Κι ενώ στην Τουρκία συνεδριάζει η κυβέρνηση Ερντογάν θέτοντας μεταξύ άλλων επί τάπητος και το θέμα της υπόθεσης Καβαλά και των πρέσβεων, που είχε αυτή ως συνεπακόλουθο, το ανατολίτικο παζάρι που έχει στηθεί είναι άνευ προηγουμένου...
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε πρόσφατα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) ο Γερμανός πρέσβης και άλλοι εννέα ομόλογοι του, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.
Σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα έκανε μια δήλωση στο Twitter. Ενώ ορισμένες χώρες που συμμετείχαν στην υπόθεση έκαναν retweet αυτήν την ανάρτηση.
«Είναι θετικό ότι οι πρεσβείες κάνουν ένα βήμα πίσω» σχολίασε το περιβάλλον του “σουλτάνου” αμέσως σχεδόν!
Συγκεκριμένα, πηγές της Προεδρίας ανέφεραν ότι οι δηλώσεις των πρεσβειών όπως των ΗΠΑ και άλλων πρεσβειών χαιρετίστηκαν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Σύμφωνα με τις πηγές της Προεδρίας, η δήλωση που έκαναν οι πρεσβείεςσχετικά με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης έγινε δεκτή θετικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της στον λογαριασμό της στο Twitter, ανέφερε: «Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι συμμορφώνονται με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, με την ευκαιρία να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη δήλωση της 18ης Οκτωβρίου». Οι πρεσβείες της Άγκυρας του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας μοιράστηκαν ή έκαναν retweet τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία στους επίσημους λογαριασμούς τους.
Το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης περιέχει πληροφορίες για τις προσωπικές ασυλίες των υπαλλήλων του προξενείου.
Στη σύμβαση χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι όροι:
1- Είναι καθήκον κάθε προσώπου που απολαμβάνει τέτοια προνόμια και ασυλίες, με την επιφύλαξη των προνομίων και της ανεξαρτησίας του, να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς του Κράτους υποδοχής. Είναι επίσης καθήκον αυτών των ατόμων να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του εν λόγω κράτους.
2- Όλες οι επίσημες υποθέσεις που ανατίθενται στην αποστολή από το κράτος αποστολής για το κράτος υποδοχής θα εκτελούνται με ή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών του Κράτους υποδοχής ή οποιουδήποτε άλλου Υπουργείου που θα συμφωνηθεί.
3- Οι χώροι της αποστολής δεν θα χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τα καθήκοντα της αποστολής που ορίζονται στην παρούσα Σύμβαση ή με άλλους κανόνες γενικού διεθνούς δικαίου ή ειδικές συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ του κράτους αποστολής και παραλαβής.
Ο εκπρόσωπος του AKP, Omer Çelik, κάνοντας δήλωση μετά την τοποθέτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανέφερε: "Θα απορρίψουμε με τον πιο δυνατό τρόπο κάθε δήλωση που σημαίνει επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. "
Επιχαίρουν οι Ρώσοι
Την ίδια στιγμή πάντως οι Ρώσοι μιλούν για ολοκληρωτική σύγκρουση Ερντογάν με την Δύση. Αξιολογώντας την ανακήρυξη 10 πρεσβευτών ως «persona non grata», η ρωσική εφημερίδα Kommersant έγραψε άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν ανέλαβε ολοκληρωτικό πόλεμο» και τονίζει ότι ο Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι θα τραβήξουν την κόκκινη γραμμή στις σχέσεις με τη Δύση και πως δεν θα ανεχόταν την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.
Η εφημερίδα τόνισε ότι ο Ερντογάν άφησε τη Δύση με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ «αποδοχής της πρόκλησης ή αποφυγής άμεσης αντιπαράθεσης με την Τουρκία». Η Kommersant υπογράμμισε επίσης ότι οι διοικήσεις των 10 χωρών πραγματοποίησαν επείγουσες διαβουλεύσεις λόγω της απόφασης του Ερντογάν.
Η εφημερίδα Vedomosti, από την άλλη, τόνισε ότι η απέλαση των δυτικών πρεσβευτών θα βαθύνει την κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Η εφημερίδα τόνισε ότι 7 από τις χώρες που ο Ερντογάν διέταξε να απελάσουν τους πρεσβευτές τους είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Οι άλλες 3 χώρες είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία.
Η Moskovskiy Komsomolets δήλωσε ότι αφού οι περισσότεροι από τους πρεσβευτές είναι εκπρόσωποι χωρών του ΝΑΤΟ και δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον Ερντογάν, ο οποίος είναι γνωστός για τα συναισθήματα και τα αποφασιστικά του βήματα. Μιλώντας στην Moskovskiy Komsomolets, ο ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών της Ρωσικής Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Aleksey Obraztsov είπε ότι οι ενέργειες του Ερντογάν πρέπει να εξεταστούν σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο και τόνισε,: "Η εποχή των μόνιμων συμμαχιών έχει τελειώσει. Οι Ενώσεις δεν είναι πλέον μακροπρόθεσμες. Με τις δηλώσεις που έκανε, η Τουρκία αισθάνθηκε μόνη στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν ακολούθησε μια πολιτική που θα την ωφελούσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να νιώθουν άβολα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει συγκεκριμένα ατού για να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα και δεν είναι γνωστό ποιος χρειάζεται ποιον περισσότερο”.