Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Φαντάσματα'' στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας; Ενώ οι Ρώσοι καταρρίπτουν τα μαχητικά τους, αυτά πληθαίνουν!

Ο στρατιωτικός παρατηρητής του KP.RU, συνταγματάρχης Βίκτορ Μπαράνετς, εξηγεί γιατί ενώ η Ρωσία έχει αριθμητικά καταστρέψει τα περισσότερα μαχητικά των Ουκρανών, αυτά όλο και πληθαίνουν και δεν τελειώνουν.

Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει δεκάδες και εκατοντάδες μονάδες ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε μέρα. Και δεν φαίνεται να μειώνονται. Λες και τα φαντάσματα των από καιρό κατεστραμμένων τανκς και αεροπλάνων πηγαίνουν στη μάχη. 

Από πού προμηθεύεται το Κίεβο όλο και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό;

Ο Βίκτορ Μπαράνετς, στρατιωτικός παρατηρητής για το KP, προσπάθησε να το εξηγήσει:  Πρόσφατα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι καταστράφηκαν 3 επιθετικά αεροσκάφη Su-25 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 30 τέτοια ουκρανικά μαχητικά.  Και εδώ είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι: Σύμφωνα με πολλά έγκυρα διεθνή στρατιωτικά βιβλία αναφοράς, υπήρχαν 17 Su-25 σε υπηρεσία με την Ουκρανία πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Δεκαεπτά!

Ερώτηση! Από πού προήλθαν άλλα 13;

Ίσως από την Πολωνία; ΟΧΙ! Επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει μόνο μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία. Και οι Πολωνοί έχουν από καιρό αφαιρέσει το Su-25 από την υπηρεσία. Αλλά τα ίδια, έτοιμα για μάχη οχήματα υπάρχουν και σε άλλους στρατούς. Συμπεριλαμβανομένων των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και, φυσικά, στις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Γιατί τέτοια σύγχυση στους υπολογισμούς;


Κάθε εμπόλεμος συνήθως σιωπά για τις απώλειές του. Και καμία χώρα δεν θα πει ποτέ ακριβώς πόσο εξοπλισμό διαθέτει σε υπηρεσία. Και η Ουκρανία έχει επίσης διακριθεί από το γεγονός ότι έβαλε ακόμη και παραπληροφόρηση στα επίσημα βιβλία αναφοράς του Υπουργείου Άμυνας της!

Για παράδειγμα: στο νεότερο από αυτά (τον τελευταίο χρόνο) φαίνεται ότι η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είναι οπλισμένη με 98 μαχητικά αεροσκάφη.  Και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχουν ήδη καταστρέψει 190. 

Και εδώ είναι τα δεδομένα για τον οπλισμό της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που αναφέρονται στη δημοσίευση The Military Balance 2022 (ίσως το πιο έγκυρο στον τομέα των εξοπλισμών) του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών: Στις αρχές του 2022, υπήρχαν 124 μαχητικά αεροσκάφη. 

Από που προήλθαν όμως τα 17 επιθετικά αεροσκάφη Su-25 που βρίσκονταν στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στην αρχή της ειδικής επιχείρησης;

Από το 2014, υπήρχαν 31 αεροσκάφη σε αυτή την ταξιαρχία, αλλά μόνο 26 από αυτά μπορούσαν να βγουν στον αέρα. Οι Ουκρανοί έχασαν 9 από αυτά  κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ντονμπάς. Έτσι μέχρι το 2022 είχαν απομείνει μόνο 17.

Το 2014, όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ντονμπάς, ο τότε Γενικός Διοικητής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, απάντησε ως εξής: ''Το Κίεβο θα μπορούσε να είχε λάβει επιθετικά αεροσκάφη Su-25 από τρίτη χώρα κρυφά''. 

Για αυτό μπορούν να δοθούν δύο εξηγήσεις.

Το πρώτο είναι παραβίαση όλων των κανόνων λειτουργίας, όταν δίνουν το πράσινο φως να πετάξουν με αεροσκάφη που δεν είναι εγκεκριμένα. Δεύτερον, κάποιος τα έδωσε στους Ουκρανούς με ύπουλο τρόπο. 

Η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανικού Ναυτικού ανέφερε ότι τρεις χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) «μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία». Διέρρευσαν επίσης και άλλες πληροφορίες: κατ' εντολή του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε στην Πολωνία να δημιουργηθεί ένας μεγάλος «αεροπορικός κόμβος», όπου οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας επρόκειτο να οδηγήσουν έως και 70 ακόμη ικανά να πετάξουν σοβιετικά μαχητικά, αεροσκάφη επίθεσης ( συμπεριλαμβανομένων των Su-25!) Και βομβαρδιστικά, πολύ γνωστά στους Ουκρανούς πιλότους.

Η Βουλγαρία έστειλε 14 επιθετικά αεροσκάφη Su-25 στην Πολωνία, Σλοβακία - 3, Τσεχία - 2. Όλα θα πρέπει επίσης να έχουν βάση στην Πολωνία και να απογειώνονται από εκεί για μάχιμες αποστολές.

Θα μπορούσε όμως η Ουκρανία να αγοράσει αεροσκάφη επίθεσης από αυτές τις χώρες με γενναιόδωρα αμερικανικά χρήματα;

Αποκλείουμε αμέσως τη Ρωσία και τους συμμάχους της στον CSTO. Τη Βόρεια Κορέα επίσης.

Αλλά ορισμένοι γείτονες «μη φιλικοί» προς την Ρωσία είναι εύκολα έτοιμοι να συναλλάσσονται. 

Ποια άλλα όπλα έχουν καταστραφεί και δεν βγαίνει ο υπολογισμός;

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ελικόπτερα.  Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου το Κίεβο είχε 88. Και έχουμε ήδη καταστρέψει 129. 

Από πού προέρχονται; 

Μια απάντηση είναι ήδη γνωστή: περίπου 20 Mi-17 ήταν υπό επισκευή στην Ουκρανία, τα οποία πέρασαν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν. Το Κίεβο το ζήτησε από το Πεντάγωνο και εκείνοι συμφώνησα. Άλλα ελικόπτερα προέρχονται από τις ίδιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ - Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία. Έχουν επίσης σημαντικά αποθέματα σοβιετικών ελικοπτέρων. 

Περίεργες καταστάσεις και με τα drones

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στον ουκρανικό στρατό ήταν λίγο περισσότεροι από 400. Και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχουν ήδη καταρριφθεί περισσότεροι από χίλιοι! Η απάντηση σε αυτό το παζλ είναι απλή. Το Κίεβο συνεχίζει να αγοράζει μαζικά drones από το εξωτερικό (Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο). Και οι Ουκρανοί αύξησαν την παραγωγή των drones τους (κυρίως ελαφρών, όπως το Leleka-100). 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ