Κόσμος

Δεν περνάει η πρόταση της Κομισιόν για 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Το προαναγγελθέν έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και ακόμα δεν υπάρχει η απαιραίτητη ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς Τσεχία και Ουγγαρία αντιδρούν, παρά τις εξαιρέσεις και τον προοδευτικό χαρακτήρα του.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στην Ουκρανία στοχεύει εκ νέου τράπεζες, ενώ αποτελεί αποτύπωση προθέσεων για την άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Τουρκίας, προβλέποντας εμπάργκο στις εισαγωγές αργού και προϊόντων σταδιακά, από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για πακέτο στήριξης και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αντίστοιχο με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Στο πακέτο, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αντίστοιχη με το πακέτο των 33 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανοίγοντας την ομιλία της δήλωσε ότι «Το μέλλον της ΕΕ γράφεται και στην Ουκρανία», σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφή και αδήρητη την ανάγκη επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία και στήριξης της αμυνόμενης χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις εξεραίσεεις, Τσεχία και Ουγγαρία επιμένουν να αντιδρούν, καθώς ζητούν μηχανισμό επιμερισμού των βαρών, ζήτημα επί του οποίου δεν έχει τοποθετηθεί η Κομισιόν.

Ακόμα, όμως, το πακέτο βρίσκεται σε επίπεδο προτάσεων της Κομισιόν και μένει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατ εντολή του οποίου προετοιμάστηκε.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης
    Η πρόεδρος της Κομισιόν, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε».
  2. Αποκλείεται από το SWIFT η ρωσική τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
  3. Μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών.
  4. Σταματά η οποιαδήποτε συνεργασία του Κρεμλίνου με λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη.
  5. Θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά σταδιακά
    • Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη.
      • Πρώτα το αργό και τα διϋλισμένα προϊόντα μέχρι το τέλος του έτους

Συγκεκριμένα, προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Από το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο θα εξαιρεθούν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Στήριξη για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...