Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παίζουν με τη ρωσική φωτιά οι Τούρκοι! Ο κατασκευαστής των Bayraktar μαζί με τον Ερντογάν στην Ουκρανία

Ο Haluk Bayraktar, διευθύνων σύμβουλος της Baykar Makina, που παράγει τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός, συνόδευσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επίσκεψη στην Ουκρανία την Πέμπτη, 175 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής μαζί με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό πληροφοριών.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τους Ουκρανούς και θεωρούνται ως ένα από τα πιο χρήσιμα όπλα τους στον πόλεμο με τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί έχουν μάλιστα συνθέσει δημοφιλή τραγούδια γι' αυτούς. Οι κινητήρες των Bayraktars παράγονται στην Ουκρανία. Ο Selçuk Bayraktar, αδελφός του Haluk και ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, είναι ο γαμπρός του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Haluk Bayraktar που συμμετέχει στην επίσημη αντιπροσωπεία μπορεί να θεωρηθεί ως η προσπάθεια του Ερντογάν να εξισορροπήσει την αντίληψη ότι έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Nordic Monitor. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε προηγουμένως ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και επίσης επειδή είναι αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νωρίτερα δήλωση λέγοντας ότι τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν ήταν βοήθεια από την Τουρκία αλλά μάλλον υλικό που αγόρασε η Ουκρανία από ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα, ο Haluk Bayraktar είπε ότι θέλουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα με το εργοστάσιο που θα ανοίξει στην Ουκρανία. O Bayraktar δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν την ικανότητα να παράγουν 20 TB2 το μήνα. Η εγκατάσταση αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία την Πέμπτη ούτε μοιράστηκε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φοβούμενος την αντίδραση της Ρωσίας, ο Ερντογάν μετέφερε ένα μήνυμα στις ουκρανικές αρχές ότι δεν πρέπει να συζητούν δημόσια τα τουρκικά drones.

Στις 26 Ιουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε σε συνάντηση με την ανώτατη διοίκηση του κυβερνώντος κόμματός του ότι η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και είχαν προτείνει κοινή παραγωγή. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από καμία από τις δύο χώρες. Ωστόσο, στις 19 Ιουλίου, ο Haluk Bayraktar είπε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στο CNN ότι η εταιρεία του δεν θα πουλούσε ποτέ drones στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Bayraktar, είναι περήφανοι που τα drones τους έχουν γίνει ένα από τα σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.

Σύμφωνα με μια νέα συμφωνία που υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία θα παραχωρήσει γη για την εγκατάσταση παραγωγής UAV Bayraktar TB2 για 49 χρόνια και θα παράσχει μια σειρά από κίνητρα. Τα μέρη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των UAV θα απαλλάσσονται από δασμούς. Όλες οι οικονομικές πληροφορίες και οι πληροφορίες προσωπικού σχετικά με τη νέα εγκατάσταση θα παραμείνουν εμπιστευτικές.

Εκτός από το εργοστάσιο UAV, θα κατασκευαστεί και εκπαιδευτικό κέντρο. Η Baykar θα απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος για 10 χρόνια λόγω των επενδύσεών της. Η λήξη της συμφωνίας είναι η 1η Ιανουαρίου 2035. Για την Baykar, η οποία επί του παρόντος χρησιμοποιεί κινητήρες από τις ουκρανικές εταιρείες Ivchenko-Progress και Motor Sich στα στρατιωτικά drones που παράγει, η μονάδα παραγωγής στην Ουκρανία θα προσφέρει επίσης ευκολία όσον αφορά την επιμελητεία και το χρόνο.

Το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία λόγω των πολεμικών συνθηκών είναι ακόμη ασαφές αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...