Το παραστρατιωτικό "Σώμα Al-Sham", το οποίο είναι κοντά στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, κόβει συστηματικά ελαιόδεντρα σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης επαρχίας γύρω από το Αφρίν, ανέφεραν αξιόπιστες πηγές του Συριακού Πρακτορείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όλη αυτή η πρακτική εξασκείται στο ευρύτερο πλαίσιο εξάντλησης του ντόπιου πληθυσμού με απώτερο σκοπό την τουρκοποίηση της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, η διαβόητη μεραρχία Al-Hamza συνεχίζει να κατάσχει με τη βία εκατοντάδες ελαιόδεντρα στο χωριό Maidanki στην περιοχή Sharan. Πηγές του SOHR ανέφεραν ότι οι αντάρτες και τζιχαντιστές της εν λόγω ομάδας, που ανήκει στις δυνάμεις που χρηματοδοτούνται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν κατασχέσει σχεδόν 1.100 ελαιόδεντρα που ανήκουν σε πολίτες από το χωριό Maidanki. Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει καταγγελία κατά της παράταξης στην "επιτροπή αποκατάστασης δικαιωμάτων".
Φυσικά λίγες μέρες αργότερα οι κάτοικοι απέσυραν την καταγγελία τους, μετά από τις δέουσες απειλές κατά της ζωής και της ελευθερίας, αυτών και των οικογενειών τους.
Χθες, πηγές του SOHR ανέφεραν ότι ένοπλοι της "μεραρχίας Al-Hamza" έκοψαν περισσότερα από 300 ελαιόδεντρα κατοίκου από το χωριό Drakarih στην περιοχή Maabatli.
Η Ταξιαρχία Suqour Al-Sham συνέχισε να κόβει ελαιόδεντρα στο χωριό "Ali Jarrow" στην περιοχή Bulbul, μπροστά στον κόσμο και στο φως της ημέρας, ωστόσο, κανείς δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει. Τις τελευταίες ημέρες, η παράταξη έκοψε σχεδόν 250 δέντρα, κάποια από αυτά κόπηκαν ολοσχερώς και άλλα μερικώς, στη συνέχεια η παράταξη τα πούλησε ως καυσόξυλα.
η Τουρκία ελέγχει τώρα περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, ή σχεδόν το 4,9% της εμπόλεμης χώρας.
Η Άγκυρα έχει επίσης δημιουργήσει δικές της πολιτοφυλακές που αποτελούνται από περίπου 80.000 έως 100.000 μαχητές. Οι περισσότερες έχουν υιοθετήσει τουρκικά και οθωμανικά ονόματα, κυρίως "Sultan Murad", "Μωάμεθ ο Κατακτητής", "Ταξιαρχία της Σαμαρκάνδης" και "Σουλειμάν Σαχ", οι οποίες δημιούργησαν μια ομάδα νεαρών μαχητών τον Απρίλιο του 2019 που ονομάστηκαν "Εγγόνια του Ερτουρούλ".
Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας πολέμου στη Συρία, η σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων επικεντρώθηκε στη δημογραφική αλλαγή ως στόχο και όχι ως αποτέλεσμα. Οι μάχες έδωσαν στα αντιμαχόμενα μέρη σπάνιες ευκαιρίες να αντικατατήουν τοπικούς πληθυσμούς που ανήκουν στις σέκτες ή τις εθνότητες των αντιπάλων τους.
Ένα δημογραφικό όπλο μηχανικής που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην περιοχή είναι να κόψει τα μέσα διαβίωσης του αυτόχθονου κουρδικού πληθυσμού σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει. Οι καλλιέργειες ελιάς αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τους Κούρδους, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγρότες, σε αντίθεση με τους Άραβες και τους Τουρκμένους εποίκους που είναι ως επί το πλείστον μικροί έμποροι και τεχνίτες. Ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ξεριζώνουν και πωλούν τακτικά ελιές ως καυσόξυλα στην Τουρκία.
Κανείς δεν πίστευε πως, όταν η Τουρκία εξαπέλυε την στρατιωτική επιχείρησή της "Κλάδος Ελαίας" στη Βόρειο Συρία, θα τον έτεινε προς τους Σύρους αυτόν τον κλάδο, όμως κανείς δεν φανταζόταν πως θα τον έκοβε και θα τον πωλούσε. Γιατί η κυβέρνηση της Τουρκίας επιχειρεί να εισάγει στην Ισπανία μέσω διαφόρων συνεργατικών εταιρειών και επιχειρήσεων πολλές χιλιάδες τόνους λαδιού που έχει παραχθεί από ελιές που λεηλατήθηκαν από ισλαμιστές μαχητές στο Αφρίν και άλλες γειτονικές περιοχές.