Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Το πάθημα στη Συρία από τους Τούρκους έγινε μάθημα για το Ιράν! Άρον-άρον εγκαθιστά ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στα σύνορά τους

Οι σχέσεις Ιράν -Τουρκίας είναι γεγονός ότι βρίσκονται στο ναδίρ, μετά την πισώπλατη  μαχαιριά του Ερντογάν στη Συρία και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ από τους τουρκόφιλους Τζιχαντιστές.

Αφερέγγυα η Τουρκία- Δεν τηρεί συμφωνίες που υπογράφει

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά δεν τίμησε την υπογραφή της, αυτή τη φορά της  συμφωνίας της Αστάνα, όπου Ρωσία-Τουρκία-Ιράν ήταν εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας της  Συρίας , δεσμευόμενες πως καμία ενέργεια δεν θα γινόταν στην πολύπαθη χώρα πριν αυτή συμφωνηθεί μεταξύ τους.

Μας θυμίζει κάτι αυτό;

Μα φυσικά το Κυπριακό , όπου η Τουρκία μαζί με Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής ακεραιότητάς της Μεγαλονήσου, την οποία  δεν σεβάστηκαν οι γείτονες προβαίνοντας στην εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ.

Αλλά ακόμη και στη φάση της εκεχειρίας  και κατάπαυσης των εχθροπραξιών  τόσο στον ΑΤΤΙΛΑ 1  όσο και στον ΑΤΤΙΛΑ  2, ενώ οι δυνάμεις μας τήρησαν τα συμφωνηθέντα, οι Τούρκοι  την καταπάτησαν προώθησαν τις δυνάμεις τους, καταλαμβάνοντας  αντίστοιχα την Κερύνεια και επιχειρώντας την κατάλληψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας που σώθηκε χάρη στην γενναία  άμυνα των Ελλήνων Καταδρομέων.

Τέλος πρόσφατα είδαμε ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη ότι ο Μπάϊντεν διανύει τις τελευταίες ημέρες της Προεδρίας του, ανήγγειλε την ενσωμάτωση των Ρωσικών S-400 στην αεράμυνά της, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων με τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να  δημιουργήσει  τετελεσμένα  στον Τράμπ που θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε λίγες ημέρες.

Τα παραπάνω ας τα έχουν υπόψιν οι κυβερνώντες στη χώρα μας, οι οποίοι επιχειρούν μέσω διαλόγου με τον "λύκο" Ερντογάν να βρούν πρόσφορο έδαφος για οριοθέτηση των ΑΟΖ μας, αφού η ιστορική εμπειρία με τους Τούρκους δείχνει πως ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία μαζί μας το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι ότι θα την καταπατήσουν  μόλις βρούν την κατάλληλη ευκαιρεία, επιχειρώντας να επιβάλλουν τετελεσμένα.

Το Ιράν δεν εμπιστεύεται τους Τούρκους και εγκαθιστά Ραντάρ μεγάλης εμβελείας στα σύνορά του

Το Ιράν  "έπαθε και έμαθε"  στη Συρία για τα καλά τι σημαίνει Τούρκος και έχοντας πλέον μηδενική εμπιστοσύνη στον Ερντογάν αλλά και στον εταίρο του Αλίγιεφ, "ανέπτυξε το ραντάρ Nazir OTH εμβέλειας 800 km στο Γκιλάν για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας",όπως αναφέρει Τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Πρόσφατα, οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν για να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν συνεχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο στον ιρανικό Τύπο.

Ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες, το Ιράν ανέπτυξε το σύστημα ραντάρ Over-the-Horizon (OTH), γνωστό ως «Nazir», στις περιοχές μεγάλου υψομέτρου στα δυτικά της επαρχίας Γκιλάν.

Το ραντάρ Nazir, που έχει εμβέλεια 800 km, μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 30 km.

Με το Ραντάρ Nazir στο Γκιλάν, ελέγχεται από το Ιράν  μια ευρύτατη περιοχή που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Τουρκίας, το μεγαλύτερο μέρος της Γεωργίας, το δυτικό Τουρκμενιστάν, μέρος του νοτιοδυτικού Καζακστάν και ολόκληρος ο εναέριος χώρος πάνω από την Κασπία Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά του ραντάρ Nazir OTH

Το σύστημα ραντάρ Nazir OTH ανιχνεύει ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, από μικρά ιπτάμενα αντικείμενα (drones) έως βαλλιστικούς πυραύλους .

Ο Ταξίαρχος Farzad Esmayeeli, Διοικητής της αεροπορικής βάσης Khatam ol-Anbia του Ιράν, δήλωσε ότι , «Το σύστημα ραντάρ Nazir OTH είναι πλέον λειτουργικό και από αυτό το σημείο και μετά, κανένα ιπτάμενο αντικείμενο δεν μπορεί να εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια». 

Η μεγάλη εμβέλεια και η υψηλή ευαισθησία του συστήματος ραντάρ Nazir OTH που αναπτύχθηκε από το Ιράν αυξάνει σημαντικά την ικανότητα αεράμυνας του Ιράν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Nazir OTH είναι ικανή να αντιμετωπίσει απειλές ηλεκτρονικού πολέμου και παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση στον εναέριο χώρο του Ιράν με εμβέλεια 800 χιλιομέτρων.

Η τοποθέτηση του ραντάρ Nazir OTH σε υψόμετρα πάνω από 2900 μέτρα αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Ιράν να βρει λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο ορεινό έδαφος. Αυτή η τοποθέτηση καλύπτει μια ευρεία περιοχή, επιτρέποντας στα συστήματα αεράμυνας της χώρας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">İddiaya göre İran, Türk ve Azerbaycan hava sahasını izlemek için erken ihbar radarı konuşlandırdı. <a href="https://t.co/2gYudb3wIw">https://t.co/2gYudb3wIw</a></p>&mdash; Anıl Şahin (@anilsahinST) <a href="https://twitter.com/anilsahinST/status/1877016715269128263?ref_src=twsrc%5Etfw">January 8, 2025</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τι φοβάται η Τεχεράνη

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το Ιράν φοβάται  την εκδήλωση Αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεών του από την κατεύθυνση της Τουρκίας , ιδίως μετά τον εναγγαλισμό του Ερντογάν από τον Τράμπ, αλλά και μέσω Αζερμπαϊτζάν την εκδήλωση ενεργειών στο έδαφός του από το Ισραήλ.

Τέλος είναι γνωστό ότι το Ιράν εναντιώνεται στο όραμα του παντουρκισμού  Ερντογάν-Αλίγιεφ, που περνάει από τον περίφημο διάδρομο Ζανγκεζούρ στα νότια της Αρμενίας, ο οποίος συνδέει τον θύλακα του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν και γιαυτό θέλει να έχει τα "μάτια του ανοιχτά" μέσω του ραντάρ του. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ