Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις έρευνες για νέους πυραύλους αέρος-αέρος για το drone Akinci. Ο Gürcan Okumuş, υπεύθυνος του ινστιτούτου έρευνας και ανάπτυξης αμυντικής τεχνολογίας TÜBİTAK (κρατικός οργανισμός), είπε πως το Akinci θα αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει και να εξουδετερώνει απειλές από μακριά. Τόνισε επίσης πως οι δυνατότητες του ραντάρ και των πυρομαχικών θα αυξηθούν.
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος δήλωσε: "Δουλεύουμε με την ομάδα του Akinci με σκοπό πυραύλους αέρος-αέρος. Μπορεί να υπάρξουν άλλες πλατφόρμες μελλοντικά, οι έρευνες σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστούν."
Μιλώντας στη τουρκική Anadolu Agency στην έκθεση MMG-EURITECH Eurasia R&D, Innovation & Technology Summit που έλαβε χώρα στη IT Valley στη Λίβυσσα, ο Okumuş είπε πως οι πύραυλοι αέρος-αέρος είναι πολύ κρίσιμοι και καθοριστικοί. Τους χαρακτήρισε επίσης το "σπαθί" ενός αεροσκάφους.
Αναφερόμενος στην σημασία της επίδρασης των πυραύλων στα πολεμικά αεροσκάφη, ο Τούρκος τόνισε πως η εγχώρια παράγωγη των όπλων πολλαπλασιάζει την επίδραση αυτή.
"Με αυτούς τους πυραύλους σκοπεύουμε να βλέπουμε όπου δεν μπορούμε να δούμε και να είμαστε ικανοί να χτυπήσουμε από πολύ μακριά. Θα είναι πολύ ευκολότερο για εμάς να το κάνουμε αυτό με τους δικούς μας πυραύλους. Η προηγμένη τεχνολογία δεν μοιράζεται εύκολα μεταξύ χωρών, ή δεν μοιράζεται καθόλου. Η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία αυτή την περίοδο. Υπάρχουν κάποιες προηγμένες τεχνολογίες, αλλά δεν γίνεται να τις αποκτήσουμε με ευκολία από το εξωτερικό μέσω μεταφοράς τεχνολογίας. Οπότε, το αποτέλεσμα κάθε νέου προγράμματος εδώ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Η επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε προγράμματα υψηλής τεχνολογίας. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος είναι πολύ σημαντικοί με αυτή τη λογική."
Δηλώνοντας πως αυτοί οι πύραυλοι περιέχουν διαφορετικές τεχνολογίες, από υλισμικό σε λογισμικό και υλικά, ο Okumuş είπε:
"Το γεγονός πως κάνεις αυτά τα προγράμματα, ανεξαρτήτως που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, θα έχει επίδραση σε πολλά άλλα προγράμματα, κάποιες φορές ακόμα και σε προγράμματα πολιτικού και όχι στρατιωτικού περιεχομένου. Η Τουρκία έχει περάσει πολύ σημαντικά στάδια με τα προγράμματά της στην αμυντική βιομηχανία. Τα κέρδη εδώ δεν θα επηρεάσουν μόνο την αμυντική βιομηχανία, αλλά όλον τον βιομηχανικό κλάδο. Έτσι, ξεκινάς να διαφέρεις στον κόσμο. Είμαστε μία χώρα που ενταχθήκαμε στην κλάση της παροχής, της εξαγωγής και της ανάπτυξης και βγήκαμε από την κλάση της απλής χρήσης προϊόντων. Υπάρχουν χώρες που αναπτύσσουν κρίσιμη τεχνολογία στον κόσμο. Όταν κοιτάμε κάποια προϊόντα, είμαστε στους κορυφαίους πέντε με δέκα κατασκευαστές. Οπότε είμαστε στην Super League και προσπαθούμε να πάμε στο Champions League. Μπορεί κάποια προϊόντας μας να βρίσκονται ήδη εκεί."
Ο Τούρκος δήλωσε πως περιμένει τη μέρα που το National Combat Aircraft (Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, γνωστό και ως TAI TF-X) θα χρησιμοποιεί μόνο πυρομαχικά εγχώριας παραγωγής. Οι έρευνες τους εστιάζουν σε αυτό το κομμάτι.
Ο Okumuş πρόσθεσε πως εργάζονται στενά με την εταιρεία ανάπτυξης του αεροσκάφους (TUSAŞ), για να ενσωματώσουν στο μαχητικό εθνικά πυρομαχικά: "Μπορεί να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, αλλά δεν είναι εύκολο. Όταν το αεροσκάφος θα είναι έτοιμο να πετάξει και να εκτοξεύσει πυρομαχικά, θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με εγχώρια όπλα. Θα έχουμε προϊόντα."
Ο Τούρκος είπε πως στο ένα χέρι αναπτύσσονται τα όπλα που το Akinci θα μπορεί να μεταφέρει, να χρησιμοποιεί και να παρέχει επιχειρησιακή αποδοτικότητα και στο άλλο χέρι συνεχίζουν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης.
"Συνεργαζόμαστε με την ομάδα του Akinci. Έχει γίνει γνωστό πως έγινε η ενσωμάτωση AESA ραντάρ στη πλατφόρμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Το ραντάρ σημαίνει πως το drone μπορεί να ανιχνεύσει από απόσταση. Μπορείς να αποκτήσεις αυτές τις δυνατότητες σε σημείο που μπορείς να αναπτύξεις επιπρόσθετα συστήματα και πυρομαχικά αντίστοιχα. Η επιχειρησιακή χρήση τους είναι διαφορετική υπόθεση. Αυτό είναι κάτι που οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αποφασίσουν και θα κατευθύνουν, θα αλλά η πλατφόρμα θα είναι ικανή να βλέπει από απόσταση, να χρησιμοποιεί ραντάρ και να επικοινωνεί με άλλα συστήματα στο ίδιο δίκτυο. Θα είμαστε ικανοί να επικοινωνούμε με ζεύξεις δεδομένων και διαφορετικές ζεύξεις και το Akinci θα είναι μέρος αυτού. Έτσι, όταν αυξηθούν οι δυνατότητες του ραντάρ και των επικοινωνιών του, το Akinci θα μπορεί να δει ότι δεν βλέπει και θα εξουδετερώνει απειλές από απόσταση."