Κόσμος

Ιράν-πυρηνικά: Έτοιμη για συνομιλίες, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, λέει η Τεχεράνη

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε το Σάββατο ότι το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά όχι υπό την «πίεση» της Δύσης, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καλέσει το Ιράν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, έπειτα από διακοπή μετά τις ιρανικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ το Παρίσι ζητά άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον περασμένο μήνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με πληροφορίες, προερχόμενες από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA), οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν προχώρησε στην παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% και ότι αύξησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς, ότι έχει γνωστοποιήσει στην IAEA τις δραστηριότητές του και ότι η απομάκρυνσή του από την συμφωνία του 2015 θα ανατραπεί, αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην συμφωνία και άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί επιδιώκουν συνομιλίες μέσω πίεσης. Τι είδους συνομιλίες είναι αυτές; Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε συνομιλίες για την κυβερνητική μας ατζέντα, αλλά όχι υπό πίεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στην κρατική τηλεόραση.

«Οι συνομιλίες υπάρχουν στην ατζέντα. Επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο στόχο, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον ιρανικό λαό και να ευδοκιμήσει η ζωή του», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...