Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σε εξέλιξη η "Φινλανδοποίηση" της Γεωργίας! Τιφλίδα: Δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις της Δύσης

Οι γεωργιανές αρχές, με βάση τα εθνικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili μίλησε σχετικά σε Γεωργιανούς δημοσιογράφους την Παρασκευή.

"Έχουμε επίγνωση των ενεργειών των διεθνών εταίρων μας, που ακολούθησαν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Εννοώ την επιβολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων. Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η Γεωργία, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε χρηματοοικονομικές και οικονομικές κυρώσεις", είπε ο Γκαριμπασβίλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν πρόκειται να πετάξει στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν πρέπει να γίνει μια επίσκεψη απλά για να γίνει μια επίσκεψη, προσθέτοντας ότι, μεταξύ άλλων, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έκλεισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι ανταποκρινόμενος στην έκκληση των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Αμέσως μετά, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μια σειρά από άλλα κράτη ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις εναντίον ρωσικών φυσικών και νομικών οντοτήτων.

Όπως γράφαμε χθες στο Πενταπόσταγμα, αλλαγή πλεύσης έχουμε από την Τιφλίδα μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς δεκάδες πολιτικές οντότητες στη Γεωργία αναθεωρούν το φιλονατοϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Πάνω από 50 πολιτικές και δημόσιες οργανώσεις της Γεωργίας έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα αυτού του τύπου από την αρχή του έτους. Στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η Γεωργία έγραψε επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία έθεσε το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου και της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Οι συντάκτες του μηνύματος, όπως και για πρώτη φορά, ήταν η Συμμαχία Πατριωτών της Γεωργίας και τα κόμματα και τα κινήματα που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτήν, μοιράζοντας τις ιδέες της ουδετερότητας και της βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Στον πρόλογο της επιστολής, η Ίρμα Ινασβίλι, που κατέχει μια από τις ηγετικές θέσεις της Συμμαχίας Πατριωτών, εξηγεί στους πολίτες της Γεωργίας τους λόγους για τους οποίους στράφηκαν στον Ρώσο ηγέτη:

«Οι δύο προηγούμενες εβδομάδες οδήγησαν σε σοβαρούς προβληματισμούς: πρώτα η Γερμανίδα καγκελάριος και μετά ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκαν τη Μόσχα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα. Υπήρξε μια βιντεοκλήση μεταξύ των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, μετά την οποία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απευθύνθηκε δημόσια στον λαό της Ρωσίας και έκανε αρκετές έκτακτες δηλώσεις».

Σε μια κατάσταση όπου «ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης σύγκρουσης», η Γεωργία μπορεί να βρεθεί «στον κυκεώνα των γεγονότων», επομένως είναι απαραίτητο «να ενεργήσουμε εξαιρετικά σοφά για να βγούμε από αυτήν την κόλαση», γράφει η Ινασβίλι.

Οι δηλώσεις του Γεωργιανού πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν όσα γράφαμε χθες στο Πενταπόσταγμα, προσθέτοντας ένα ακόμα αγκάθι στη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη και τον Καύκσο.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία χάνει σταδιακά εδάφη και επιρροή, με συνέπεια να απειλείται ακόμα και η ύπαρξή της, καθώς τα τελευταία έτη αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να παρέμβει όπου και όπως οφείλει σύμφωνα με το καταστατικό της.

Η συμβατική τάξη πραγμάτων των τελευταίων δεκαετιών καταρρέει με καταιγιστικούς ρυθμούς πια και είναι βέβαιο πως ζούμε ιστορικές στιγμές πλήρους αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου χάρτη ασφαλείας. Μένει να δούμε πού θα οδηγήσουν οι εν λόγω αλλαγές...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...