Κόσμος

Η δυσοίωνη σκιά της Μόσχας στην Αρμενία! Το Γερεβάν και το ενιαίο κράτος με τη Ρωσία

Σε πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι, ακόμη και χωρίς επίσημες δηλώσεις, υπήρξαν υπαινιγμοί για την πιθανότητα η Αρμενία να γίνει μέρος του «ενιαίου κράτους». Θα πρέπει επίσης να επανενωθεί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και εκείνο το τμήμα της Ουκρανίας που θα παραμείνει στα χέρια του Κρεμλίνου μετά το τέλος του πολέμου.

Το θέμα πυροδοτεί έντονες συζητήσεις στη χώρα, η οποία περιμένει τη βοήθεια των Ρώσων για να περιορίσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ανεξαρτησία της.

Ο γνωστός Αρμένιος πολιτικός σχολιαστής Armen Bagdasaryan παρενέβη σε εκπομπή του Radio Azatutyun για να σχολιάσει το θέμα, σημειώνοντας ότι «πριν από μερικά χρόνια η χώρα μας ήταν σημαντικός παίκτης στην περιοχή του Καυκάσου, με τακτικό στρατό και οικονομία. ελέγχοντας εκ των πραγμάτων 42 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους Σήμερα, όμως, όλα αυτά έχουν χαθεί ή τουλάχιστον έχουν περιοριστεί πολύ… το μόνο χαρτί που έχουμε ακόμα είναι η αναγνώριση του ΟΗΕ ως αυτόνομου κράτους, ας προσπαθήσουμε να μην χάσουμε και αυτό».

Ο Bagdasaryan εκφράζει την ελπίδα ότι ακόμη και σε περίπτωση ισχυρής πίεσης από τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός «θα έχει το θάρρος να πει όχι», επιτρέποντας πιθανώς να επιλυθεί το ζήτημα με ένα λαϊκό δημοψήφισμα και ότι «η κοινωνία μας θα είναι συμπαγής στην υπεράσπιση της ανεξαρτησία μας». Διαφορετικά, καταλήγει, «ο κόσμος θα πει όχι στον Πασινιάν».

Το πρόβλημα των διπλωματικών σχέσεων καθιστά το ζήτημα πολύ ακανθώδες, καθώς η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της «Ομάδας Μινσκ», της δομής του ΟΑΣΕ στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το Καραμπάχ. Συμπρόεδροι της ομάδας είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αλλά τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εκτέλεση των καθηκόντων της, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός πρεσβευτής στο Γερεβάν, Πάβελ Σέλνιακ.

Η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, υπό την ηγεσία της Γερμανίδας Helga Maria Schmid, προσπαθεί να ανοικοδομήσει τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, δεδομένου ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, απευθυνόμενοι επίσης σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία προσέφερε τη μεσολάβησή της «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau συγκέντρωσε τους ομολόγους του από τις τρεις συμπροεδρεύουσες χώρες στη Βαρσοβία λίγο πριν από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης και στη συνέχεια επισκέφθηκε τόσο το Γερεβάν όσο και το Μπακού. Την 1η Απριλίου, ο Ράου εξέδωσε κοινή δήλωση με τον τοπικό υπουργό Αραράτ Μιρζογιάν στο Γερεβάν, ελπίζοντας ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν εμποδίζουν τη λύση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ και η Αρμενία υφίσταται τις βαριές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίες ξεπέρασαν το 12% από την αρχή του έτους. Η χώρα είχε ήδη βιώσει απότομες ανόδους, καθώς και ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας μετά τον πόλεμο του 2020, και πάλευε να σταθεροποιήσει την κατάσταση με χρηματοοικονομικές ενέργειες υπό την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, η τελευταία από τις οποίες ήταν στις 15 Μαρτίου.

Η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική κρίση καθιστά τη θέση του πρωθυπουργού Πασινιάν όλο και πιο εύθραυστη, πιέζεται από την αντιπολίτευση παρά τη λαϊκή συναίνεση που τον οδήγησε να λάβει μια δεύτερη θητεία στις πρόωρες εκλογές του περασμένου έτους. Η δυσοίωνη σκιά της Μόσχας πλανάται από την Ουκρανία στον Καύκασο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...