Ένοπλες Συρράξεις

«Πονοκέφαλος» για τον Σουλτάνο τα ιρανικά σχέδια για το Αφγανιστάν - Καραδοκούν Τεχεράνη και τουρκική αντιπολίτευση

Η Τουρκία, βλέπει να ανοίγει ο δρόμος της γεωπολιτικά και θεωρεί τον εαυτό της, ισότιμο με δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς αυτή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η Άγκυρα θα δημιουργήσει βάσεις και στρατό και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα μεγάλα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί να κάνει όλες τις προσπάθειές της, για να σταθεροποιήσει το Αφγανιστάν, διότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την Άγκυρα έναν διαμεσολαβητή μεταξύ Πακιστάν, Ιράν, Κίνας και Ρωσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=WId9QVtOdz8

Ως εκ τούτου, βρίσκεται στη μέση της παλιάς επικράτειας, του Μεγάλου Παιχνιδιού και διαπερνά τους βασικούς εμπορικούς δρόμους και επίσης στη συμβολή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στον κόσμο.

Είναι όμως έτσι; το ερώτημα είναι, εάν η Τουρκία καταλήξει στην Καμπούλ με τους Ταλιμπάν, θα είναι σε θέση να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να λάβουν περισσότερη διεθνή αποδοχή ή θα καταλήξει σε έναν αγώνα μαζί τους, «δαγκώνοντας περισσότερο από ό, τι μπορεί να μασήσει»;

«Η Τουρκία προσπαθεί να συμβαδίσει, με τον ρυθμό της κατάρρευσης στο Αφγανιστάν και ο έλεγχος των Ταλιμπάν, μπορεί να μην επιτρέψει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας» δήλωσε ο αναλυτής Σεθ Φράντζμαν.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας, για μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν συμπίπτει με τη στροφή της προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον Frantzman. «Αλλά η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι πιστεύουν, ότι τώρα το παιχνίδι ρυθμίζεται ξανά. Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράν, πρόκειται να πάρουν τις θέσεις τους σε αυτό το παιχνίδι. Ωστόσο, είναι πλέον γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν καμία επιρροή στο Αφγανιστάν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φερέφωνο του Ερντογάν, ο δημοσιογράφος της Yenisafak Ιμπραήμ Καραγκιούλ, αποτυπώνει σε άρθρο του τις σκέψεις και τους φόβους του Σουλτάνου αφού έγραψε:

«Η πολιτική της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, θα αποκτήσει σημαντική προβολή. Το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιζιστάν, πρόκειται να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία για το Αφγανιστάν. Μετά τον πόλεμο στη Λιβύη και το Καραμπάχ, οι εταιρικές σχέσεις της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν θα αποκτήσουν εξέχουσα θέση».

Τι φοβάται και βλέπει ως πιθανό εμπόδιο στα σχέδιά του ο Ερντογάν;  Tο Ιράν, που μπορεί να ξεκινήσει τη στρατηγική «έμμεσου πολέμου με την Τουρκία», κάτι που εφαρμόζει στη Συρία (όπως φαίνεται στο Χαλέπι), μπορεί να το πράξει επίσης στο Αφγανιστάν. Στην πραγματικότητα, εάν το χάος ξεφύγει από τον έλεγχο, το Ιράν μπορεί να εμπλακεί στο Αφγανιστάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία ενδέχεται να αρχίσει κοινή επιχείρηση με Τουρκικές Δημοκρατίες στο βόρειο τμήμα της χώρας - Νότιο Τουρκεστάν-, προετοιμαζόμενη για αυτό». έγραψε ο Καραγκιούλ

Είναι γεγονός, ότι το Ιράν επιτίθεται στις στενές σχέσεις που προσπαθεί η Τουρκία να χτίσει, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και την Κεντρική Ασία  και ο Ερντογάν φοβάται, ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα στοιχεία του Ιράν που διαβιούν μέσα στην Τουρκία, μπορεί να το μετατρέψουν σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας, επιφέροντας πολιτική αστάθεια.  

''Το έργο «να εκδιώξουμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να σταματήσουμε την Τουρκία», είναι ένα παγκόσμιο έργο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, προσπάθησαν επανειλημμένα να το επιτύχουν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία το δοκίμασαν επίσης. Αυτή τη φορά, είναι η σειρά του Ιράν'', έγραψε ο Καραγκιούλ.

https://www.youtube.com/watch?v=BphS3W2E9vI

«Το Αφγανιστάν δεν σημαίνει μόνο Αφγανιστάν. Δεν είναι μόνο οι Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν σημαίνει Κεντρική Ασία, σημαίνει Νότια Ασία. Δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή συζήτηση προσφύγων. Δεν μπορεί να περιοριστεί στις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις θυγατρικές της στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε, να μας χτυπήσουν τόσο στη Συρία όσο και στο Αφγανιστάν», συνέχισε.

Ακόμη και η τουρκική κυβέρνηση, χιλιάδες μίλια μακριά, πλέει σε επικίνδυνα νερά για να αποκτήσει θέση στο Αφγανιστάν. Φαίνεται ότι το Αφγανιστάν, θα γίνει το θέατρο ηγεμονικών αγώνων στο μέλλον.

Είναι κατανοητό ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ταλιμπάν, είναι δομημένες με βάση τα συμφέροντα εξουσίας. Όσο για τους Αφγανούς, που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και ακολούθησαν τον μεταναστευτικό δρόμο στην Τουρκία, κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει η κυβέρνηση. Η τουρκική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πιθανώς Αφγανούς πρόσφυγες, εκτός από τους πρόσφυγες από τη Συρία, ως μόχλευση κατά της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ