Μετά το δημοσίευμα στο pentapostagma.gr για την πιθανή παροχή εξοπλισμού στην Αρμενία (παράδοση πυραύλων S-300, Tor-M1 και Osa-AKM. στην Αρμενία), ήρθε και η αντίδραση της Μόσχας.
“Η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ελλάδα σχετικά με τη δυνατότητα επανεξαγωγής ρωσικής κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση σύμφωνα με το Interfax.
Της ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της Ελλάδας να μεταφέρει συστήματα S-300 ρωσικής κατασκευής στην Αρμενία.
«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με τις διατάξεις των διμερών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία της 30ής Οκτωβρίου 1995, και την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013.
Αυτά, απαγορεύουν κατηγορηματικά στην Ελλάδα την επανεξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που προμηθεύσαμε από εμάς χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άνω άρθρο μας, έχει ως επιλογή την παράδοση πυραύλων S-300, Tor-M1 και Osa-AKM. στην Αρμενία, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του ρωσικού εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό όμως δεν αρέσει καθόλου στην Μόσχα, και μέσω της ρωσικής κρατικής εφημερίδας Gazeta.ru, μας κοινοποιήθηκε η δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς , για την πιθανή κίνηση της Αθήνας προς το Ερεβάν, σχετικά με την παράδοση ελληνικών συστημάτων S-300, Tor-M1 και Osa-AKM, και γενικά την " απορωσοποίηση" του εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Αρμενία θα γίνει Ουκρανία αν προσχωρήσει στην Δύση
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει εδώ και μεγάλο διάστημα την Αρμενία να μην συμμαχήσει με τη Δύση και εξέφρασε την ανησυχία της ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί η χώρα, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε η Ουκρανία.
Ο κύριος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι φοβούνται τις κινήσεις Πασινιάν προς την Δύση, και έχουν προειδοποιήσει με ωμό τρόπο το Ερεβάν εδώ και καιρό, ότι σε ενδεχόμενη στροφή προς την Δύση, η Αρμενία θα γίνει Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι έξω από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, βρίσκεται ισχυρότατη ρωσική βάση η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η Αρμενία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πολιτική κατεύθυνση, αλλά η Μόσχα ελπίζει να αποφύγει την επανάληψη της γεωπολιτικής αλλαγής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θεωρούνταν παλαιά ως «προστάτιδα δύναμη» της Αρμενίας στον Καύκασο. Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί λόγω του ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, έχει φιλοδυτική πολιτική.
Ο Πεσκόφ έχει τονίσει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βλέπει την Αρμενία ως σύμμαχο και θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της, αλλά ο Πασινιάν άνοιξε παρτίδες με την Γαλλία που ενεργεί ως προπομπός των ΗΠΑ.