Κόσμος

Η Γεωργία ταρακουνάει το ΝΑΤΟ! Τιφλίδα προς Πούτιν: Θέλουμε να ξεφύγουμε από την κόλαση της εχθρότητας με τη Ρωσία

Αλλαγή πλεύσης έχουμε από την Τιφλίδα μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς δεκάδες πολιτικές οντότητες στη Γεωργία αναθεωρούν το φιλονατοϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Πάνω από 50 πολιτικές και δημόσιες οργανώσεις της Γεωργίας έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα αυτού του τύπου από την αρχή του έτους. Στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η Γεωργία έγραψε επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία έθεσε το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου και της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Οι συντάκτες του μηνύματος, όπως και για πρώτη φορά, ήταν η Συμμαχία Πατριωτών της Γεωργίας και τα κόμματα και τα κινήματα που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτήν, μοιράζοντας τις ιδέες της ουδετερότητας και της βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον πρόλογο της επιστολής, η Ίρμα Ινασβίλι, που κατέχει μια από τις ηγετικές θέσεις της Συμμαχίας Πατριωτών, εξηγεί στους πολίτες της Γεωργίας τους λόγους για τους οποίους στράφηκαν στον Ρώσο ηγέτη:

«Οι δύο προηγούμενες εβδομάδες οδήγησαν σε σοβαρούς προβληματισμούς: πρώτα η Γερμανίδα καγκελάριος και μετά ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκαν τη Μόσχα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα. Υπήρξε μια βιντεοκλήση μεταξύ των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, μετά την οποία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απευθύνθηκε δημόσια στον λαό της Ρωσίας και έκανε αρκετές έκτακτες δηλώσεις».

Σε μια κατάσταση όπου «ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης σύγκρουσης», η Γεωργία μπορεί να βρεθεί «στον κυκεώνα των γεγονότων», επομένως είναι απαραίτητο «να ενεργήσουμε εξαιρετικά σοφά για να βγούμε από αυτήν την κόλαση», γράφει η Ινασβίλι.

Πληροφορίες του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, εξηγούν ότι «στην παρούσα κατάσταση, οι ηχηρές εκκλήσεις για υποστήριξη του ΝΑΤΟ είναι απλώς ακατάλληλες». Απευθυνόμενος στα κόμματα, τις οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο πολιτικός κάλεσε για μέγιστη ορθότητα, καθώς «οι προσβολές κατά της Ρωσίας δεν θα φέρουν τίποτα καλό στη Γεωργία».

«Δυστυχώς, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι επιζήμια για τη Γεωργία. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε όχι την αντιπαράθεση, αλλά να φροντίσουμε για την ομαλοποίηση, τώρα χρειάζονται διπλωματία και σοφά λόγια αν θέλουμε να σωθούμε!», σημείωσε η Ινασβίλι.

Η ουσία της επιστολής

Το μήνυμα που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ρωσίας ξεκινά με ευγνωμοσύνη για τη «θετική απάντηση στην προηγούμενη επιστολή». Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την «αποτυχία του υπάρχοντος διεθνούς συστήματος ασφαλείας», αναφέροντας ως παραδείγματα τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τον Καύκασο, το Καζακστάν και την Ουκρανία. Τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός «νέου συστήματος διεθνούς ασφάλειας που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων των μερών».

Όσο για τη Γεωργία και την Ουκρανία, η «θεμελιώδης προσέγγιση» για τέτοιες χώρες, σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, «θα πρέπει να είναι η στρατιωτική ουδετερότητα».

«Συνειδητοποιώντας ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι καταστροφική για τη Γεωργία, υπογράψαμε δημόσια μια δήλωση πλήρους στρατιωτικής ουδετερότητας και απαιτούμε από τις αρχές να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στο Σύνταγμα», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Γεωργία «δεν είναι ελεύθερη χώρα», καθώς η ηγεσία της είναι πλήρως προσανατολισμένη στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το μήνυμα. Οι αρχές ενεργούν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, παρέχοντας τακτικά το έδαφός της για ασκήσεις του ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο θέτουν μια άμεση πρόκληση στη Ρωσία.

Μια ξεχωριστή παράγραφος του μηνύματος είναι αφιερωμένη στην ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, αυτή η «βούληση» διατυπώθηκε από το «δίκτυο ξένων οργανώσεων που έχουν μπλέξει τη Γεωργία, οι οποίες διεξάγουν ψευδείς δημοσκοπήσεις και δίνουν μια εικόνα μιας γενικής επιθυμίας για το ΝΑΤΟ».

Η ίδια η Συμμαχία των Πατριωτών διεξήγαγε τη δική της έρευνα το 2020, η οποία κάλυψε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το 69,4% του πληθυσμού της χώρας υποστηρίζει τη στρατιωτική ουδετερότητα και το 75,8% υποστηρίζει το διάλογο με τη Ρωσία.

Οι υπογράφοντες το μήνυμα εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συναντηθούν με την ηγεσία της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου προκειμένου να συνεισφέρουν εφικτά στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος περιφερειακής ασφάλειας. Εν κατακλείδι, εκφράζουν την ελπίδα τους για βοήθεια από τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Η πρώτη δράση του "Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου"

Στην πραγματικότητα, η δεύτερη επιστολή προς τον Πούτιν ήταν το πρώτο αποτελεσματικό βήμα του Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου, που ιδρύθηκε από τη Συμμαχία Πατριωτών και τους ομοϊδεάτες της στις 20 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας υπέγραψαν οι επικεφαλής και οι αρχηγοί 53 κομμάτων και οργανώσεων που εντάχθηκαν στη νέα ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αν θα καταφέρουν να επιτύχουν την έναρξη ενός διαλόγου δεν είναι ακόμη γνωστό. Η πρώτη επιστολή των Γεωργιανών «πατριωτών» ήταν γεμάτη με παρόμοιες εκκλήσεις. Έλαβαν απάντηση από την Προεδρική Διοίκηση της Ρωσίας, αλλά δεν έγιναν περαιτέρω βήματα.

Ορισμένοι ανεξάρτητοι Γεωργιανοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου, ενόψει της αντίθεσης στο κόμμα Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Σαακασβίλι, δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία. Προκειμένου να αναθεωρηθούν οι σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας, θα πρέπει να έρθει στην εξουσία μια νέα πολιτική δύναμη, απαλλαγμένη από οποιουσδήποτε προσανατολισμούς, πιστεύουν.

Ένα άλλο μέρος των αναλυτών πιστεύει ότι η επανέναρξη του διαλόγου δεν είναι ενδιαφέρουσα για την ίδια τη Ρωσία: το Κρεμλίνο, που συνεργάζεται ενεργά με το ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνεται τη Γεωργία ως ένα πολιορκημένο φρούριο κοντά στα νότια σύνορά της, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Petre Mamradze.

Επιπλέον, η Μόσχα δεν θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, κάτι που δεν θα αποδεχτεί ποτέ η Τιφλίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...