Ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής Ruslan Bortnik δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να γίνει μεσολαβητής στη σύγκρουση στο Ντονμπάς μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Κι αν γίνει ο Μακρόν δεν θα γίνει κάποιος άλλος που ορέγεται...
Ο Μακρόν βρίσκεται στο Κίεβο σήμερα Τρίτη για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την προηγούμενη ημέρα.
Ο Γάλλος ηγέτης "προφανώς βρήκε κάτι που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη Μόσχα και οι προτάσεις του Παρισιού για ειρηνική διευθέτηση, οι οποίες μπορεί να χρεωθούν ως σχέδιο του Μακρόν, φαίνονται πιο ελπιδοφόρες για τη Ρωσία", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο TASS. "Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα γίνει δεκτό το σχέδιο στο Κίεβο και αν η Γαλλία θα μπορέσει να πείσει την Ουκρανία να βαδίσει σε αυτόν τον δρόμο".
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε ακόμη να σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Μπόρτνικ.
"Το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσίας ήταν ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή στη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης και στο διάλογο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. "Αυτός είναι ο ρόλος που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπαθούσε να αποκτήσει νωρίτερα χωρίς επιτυχία".
Την ίδια στιγμή πάντως ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν παρατηρεί καμία βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία. "Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει αμετάβλητη. Δεν παρατηρούμε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, δεν παρατηρούμε προσπάθειες από τη Ρωσία για αποκλιμάκωση", δήλωσε. Επιπλέον, ο Κουλέμπα τόνισε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται για τα όποια γεγονότα μπορεί να εξελιχθούν.
"Το ρωσικό βασικό σενάριο είναι η αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία με την απειλή βίας, αλλά όχι με την ίδια την ένοπλη δύναμη", διαισθάνεται ο υπουργός. Είπε επίσης ότι είναι απαραίτητο το Κίεβο να έχει "την υποστήριξη φίλων και εταίρων για τη διπλωματική αποτροπή της Ρωσίας".
Ανησυχίες σχετικά με τις υποτιθέμενες προετοιμασίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία έχουν ανακοινωθεί όλο και περισσότερο στη Δύση και στο Κίεβο το τελευταίο διάστημα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καυτηρίασε τις δηλώσεις αυτές ως κενή και αβάσιμη κλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε κάποιες πιθανές προκλήσεις για να δικαιολογήσει τέτοιους ισχυρισμούς και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής διένεξης με τη βία θα έχουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες.
Ο Γάλλος υπουργός κατονομάζει τον Nord Stream 2 ως ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών με τη Ρωσία
Στο μεταξύ η δρομολόγηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά για την υπέρβαση της κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
"Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά των συνομιλιών και η διέξοδος από την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ζήτημα", δήλωσε ο Le Maire. Σημείωσε επίσης ότι οι θέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία διαφέρουν.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα ήταν "κάτι παραπάνω από αναγκαία".
"Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για αποκλιμάκωση. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα προκαλέσει νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουμε να το αποφύγουμε", δήλωσε.
Ο Μακρόν έφτασε στη Μόσχα τη Δευτέρα για συνάντηση με τον Πούτιν. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ. Είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω του διαλόγου. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.
Η Γαλλία χορηγεί μακροοικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
Σε μια είδηση "επι του πιεστηρίου" η Γαλλία έχει διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας μας .Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο.
"Η οικονομική στήριξη είναι πολύ σημαντική και εκτιμούμε πραγματικά ένα τέτοιο βήμα αλληλεγγύης με άλλα κράτη, ένα ισχυρό βήμα από την πλευρά του Εμμανουήλ, από την πλευρά της Γαλλίας - τη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία. θα μας βοηθήσει πραγματικά να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας. Ήδη πάμε καλά, πάμε, αλλά αυτό είναι ένα ισχυρό βήμα για την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση δανείου 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία . Η πρώτη δόση της βοήθειας 600 εκατ. ευρώ στην ΕΚ καλείται να μεταφερθεί στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να λάβει η Ουκρανία εντός ενός έτους «μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών της ουκρανικής κυβέρνησης σε ορισμένους βασικούς τομείς».
Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είπε ακόμη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ». Σύμφωνα με τον ίδιο, το "Minsk-2" σταμάτησε την πολλή αιματοχυσία και προστατεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας. «Και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να τις εκπληρώσουμε». Ο Μακρόν είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά «η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, ανεξάρτητα από την πίεση που ασκείται στα σύνορα της Ουκρανίας σήμερα».
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «απειλή στρατιωτικών ελιγμών» για τη Ρωσία. Είναι όμως απαραίτητο να «αποκατασταθεί η τάξη ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και «να επιστρέψουμε στο σύστημα των εγγυήσεων». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ετοιμάζονται κάποιοι νέοι μηχανισμοί ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Μακρόν για την οικονομική βοήθεια και σχολίασε τις απειλές του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο να διακόψει την Ουκρανία από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βενζίνης εάν το Κίεβο ξεκινήσει μια επιδείνωση με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, αποκάλεσε τον Λουκασένκο «ένα σύντροφο» και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα παγώσει επίσης το εμπόριο ως απάντηση.
"Ένας σύντροφος, ένα άτομο από τη Λευκορωσία, είπε ότι εάν υπάρξει κλιμάκωση, θα σταματήσουν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια. Ζήτησα στατιστικά για την ανταλλαγή αγαθών. 6 δισεκατομμύρια. Από αυτά, η Ουκρανία εξάγει 1,5 δισεκατομμύρια, η Λευκορωσία - 4,5 δισεκατομμύρια. Άνθρωποι Αν θέλουμε να πάμε στα πέτρινα χρόνια... Μπορούν να απαγορεύσουν κάτι, μπορούμε να απαγορεύσουμε κάτι», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Emmanuel Macron είπε ακόμη ότι το κύριο αποτέλεσμα που αναμένει από τις τρέχουσες προσπάθειες για το Donbass είναι μια συνάντηση των ηγετών των χωρών του σχήματος της Νορμανδίας.
"Η ειρηνευτική διαδικασία ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα των σημερινών μας συνομιλιών. Αναμένουμε ότι στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2019, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες συνομιλίες των ηγετών των τεσσάρων της Νορμανδίας.
Σημαντικό βήμα σε αυτή την πορεία είναι η εντατικοποίηση του διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών συμβούλων. Υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση, ανυπομονούμε για μια δεύτερη συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στις 26 Ιανουαρίου, και οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο θα μας φέρουν πιο κοντά στη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Νορμανδίας», είπε ο Ζελένσκι.
Ταυτόχρονα, δεν είπε ποια πραγματικά βήματα αποκλιμάκωσης θα γίνουν ή τουλάχιστον θα εισαχθούν από την Ουκρανία.
Η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων, σύμφωνα με τον Ζελένσκι και τον Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου.
Ρωσικά πολεμικά πλοία περνούσαν το ένα μετά το άλλο από τα Δαρδανέλια
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε διπλωματικό πεδίο τα πολεμικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με την ονομασία «Μινσκ» με πλαϊνό αριθμό 127, «Καλίνινγκραντ» με πλαϊνό αριθμό 102 και «Κορόλεφ» με αριθμό σκάφους 130, πέρασαν το ένα μετά το άλλο από τα Δαρδανέλια και κατέπλευσαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Για το θέμα αναφέρθηκε και το το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας λόγο για "μια ρωσική ναυτική δύναμη κρούσης που κατευθύνεται από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις κι άρχισε να διέρχεται από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων".
"Επί του παρόντος, τα πληρώματα των μεγάλων πλοίων αμφίβιας επίθεσης Korolyov, Minsk και Kaliningrad βρίσκονται στα στενά των Δαρδανελίων. Τα πλοία αμφίβιας επίθεσης Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets και Olenegorsky Gornyak θα περάσουν από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας", διευκρίνισε το υπουργείο.
Σύμφωνα με το σχέδιο εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων του 2022, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους πραγματοποιείται σειρά ναυτικών ασκήσεων σε όλες τις περιοχές ευθύνης των στόλων του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη γενική διοίκηση του αρχηγού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Nikolay Yevmenov.
Συνολικά, στις μαζικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 είδη στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.