Ο Λίβανος διέταξε σήμερα την κατεδάφιση των σιλό σιτηρών στο λιμάνι της Βηρυτού, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ενάμιση και πλέον χρόνο μετά τη μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε αυτό το μέρος, παρά την ένσταση των συγγενών των θυμάτων του δράματος που θέλουν ο χώρος αυτός να γίνει τόπος μνήμης.
Η κυβέρνηση "ανέθεσε στο Συμβούλιο ανάπτυξης και ανοικοδόμησης να εποπτεύσει την καταστροφή των σιλό" σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Ζιάντ Μάκαρι στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της κατεδάφισης.
Η απόφαση της καταστροφής των σιλό, που λήφθηκε τον Μάρτιο, βασίζεται σε τεχνική έκθεση που υποβλήθηκε από τοπική εταιρία συμβούλων μηχανικών.
Σύμφωνα με τον Μάκαρι, η έκθεση υποδηλώνει ότι τα σιλό κινδυνεύουν να "καταρρεύσουν σε λίγες εβδομάδες" και ως εκ τούτου μπορεί να συνιστούν "κίνδυνο".
Το Απρίλιο του 2021, η ελβετική εταιρία Amann Engineering, η οποία σάρωσε με λέιζερ τα σιλό μετά την έκρηξη, είχε ήδη συστήσει την καταστροφή τους δηλώνοντας ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
"Η κλίση σημειώνεται με ρυθμό 2 χιλιοστών την ημέρα, που είναι μεγάλος", είχε αναφέρει σε έκθεση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η έκρηξη -- στις 4 Αυγούστου 2020 -- εκατοντάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου, αποθηκευμένων πριν από χρόνια στο λιμάνι "χωρίς μέτρα πρόληψης", όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες οι αρχές, είχε προκαλέσει τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας.
Τα σιλό σιτηρών, ύψους 48 μέτρων και χωρητικότητας αποθήκευσης άνω των 100.000 τόνων, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την έκρηξη και κατέρρευσαν μερικώς.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης "άδικη", ομάδα συγγενών των θυμάτων κάλεσε σε διαδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στο λιμάνι. Τον Μάρτιο αυτή η συλλογικότητα είχε ζητήσει τη διατήρηση των σιλό που, σύμφωνα με την ίδια, μαρτυρούν το "μακελειό".
Σύμφωνα με τον Μάκαρι, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών "να ανεγείρουν (στο λιμάνι) μνημείο αφιερωμένο στους μάρτυρες" της έκρηξης.
Η έρευνα για την έκρηξη έχει ανασταλεί εδώ και μήνες. Κατηγορούμενες για εγκληματική αμέλεια, οι αρχές καταγγέλλονται από τις οικογένειες των θυμάτων και ΜΚΟ ότι "τορπίλισαν" την έρευνα για να αποφύγουν κατηγορίες.