Κόσμος

Κάτι αλλάζει! Τι περιμένει η Ελλάδα από την νέα γερμανική κυβέρνηση-Το "φιλελληνικό κόμμα" των Πρασίνων στο ΥΠΕΞ

Ευτυχή κατάληξη είχαν οι  δίμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία,  με κατάληξη την ανακοίνωση  της Προγραμματικής Συμφωνίας τους, η οποία περιγράφεται αναλυτικά στις 177 σελίδες που περιλαμβάνει.

Εφόσον τα τρία κόμματα επικυρώσουν την εν λόγω Συμφωνία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, ο Όλαφ Σολτς (SPD) θα μπορεί να ορκιστεί νέος Καγκελάριος μετά πό λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα  έχουν διαρρεύσει το FDP θα πάρει τα Υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας, ενώ οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομία;

Ο νικητής των εκλογών, το  κόμμα SPD, αναλαμβάνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας.

https://www.youtube.com/watch?v=FWjP__b_X6E

Τα κακά νέα για τον Ερντογάν

Ως " πάρα πολύ περιορισμένα" περιγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία η Προγραμματική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι  στη Γερμανία και τονίζει ότι αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν θα κλείσουν κεφάλαια και δεν θα ανοίξουν νέα.

 Όλα δείχνουν μετά τις εξελίξεις στη Γερμανία, πως εκείνος που θα πρέπει να ανησυχεί  και μάλιστα πάρα πολύ θα πρέπει να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, που μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα από την στιγμή που το κόμμα των Πρασίνων, που πρόσκειται φίλα προς την Ελλάδα , αναλαμβάνει  το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Γερμανοί Πράσινοι, είχε ασκήσει κριτική στην πρώην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την θετική της στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Στο κείμενο της συμφωνίας η Τουρκία αναφέρεται ως "σημαντικός γείτονας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", ωστόσο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ενταξιακή της πορεία η οποία, όπως τονίζεται, δεν θα προχωρήσει αν δεν αλλάξει τακτική ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Αναφέρουν συγκεκριμένα οι κυβερνητικοί εταίροι τα εξής:

"Η Τουρκία παραμένει για μας, παρά τις ανησυχητικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος του ΝΑΤΟ. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καταγωγή από την Τουρκία δημιουργεί μια ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και αποτελεί ασφαλώς κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν δραστικά περιοριστεί. Για αυτό δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό. Θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα νεολαίας", αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόβλημα για την Τουρκία και για τα Γερμανικά υποβρύχια;

Υπενθυμίζουμε ότι το κόμμα των "Πρασίνων" είχε ζητήσει από την  Μέρκελ να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία και να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή των υποβρυχίων Τ-214, λόγω των απειλών εναντίον της Ελλάδας, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει επίσης  να σημειωθεί πως οι Πράσινοι της Γερμανίας είχαν ταχθεί υπέρ της χώρας μας και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως μετά την επιμονή των Πρασίνων και της Αναλένα Μπέρμποκ, που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη γερμανική κατοχή.

"Τα τρία κόμματα αισθάνονται μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί''.

https://www.youtube.com/watch?v=ps7EdiWVl_s

Η νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας και οι θέσεις της  για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Τουρκία, η Συμφωνία αναφέρεται σε μια "περιοριστική πολιτική" και "πιο δεσμευτικούς κανόνες".

Η κ Μπέρμποκ η οποία αναλαμβάνει το Γερμανικό ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τα τελευταία δύο χρόνια, "παραμέρισε την κλιματική αλλαγή", πλασάροντας λίγο πολύ τον εαυτό της ως ειδική πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 

Μεταξύ των θέσεων που έχει εκφράσει, κάποιες αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα. Τα ευρωομόλογα και οι αποζημιώσεις αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες φιλελληνικές θέσεις της.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, οι Πράσινοι είχαν υιοθετήσει μία πολύ πιο αλληλέγγυα στάση έναντι των δεινοπαθούντων Ελλήνων.

Είχαν, μάλιστα, ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, μάλιστα, οι Πράσινοι ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση την επανεξέταση του ζητήματος των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου.

Στο παρελθόν οι Πράσινοι είχαν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Βερολίνου, διαφωνώντας με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας, της Ελλάδας.

Τέλος, οι Πράσινοι και η επικεφαλής τους έχουν εκφράσει την θέση να αποφορτιστούν από πρόσφυγες και μετανάστες οι επιβαρυμένοι καταυλισμοί στην Ελλάδα.

Αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταναστευτικής πολιτικής τους, η οποία κινείται στη γραμμή “δικαιότερη κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη”.

Σημαντικό είναι επίσης ότι  δεν επιθυμούν τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεν εμπιστεύονται την Άγκυρα και τον Ερντογάν, τον οποίο έχουν κατηγορήσει ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. «Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και χάνονται ζωές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Αναφορά στις σχέσεις με Ελλάδα

 

Ειδική μνεία στην «κουλτούρα μνήμης» που πρέπει να υπάρχει στην Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία που παρουσίασαν χθες Τετάρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με αναφορά στις σχέσεις και με την Ελλάδα.

«Αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν οι τρεις εταίροι. Παραπέμπουν στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Ολοκαύτωμα, στον εθνικοσοσιαλισμό, στην μετανάστευση στη Γερμανία.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα "Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη" και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των "δολοφονιών μέσω ευθανασίας" και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε σχέση με την γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη κατόπιν επιμονής των Πρασίνων.

https://www.youtube.com/watch?v=T8_4Cvv3DWc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...