Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τα ΗΑΕ άλλαξαν την πορεία της ιστορίας της Μέσης Ανατολής και έγιναν η πρώτη χώρα του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου), που ανακοίνωσε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγάλη τελετή στο γκαζόν του Λευκού Οίκου, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αναγνωρίζοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προκλήσεων, είναι μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου και ότι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών, προωθεί το συμφέρον για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο». Το Σουδάν και το Μαρόκο, ακολούθησαν αργότερα και εγκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Με «όπλο στην φαρέτρα του» τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, δήλωσε στις 12 Αυγούστου ότι το Ισραήλ σχηματίζει έναν «άξονα ρεαλιστικών αραβικών χωρών», για να αντιταχθεί στο εξτρεμιστικό ιρανικό καθεστώς και στους πληρεξούσιους του στην περιοχή, λέγοντας κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ραμπάτ:
«Στρατηγικά, αυτό που δημιουργούμε εδώ είναι ένας διπλωματικός άξονας που περιλαμβάνει το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να παρουσιάσει μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.
Δημιουργούμε έναν κύκλο ζωής, ενάντια στον κύκλο του θανάτου του Ιράν και των πληρεξουσίων του».
Από τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και το υπουργικό φόρουμ Ασφαλείας του, συζητούν την καλύτερη προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί για τις διαπραγματεύσεις Ιράν-Αμερικής, για μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία. Σαφώς, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει την πολιτική της και τη στρατηγική της σε αυτό το ζήτημα, πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, στην Ουάσιγκτον στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Λίγο μετά την εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι ως νέου προέδρου του Ιράν, ο Μπένετ είπε: «Από όλους τους ανθρώπους που (ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ θα μπορούσε να επιλέξει, επέλεξε τον «Σφαγέα της Τεχεράνης», τον διαβόητο μεταξύ των Ιρανών και σε ολόκληρο την κόσμο για την δημιουργία των επιτροπών θανάτου, που εκτέλεσαν χιλιάδες αθώους Ιρανούς πολίτες όλα αυτά τα χρόνια».
Κατά την ενημέρωση των πρεσβευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 4 Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz και ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid, ανέφεραν τους διοικητές του IRGC (Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ), ως τους κύριους υπευθύνους για τις πρόσφατες επιθέσεις με UAV κατά εμπορικών πλοίων.
Στις 12 Αυγούστου, το Ισραήλ επέκρινε τον διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχίντι, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία» που αναζητείται από την Ιντερπόλ για τον υποτιθέμενο ρόλο του, στη βομβιστική επίθεση εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου το 1994 στο Μπουένος Άιρες. Μια δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τον διορισμό του ως «ντροπιαστική» επιλογή. Το όνομα του Βαχίντι, εμφανίστηκε στη «κόκκινη» λίστα της Ιντερπόλ σχετικά με την επίθεση που σκότωσε 85 άτομα.
Εκτός από την προσωπική επίθεση εναντίον μελών της ιρανικής ηγεσίας, του υπουργικού συμβουλίου και του αμυντικού συστήματος, το Ισραήλ συγκεντρώνει επίσης πολλές περιφερειακές χώρες ενάντια στο ιρανικό καθεστώς.
Υπήρχε η δήλωση του Lapid στο Μαρόκο και μια προηγούμενη δήλωση του υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας Issawi Freij, σε συνέντευξη από τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό Alhurra, που είπε ότι «οι απειλές από το Ιράν, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για το Ισραήλ και τους Σαουδάραβες, και για αυτό απαιτούν παγκόσμια απάντηση».
Ανέφερε ότι το Ισραήλ, είχε επιτύχει κάποια κατανόηση με τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, σχετικά με το συντονισμό των θέσεων ενάντια στην ιρανική απειλή. «Όταν πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, υπάρχει άμεση επικοινωνία και κατανόηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν», είπε.
Παρά τις προηγούμενες αναφορές, που ισχυρίζονταν ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία διατηρούσαν κρυφές σχέσεις, οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε κρυφά τον Νοέμβριο του 2020 με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Νέομ, μια συνάντηση που είχε οργανώσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ωστόσο, το Ριάντ ήταν προσεκτικό όλα αυτά τα χρόνια, για να μην σχολιάσει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαφής με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανικού ζητήματος.
Το Μπαχρέιν, με το οποίο το Ισραήλ ομαλοποίησε τους δεσμούς του πέρυσι, ήταν πιο ανοιχτό στο θέμα. Επισκεπτόμενος το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων του Μπαχρέιν Σεΐχ Αμπντουλάχ Αχμάντ αλ Χαλίφα, επέκρινε το JCPOA (Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν).
Ο Χαλίφα είπε ότι το JCPOA τροφοδότησε τη βία και τις ταραχές σε όλη τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας θανάτους αθώων. Είπε ότι το Μπαχρέιν ήλπιζε ότι το JCPOA «θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το Ιράν και την περιοχή αλλά αντίθετα, τροφοδότησε κρίσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Έχει αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ευρώπη. Προκάλεσε περισσότερη υποκίνηση εξτρεμισμού και μίσους, σε πολλές περιοχές στη Μέση Ανατολή».
Εκφράζοντας μια θέση παρόμοια με αυτή πολλών ηγετών του Ισραήλ, ο Χαλίφα είπε, επίσης ότι το JCPOA ήταν ελαττωματικό επειδή επικεντρώθηκε, μόνο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς αγνόησε και άλλα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως το βαλλιστικό πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν.