Σύμφωνα με τουρκικές ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, η Άγκυρα προβαίνει σε κίνηση δημιουργίας «τουρκικού ματιού» στην Ανατολική Μεσόγειο
Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν πέντε σταθμοί παράκτιας επιτήρησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπογραμμίζεται ότι στο τουρκικό άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Ξεκίνησε ήδη η κατασκευή δύο από τους πέντε Σταθμούς Παράκτιας Επιτήρησης που θα δημιουργηθούν για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ αναζητά μια μόνιμη λύση στο τραπέζι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, η οποία συνεχίζει την έρευνά της στο πεδίο, πραγματοποιεί επίσης μελέτες για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ένας από τους πέντε σταθμούς επιτήρησης που σχεδιάζει να κατασκευάσει το υπουργείο Εσωτερικών κατασκευάζεται στην περιοχή Anamur της Μερσίνας και ο άλλος στο Hatay Kultepe..
Ξεκίνησαν επίσης οι μελέτες για την ίδρυση του Κέντρου Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης και του Κέντρου Επιχειρήσεων στην ΤΔΒΚ.
Αναφέρεται ότι τα κέντρα επιχειρήσεων θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σκοπός ο έλεγχος των πλοίων στην Α. Μεσόγειο
Αξιοσημείωτα είναι και τα χαρακτηριστικά του συστήματος του Σταθμού Επιτήρησης Ακτών.
Οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με συναγερμούς αναγνώρισης ζώνης ασφαλείας, εισόδου, εξόδου, ταχύτητας και επιτάχυνσης για τον επιλεγμένο τύπο πλοίου, έλεγχο ταυτότητας και πληροφορίες πλοήγησης των πλοίων, σύστημα τηλεχειρισμού, ανίχνευση κίνησης.
Αναμούρ και Κultepe
Το Αναμούρ είναι μια πόλη με 40.000 κατοίκους και βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας στις ακτές της Μεσογείου της νότιας Τουρκίας, μεταξύ της Αττάλειας και της πόλης Μερσίνης.
Το Αναμούρ είναι το νοτιότερο σημείο της Ανατολίας, αποτελεί παραθαλάσσιο θέρετρο, ενώ η ονομασία του έχει μεταλλαχθεί από το αρχαίο ελληνικό Ἀνεμούριον , που σημαίνει "ανεμόμυλος
Υφίσταται στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στην ακτή, ενώ αν δεν υπάρχει ομίχλη, στον ορίζοντα αχνοφαίνεται η Κύπρος, καθώς απέχει μόλις 40 μίλια.
Η πόλη τέλος διαθέτει το αεροδρόμιο Γκαζίπασα το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά στα μέσα του 2011 και δέχεται απευθείας πτήσεις τσάρτερ από την Ολλανδία
Η Επαρχία του Χατάι ( Hatay) είναι επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας στο διαμέρισμα της Μεσογείου. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα γης που περιβάλλεται από εδάφη της Συρίας ενώ στα δυτικά βρέχεται από την Μεσόγειο θάλασσα. Είναι η νοτιότερη επαρχία της Τουρκίας και αποτελεί το τελευταίο εδαφικό τμήμα που προσαρτήθηκε στο Τουρκικό κράτος, αφού ενσωματώθηκε σ' αυτό μόλις το 1939. Η επαρχία έχει πληθυσμό 1.483.674 κατοίκους και έκταση 5.403 τ.χλμ.
Εδώ βρίσκεται και η παραθαλάσσια πόλη της Αλεγανδρέτας, που φιλοξενεί τουρκική ναυτική βάση.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία με την δημιουργία των πέντε σταθμών παράκτιας επιτηρήσεως σε συγκερασμό με την ίδρυση του Κέντρου Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης και του Κέντρου Επιχειρήσεων στην ΤΔΒΚ που πρόκειται να κατασκευαστεί, θα ελέγχει πλήρως την ναυσιπλοΐα πέριξ της Κύπρου και ιδιαίτερα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια ακόμη σαφέστατη ένδειξη των επιθετικών τουρκικών προθέσεων για Κύπρο και Α. Μεσόγειο. Συγκεκριμένα για την Κύπρο οι τουρκικές κινήσεις προϊδεάζουν στο ότι δεν πρόκειται η Τουρκία εφεξής ούτε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο Ομόσπονδου κράτους ως επίλυση του Κυπριακού, εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών
Παράλληλα στρατικοποιεί ακόμη περισσότερο τα κατεχόμενα στην Μεγαλόνησο, με απώτερο τελικά σκοπό είτε την αναγνώρισή τους από φίλα προσκείμενες χώρες αρχικά, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και στη συνέχεια από άλλες χώρες, είτε στην προάρτησή τους στο τουρκικό κράτος
Αναφορικά με τα κατεχόμενα, προτίθεται ο Ερντογάν να τα χρησιμοποιήσει ως μια τεράστια βάση ελέγχου της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο, με τη δημιουργία του νέου Κέντρου Επιχειρήσεων.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τους επόμενους μήνες στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Τουρκία να δείχνει διατεθειμένη να τρυπήσει με το νέο της γεωτρύπανο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ως απάντηση στις επικείμενες γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 6 από τις Exxon Mobil και Τotal-Eni , αντίστοιχα.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο και την Α. Μεσόγειο, κάτι για το οποίο προετοιμάζεται πυρετωδώς η Τουρκία.
Το νέο σύστημα επιτηρήσεως που στήνει εσπευσμένα η Τουρκία πέριξ της Κύπρου, αποτελεί σαφέστατη ένδειξη για τις μελλοντικές άσχημες και επικίνδυνες εξελίξεις που θα λάβουν χώρα τους προσεχείς μήνες εκεί.