Κόσμος

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εξοντώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς με την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου αυτή την εβδομάδα, με τις δύο χώρες να τερματίζουν τη μακρόχρονη πολιτική ουδετερότητας. Την Τετάρτη, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν αμέσως τη στρατιωτική άμυνα τύπου ΝΑΤΟ τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία. Σε κοινή δήλωσή τους, η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν: "Σε περίπτωση που η Φινλανδία ή η Σουηδία πέσουν θύματα επίθεσης στο έδαφός τους πριν αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα απαραίτητα μέσα".

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε πανομοιότυπη υπόσχεση, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι:

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξετάζονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές για την κοινή μας ασφάλεια και για να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την επίθεση ή την απειλή επίθεσης.

Αν και καμία από τις δύο δηλώσεις δεν αναφέρει τη Ρωσία, είναι σαφές ότι και οι δύο δηλώσεις απευθύνονταν στη Μόσχα, όσον αφορά την επικοινωνία ότι -ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η επίσημη διαδικασία ένταξης- τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν αμέσως de facto μέλη του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση του Τζο Μπάιντεν διευρύνει τον αριθμό των χωρών για τις οποίες οι Αμερικανοί αναμένεται να πεθάνουν και τον αριθμό των χωρών που οι Αμερικανοί φορολογούμενοι αναμένεται να επιδοτούν με τα φορολογικά τους δολάρια.

Επίσης, μέσα στη δήλωση του Μπάιντεν υπήρχε ο συχνά επαναλαμβανόμενος -και ψευδής- ισχυρισμός ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ωφελεί συνολικά τους Αμερικανούς:

Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.... Με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, [η Σουηδία και η Φινλανδία] θα ενισχύσουν περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία και θα ωφελήσουν ολόκληρη τη Διατλαντική Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτόν τον ισχυρισμό. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την ενίσχυση της άμυνας των απλών Αμερικανών. Οι αμερικανικές ελίτ αγαπούν το ΝΑΤΟ, φυσικά, επειδή επεκτείνει τις δαπάνες και την επιρροή του καθεστώτος στην Ευρώπη. Αλλά όταν πρόκειται για πραγματική στρατιωτική άμυνα, η επέκταση του ΝΑΤΟ αυξάνει μόνο τις πιθανότητες να τραβηχτούν οι Αμερικανοί σε μια μεγάλη σύγκρουση, ενώ δεν προσφέρει στους Αμερικανούς τίποτα σε αντάλλαγμα.

Επιπλέον, η αδυναμία του ρωσικού καθεστώτος να κατακλύσει την Ουκρανία έχει αποδείξει ότι η Μόσχα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη που οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αρκετά καλά οι ίδιοι.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να γίνει η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μια καλή συμφωνία: Το ΝΑΤΟ μπορεί να προσθέσει όποιες χώρες θέλει, αρκεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν ως μέρος της συμφωνίας. 

Δύο ακόμη χώρες για να επιδοτούν οι Αμερικανοί

Ο Αμερικανός φορολογούμενος καλύπτει σε συντριπτικό βαθμό το κόστος του ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες όλων των μελών του ΝΑΤΟ μαζί ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Πόσο λοιπόν από αυτό το σύνολο παρέχεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους; Στο πρώτο γράφημα, βλέπουμε ότι το μερίδιο των ΗΠΑ είναι 70,5% και ότι οι δέκα μεγαλύτεροι συνεισφέροντες αποτελούν το 95,0% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 70 τοις εκατό όλων των αμυντικών δολαρίων του ΝΑΤΟ, ενώ τα επόμενα εννέα κράτη συνεισφέρουν επιπλέον 25 τοις εκατό. Τα υπόλοιπα είκοσι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν ένα πενιχρό και ξεχασμένο 5 τοις εκατό όλων των δαπανών.

Με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι χώρες που συνεισφέρουν αμελητέα ποσά στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ θα αυξηθούν σε είκοσι δύο. Αλλά η κατάσταση θα παραμείνει ουσιαστικά η ίδια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας το 2020 ήταν 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την τοποθετεί μεταξύ της Ρουμανίας και της Νορβηγίας. Οι συνολικές δαπάνες της Φινλανδίας ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τοποθετούν μεταξύ της Πορτογαλίας και της Δανίας. Αυτοί οι μικροσκοπικοί αριθμοί δεν προκαλούν έκπληξη. Η Φινλανδία έχει ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου στο μέγεθος του Μιζούρι, ενώ το ΑΕΠ της Σουηδίας είναι περίπου στο μέγεθος της Μασαχουσέτης.

Είναι πιθανό ότι η προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ στο 70,0% ή στο 69,0%. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να αρμέγουν τον Αμερικανό φορολογούμενο για εγγυήσεις ασφαλείας. Εξάλλου, ως μη μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία δαπανούν περίπου 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, αντίστοιχα. (Είναι 3,7 τοις εκατό για τις ΗΠΑ.) Ως μέλη του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει πραγματικό κίνητρο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ξοδέψουν περισσότερα. Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει πραγματικά τον "κανόνα" του ότι όλα τα μέλη πρέπει να δαπανούν το 2,0 τοις εκατό του ΑΕΠ, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες επιχειρήσεις ως συνήθως εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη συμμαχία.

Τι συνεισφέρουν η Σουηδία και η Φινλανδία στην ασφάλεια των ΗΠΑ; Ο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι οι δύο χώρες θα "ωφελήσουν ολόκληρη τη Διατλαντική Συμμαχία". Φυσικά, δεν θα κάνουν τίποτα τέτοιο. Η Φινλανδία, ειδικά, είναι ένα καθαρό βάρος λόγω των μακρών χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία και των θαλάσσιων συνόρων της κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Εδώ είναι το πρόβλημα με αυτό. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε ως μια αναμφισβήτητα λογική συμμαχία δυτικοευρωπαϊκών κρατών με πολλαπλά κράτη-φύλακες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης. Τα μόνα χερσαία σύνορα που μοιράζονταν τότε η Ρωσία με ένα κράτος του ΝΑΤΟ ήταν στο μακρινό βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Ωστόσο, μετά από χρόνια επέκτασης, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί μέχρι την ίδια τη Ρωσία σε όλη τη Βαλτική και γύρω από το Καλίνινγκραντ. Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ απαιτεί μια "επίθεση" σε ένα μέλος να αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη, αυτό μπορεί να μετατρέψει μικρές περιφερειακές διαφορές σε παγκόσμιο πόλεμο. Τώρα, το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάστασης προσθέτοντας στο μείγμα τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας. Εάν η Φινλανδία ή οι χώρες της Βαλτικής εμπλακούν σε περιφερειακή σύγκρουση με τη Ρωσία, πόσοι Αμερικανοί θα κληθούν να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τις μακρινές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται τις ΗΠΑ για άμυνα

Αν κάτι καταδεικνύει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συμμαχία, αυτό είναι οι άθλιες επιδόσεις του ρωσικού στρατού. Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν δεσμευτεί για την άμυνα της Ευρώπης για νομικούς, ηθικούς και πρακτικούς λόγους. Όμως, παρέμενε πάντα το επακόλουθο επιχείρημα ότι χωρίς τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι Σοβιετικοί θα περνούσαν από το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, επιβάλλοντας παντού τον σοβιετικό δεσποτισμό. Μόλις ο τεράστιος σοβιετικός στρατός εξαφανίστηκε από τον πλανήτη, το ίδιο επιχείρημα ανακυκλώθηκε στη συνέχεια με τη "Ρωσία" να αντικαθιστά τον "Κόκκινο Στρατό".

Η απειλή των Σοβιετικών για την Ευρώπη ήταν πάντα υπερβολική, αλλά ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη δεν είναι καν αληθοφανής. Η κατάσταση στην Ουκρανία το κατέστησε αυτό απολύτως σαφές. Τα διεθνή δυτικά μέσα ενημέρωσης, άλλωστε, μας έχουν τα ίδια πει ότι το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό είναι ανίκανο και θλιβερά αδέξιο όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει την υποτιθέμενη κατοχή της Ουκρανίας. Οι δυτικές αναφορές υποστηρίζουν συστηματικά ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν, αποτυγχάνουν και υφίστανται βαριές απώλειες. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία είναι μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είναι λιγότερο από το μισό του ρωσικού. Η Ουκρανία είναι εντελώς υπανάπτυκτη βιομηχανικά και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε όπλα που της χαρίζουν ξένοι. Αν οι Ρώσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ούτε με την Ουκρανία -μια χώρα ακριβώς στα σύνορα της Ρωσίας- πώς θα περάσει ο ίδιος στρατός από την Πράγα; 

Ωστόσο, ακόμη και ενώ τα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την εισβολή μια πλήρη πανωλεθρία, μας λένε επίσης ειδήμονες και "ειδικοί" ότι χωρίς αμυντικές εγγυήσεις από τους Αμερικανούς, το Ελσίνκι θα γίνει σύντομα ρωσικό έδαφος. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι και οι δύο ισχυρισμοί μπορούν να είναι αληθινοί. 

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν ισχυρίζεται σήμερα η δυτική προπαγανδιστική αφήγηση, το γεγονός είναι ότι η Ρωσία έχει μια οικονομία δεύτερης κατηγορίας σε συνδυασμό με δημογραφική παρακμή τουλάχιστον εξίσου άσχημη με αυτή που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΑΕΠ της Ρωσίας -και συνεπώς η πρόσβασή της σε στρατιωτικούς πόρους- είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, η Ρωσία απλώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα για να αποτελέσει πραγματική απειλή για την Ευρώπη. Η έλλειψη γρήγορης προόδου στην Ουκρανία είναι μόνο η πιο πρόσφατη απόδειξη αυτού.

Οι Ευρωπαίοι είναι ευπρόσδεκτοι να διατηρήσουν το ΝΑΤΟ αν θέλουν. Είναι κάτι παραπάνω από ικανοί να το κάνουν. Όμως έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ