Κόσμος

100 χρόνια μετά τον μικρασιατικό όλεθρο αυξάνονται ξανά οι Κεμαλιστές στην Τουρκία

Το 2022, όπως αναφέραμε με το καλημέρα του νέου χρόνου, είναι έτος μνήμης...Έτος Μικρασιατικού ελληνισμού..

Τιμούμε όσους μαρτύρησαν και πέθαναν άταφοι, άκλαυτοι, χωρίς κανδήλι και θυμίαμα από την λαίλαπα του κεμαλισμού. 

Και σήμερα, 100 χρόνια μετά έρευνα στην Τουρκία διαπιστώνει αύξηση του ποσοστού όσων δηλώνουν Κεμαλιστές. 

Τα αποτελέσματα της «Έρευνας για τις Τάσεις της Τουρκίας», που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Τουρκία και την Global Academy, αποκάλυψαν την πραγματικότητα της Τουρκίας.

https://www.youtube.com/watch?v=kjDcjrUft24

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Trends in Turkey» που διεξήγαγε μια ακαδημαϊκή ομάδα υπό τον συντονισμό του Mustafa Aydın εδώ και 11 χρόνια, η οποία κρατά τον παλμό της Τουρκίας εδώ και 11 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με χίλια άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που ζουν σε 26 επαρχίες με εκπροσώπηση στην Τουρκία, το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης των ανθρώπων στην Τουρκία είναι τα «οικονομικά προβλήματα». Ενώ το «προσφυγικό πρόβλημα», που τριπλασίασε το ποσοστό του σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, η «επιδημία του κορονοϊού» κατέλαβε την τρίτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση των Κεμαλιστών

 

Η έρευνα αποκαλύπτει και τη θέση του τουρκικού λαού στο πολιτικό φάσμα με το ερώτημα «Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως προς την πολιτική σας άποψη;».

Ενώ το ποσοστό όσων αυτοχαρακτηρίζονται ως «Πολιτικοί Ισλαμιστές» δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, το ποσοστό όσων αυτοχαρακτηρίζονται ως «σοσιαλδημοκράτες» μειώθηκε από 13,9% σε 8,3 %. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «κεμαλιστές» αυξήθηκε από 10,3% σε 19,9%. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «συντηρητικοί» ή «πολιτικοί ισλαμιστές» είναι ιδιαίτερα μεταξύ 41-55 ετών. Όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως «εθνικιστές» ή «κεμαλιστές» ήρθαν στο προσκήνιο μεταξύ 18-20 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του λαού της Τουρκίας προσδιορίστηκε ως «προβλήματα στην οικονομία» με 22,7%. Οι «πρόσφυγες» καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε από 6 % σε 17,9 %. Η «επιδημία του κορονοϊού», που βρισκόταν στην πρώτη θέση την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση με ποσοστό 15,8%. Ακολουθούν «περιορισμός δικαιωμάτων και ελευθεριών», «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» και «εκπαίδευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν συγκρίνονται τα αποτελέσματα της έρευνας του προηγούμενου έτους και του τρέχοντος έτους, φαίνεται ότι το ποσοστό όσων λένε «δεν μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου/οικογένεια» έχει αυξηθεί κατά 6 μονάδες στο 57,2% και το ποσοστό όσων λένε «εγώ είμαι σε χειρότερη οικονομικά κατάσταση» αυξήθηκε στο 55,4%. Εξετάζοντας τους κύριους λόγους για τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες στην Τουρκία από την οπτική γωνία των συμμετεχόντων, τα «υψηλά επιτόκια», ο «υψηλός εξωτερικός δανεισμός» και οι «μετανάστες και πρόσφυγες» καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Ακριβώς δηλαδή το υπόβαθρο που χρειάζεται ένα πολιτικό σχήμα εθνικιστών-Κεμαλιστών για να αναπαραχθεί...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ