Το Πακιστάν και η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκινούν τετραήμερες κρίσιμες συνομιλίες από σήμερα που θα διαρκέσουν έως τις 29 Οκτωβρίου με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μετοχών για το πλέον στρατηγικής σημασίας έργο του Pakistan Stream Gas Pipeline (PSGP) αξίας 2,5-3 $ δισεκατομμυρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή η Ινδία, μέγιστον αντίπαλος του Πακιστάν, είναι ο καλύτερος πελάτης ρωσικών αμυντικών συστημάτων ...
Είναι προφανές πως η ρωσική διπλωματία έχει....διευρυμένους ορίζοντες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νεου έργου, το Πακιστάν θα κατέχει το 74% των μετοχών και η Ρωσία το 26%. Μόλις οριστικοποιηθεί και υπογραφεί η συμφωνία συμμετοχής, τότε θα τοποθετηθεί αγωγός διαμέτρου 56 ιντσών, μήκους 1.040 χιλιομέτρων, από το Καράτσι στο Κασούρ (Πουντζάμπ), ο οποίος μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2,5-3 bcfd φυσικό αέριο. Δύο τερματικοί σταθμοί LNG, ένας από την Energas και ο άλλος από την Tabeer, θα κατασκευαστούν έως το 2023-24. Το PSGP θα μεταφέρει επίσης το LNG που πρόκειται να αεριοποιηθεί εκ νέου από τους εν λόγω τερματικούς σταθμούς LNG.
Σύμφωνα με το νέο σενάριο, η πακιστανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Pakistan Stream για εισαγωγή φυσικού αερίου 1,35 bcfd από το Τατζικιστάν μέσω του αγωγού TAPI και για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την απαιτούμενη διάταξη στο έργο PSGP.
Για αυτό λοιπόν το τεράστιας σημασίας πρότζεκτ από σήμερα (Δευτέρα) θα ξεκινήσουν τετραήμερες συνομιλίες για την οριστικοποίηση των συμφωνιών μετοχών και διευκόλυνσης.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Vladimir Shcherbatvkh, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Russian Nominated Entity (RNE) PAKSTREAM LLC, θα φτάσει σήμερα στο Πακιστάν και θα ξεκινήσει τις σημαντικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση της συμμετοχής και συμφωνίες διευκόλυνσης.
Ωστόσο, κορυφαίες πηγές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει συσσωρεύσει 325 δισεκατομμύρια Rs από τους καταναλωτές φυσικού αερίου υπό τον επικεφαλής του GIDC (Gas Infrastructure Development Cess), δεν θέλει να δαπανήσει όλα τα χρήματα για το έργο καθώς φέρεται να τα χρειάζεται για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τώρα η κυβέρνηση του Πακιστάν θέλει δάνειο από τη ρωσική τράπεζα EXIM και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση του έργου. Η Διεύθυνση Οικονομικών είπε ότι θα παρέχει 60-90 δισεκατομμύρια ρουπίες (Rs) το μέγιστο σε τρία χρόνια για το έργο, που σημαίνει 20-30 δισεκατομμύρια Rs κάθε χρόνο. Οι πακιστανικές αρχές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την εκροή 1,5-2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά με τη μια, γι' αυτό θέλουν να δανειστούν από ρωσικές τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες των ξένων δαπανών, των εξαρτημάτων στο έργο κλπ
Αυτό σημαίνει ότι το έργο που βασιζόταν προηγουμένως στη χρηματοδότηση της GIDC έχει μετατραπεί σε έργο χρηματοδότησης βάσει χρέους και οι πολίτες που είχαν πληρώσει νωρίτερα για τον αγωγό με τη μορφή GIDC θα πληρώσουν ξανά με τη μορφή τιμολογίου μεταφοράς αγωγού το χρέος και την προσαύξηση !!
Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, το Πακιστάν είχε επίσης ζητήσει από τη Ρωσία να αυξήσει το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής της στο 49% από 26%, δείχνοντας ότι το Ισλαμαμπάντ δεν έχει το απαιτούμενο ποσό για να χρηματοδοτήσει το δικό του μερίδιο 74%. Αυτό δημιουργεί μια ισχυρή εντύπωση ότι η κυβέρνηση που συγκέντρωσε πάνω από 325 δισεκατομμύρια Rs χρησιμοποίησε το ποσό του GIDC στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Στις τετραήμερες συνομιλίες, και οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν και θα τηρήσουν τις αρχές που συμφωνήθηκαν στη Διακυβερνητική Συμφωνία (ΔΔΣ) όπως τροποποιήθηκε μέσω του Πρωτοκόλλου της 28ης Μαΐου 2021 και των όρων της Συμφωνίας Μετόχων που υπογράφηκε από τα μέρη στις 15 Ιούλιος, 2021. Σύμφωνα με την προηγούμενη Διακυβερνητική Συμφωνία, η Ρωσία επρόκειτο να ανεγείρει ολόκληρο το έργο με τη χρηματοδότησή της 100 %. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Πακιστάν πήρε μια νέα απόφαση με μέγιστη επένδυση από την πλευρά της στο έργο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το GIDC (Gas Infrastructure Development Cess). Τώρα, σύμφωνα με το τροποποιημένο σχέδιο, το Πακιστάν θα έχει 74% μετοχές και η Ρωσία 26% στο έργο.
Και βλέπουμε....