Στη ρημαγμένη και πλήρως ρωσοκρατουμένη πλέον Μαριούπολη, ο φόβος μπροστά στους εκκωφαντικούς βομβαρδισμούς έχει δώσει τη θέση του «σιωπηλή» απειλή της έξαρσης επιδημίας χολέρας, με εξόριστους τοπικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την μαρτυρική πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κινούνται προς την επιβολή καραντίνας.
Οι άταφοι νεκροί και οι σωροί απορριμμάτων στους δρόμους της άλλοτε ακμάζουσας πόλης, που διέθετε και συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, μολύνουν τις πηγές πόσιμου νερού και εκθέτουν τους εναπομείναντες κατοίκους στον κίνδυνο προσβολής από χολέρα, δυσεντερία και άλλες επικίνδυνες μολυσματικές νόσους.
Εμπειρογνώμονες Δημόσιας Υγείας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και ο παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ουκρανία -τους πολίτες και στρατιώτες της- ευάλωτους σε μολυσματικές νόσους, σηματοδώντας ενδεχομένως μία φάση της σύγκρουσης που αναγκάζει τις αρχές να αντιμετωπίσουν κρούσματα ασθενειών ενόσω παράλληλα αποκρούουν τη ρωσική εισβολή.
Οι πλέον επικίνδυνες ζώνες είναι οι κατεχόμενες περιοχές της χώρας, όπου έχουν ισοπεδωθεί οι υποδομές υγιεινής -είτε εν μέσω των συγκρούσεων, είτε λόγω εσκεμμένης στόχευσης, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης του νερού και της μετατροπής του σε όπλο.
Στη Μαριούπολη Ρώσοι στρατιώτες είχαν κλείσει την τοπική παροχή νερού και εν μέσω της βάναυσης πολιορκίας της πόλης, αφήνοντας τον εγκλωβισμένο πληθυσμό χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η Μόσχα έχει θέσει στο στόχαστρο τις υποδομές ύδρευσης -συμπεριλαμβανομένων σωληνώσεων, σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και αντλιοστασίων- στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ανά τη χώρα από την 24η Φεβρουαρίου.
Μπροστά στον κίνδυνο έξαρης χολέρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) έχει γνωστοποιήσει πως έχει ήδη μεταφέρει εμβόλια στο Ντίπρο, τη βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων (προ του πολέμου) που διασχίζεται από τον ομώνυμο ποταμό (Δνείπερος), όμως δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να διανεμηθούν στους κατοίκους σε περίπτωση ανάγκης.
Η χολέρα, λοίμωξη που προκαλεί οξεία διάρροια, συνδέεται με ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε επίσκεψή της στο Κίεβο στις 17 Μαΐου, η επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ αρμόδια για την Ευρώπη, Ντόριτ Νίτζαν, μίλησε για τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στη Μαριούπολη. «Διαθέτουμε πληροφορίες ότι στους δρόμους υπάρχουν κυριολεκτικά βάλτοι, όπου τα λύματα και το πόσιμο νερό αναμειγνύονται» ανέφερε.
Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση, ο Πέτρο Αντριουστσένκο, εξόριστος πλέον βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ότι οι δρόμοι της Μαριούπολης είναι γεμάτοι με σορούς που αποσυντίθενται και απορρίμματα.
«Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε μία πόλη με άταφους νεκρούς παντού. Οι κατακτητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ταφή τους. Δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα ούτε καν γι' αυτό» ανέφερε ο Αντριουστσένκο, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να επιβάλουν καραντίνα.
Σε σχετικά τους δημοσιεύματα, τόσο το CNNi, όσο και η Washington Post, επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις Αντριουστσένκο από ανεξάρτητη πηγή.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης έγραψε την ίδια στιγμή ανάρτησή του στο Telegram πως «νεκροί θάβονται ακόμη και σήμερα σε κάθε αυλή στη Μαριούπολη». Τα σώματα των νεκρών «αποσυντίθενται κάτω από τα ερείπια εκατοντάδων πολυώροφων κτηρίων και κυριολεκτικά δηλητηριάζουν τον άερα» ανέφερε.
Και προειδοποίησε για χιλιάδες ακόμη θανάτους αμάχων εάν μια επιδημία μαινόταν ανεξέλεγκτη.
Ο ανηλεής βομβαρδισμός της Μαριούπολης κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης και ζωτικής σημασίας υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και ιατρικές εγκαταστάσεις.
Για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να περιμένουν σε ουρές για πάρα πολλές ώρες, σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο. Kαι δεν είναι διαθέσιμο κάθε μέρα.
Ο αρχίατρος της Ουκρανίας, Ίχορ Κούζιν, ανέφερε από πλευράς του ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί υπ' ατμόν για την επιτήρη πιθανών εξάρσεων χολέρας σε ολόκληρη τη χώρα από την 1η Ιουνίου. Ειδικά στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, ανέφερε.
«Δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα υπάρξουν εστίες ασθενειών. Όμως υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί» επισήμανε.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν έλθει από ειδικούς στη δημόσια υγεία διεθνώς.
Με εκατοντάδες τοποθεσίες χημικών, μεταλλουργίας και ορυχείων, πυρηνικών σταθμών και χωματερών πυρηνικών αποβλήτων εξαπλωμένων σε όλη την Ουκρανία, ο κίνδυνος ασθενειών που προκαλούνται από τη μόλυνση του νερού είναι μεγάλος, σημείωνε πρόσφατα μιλώντας στο Politico η Τζουλιάν Σίλινγκερ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία.