τα προβλήματα χρηματοδότησης και το έργο τελικά έκλεισε.

''Το αεροσκάφος (Yak-141) έδειξε εξαιρετικές επιδόσεις για ένα μαχητικό εκείνης της εποχής, διακρινόταν από υψηλή ευελιξία και μπορούσε να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,4 Mach'', δήλωσε ο αναλυτής.

Το 1997, η Lockheed Martin διέκοψε τους δεσμούς της με το Yakovlev Design Bureau και λίγα χρόνια αργότερα, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το νέο της μαχητικό F-35. Ο σχεδιασμός του ακροφυσίου του τελευταίου ήταν πολύ παρόμοιος με το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε στο Yak-141.

''Το γεγονός ότι το Yak-141 δεν τέθηκε ποτέ σε μαζική παραγωγή, παρά την παρέμβαση της Lockheed Martin, σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν μόνο για την τεχνολογία και τα δεδομένα δοκιμών αεροσκαφών'', σχολίασε ένας αρθρογράφος των ''EurAsian Times''.

Πριν από λίγο καιρό, έγγραφα της NASA από το 1993 αποχαρακτηρίστηκαν και αναφέρουν ότι η πρόσβαση στη σοβιετική/ρωσική τεχνολογία VTOL ήταν υψίστης σημασίας για την αεροπορική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δημοσιογράφος των EurAsian Times σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χάρηκαν για πολύ, καθώς η ιστορία επαναλήφθηκε, με ορισμένες εξαιρέσεις. Υπάρχει η άποψη ότι Κινέζοι μηχανικοί δανείστηκαν τις τεχνικές λύσεις του F-35 και τις εφάρμοσαν στο νέο τους μαχητικό J-20.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...