Φόβος επικρατεί σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Πολωνία, την οποία θεωρούν ως υπαρκτή μεγάλη απειλή για την ασφάλειά τους, ιδίως μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που δείχνουν την πρόθεσή τους για αποδέσμευση από την εγγύηση ασφαλείας της Ευρώπης.
Η Πολωνία θέλει να τεθεί κάτω από την πυρηνική ομπρέλα ΝΑΤΟ-Γαλλίας
Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει πως "ο Πολωνός πρόεδρος υποστηρίζει τη διπλή πυρηνική αποτροπή από το ΝΑΤΟ και τη Γαλλία", επισημαίνοντας:
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda εξέφρασε την υποστήριξή του στο να επωφεληθεί η Πολωνία τόσο από την πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ όσο και από την ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας, θεωρώντας τα ως συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να δεχτούμε και τις δύο λύσεις», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 18 Απριλίου 2025. «Αυτές οι δύο ιδέες δεν είναι ούτε αντιφατικές ούτε αλληλοαποκλείονται».
Η Πολωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν Π.Ο στο εδαφός της
Αυτή η στάση ακολουθεί την προηγούμενη έκκληση του Ντούντα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην πολωνική επικράτεια, υποστηρίζοντας ότι η υποδομή του ΝΑΤΟ πρέπει να αντικατοπτρίζει τα διευρυμένα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.
ΟΠολωνός πρόεδρος δήλωσε ότι όχι μόνο ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια κίνηση, αλλά ήταν επίσης θέμα ασφάλειας, καθώς η τοποθέτηση αυτών των όπλων στην περιοχή θα ήταν πιο ασφαλής.
Ο εν λόγω σχεδιασμός αναφέρεται στη συμφωνία του NATO Nuclear Sharing.
Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να εξασφαλίσει ταχεία απάντηση σε πιθανές πυρηνικές απειλές, κυρίως από τη Σοβιετική Ένωση.
Βάσει αυτής της συμφωνίας, πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, έχουν φιλοξενήσει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B61 σε διάφορες βάσεις.
Για να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, οι χώρες πρέπει να διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη ικανά να αναπτύξουν αυτά τα όπλα.
Συγκεκριμένα, όλες αυτές οι χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία, αναμένεται να χειρίζονται το μαχητικό αεροσκάφος F-35A Lightning II.
Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία πετά επίσης το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς.
Ο Ντούντα τόνισε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να διαβουλεύεται με διεθνείς εταίρους, γεγονός που υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχύσει το ΝΑΤΟ την πυρηνική του αποτροπή στην περιοχή.
Η περίπτωση της Γαλλίας
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχει επίσης δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επεκτείνει την πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας σε άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τουσκ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει «προσεκτικά» την πρωτοβουλία, τονίζοντας τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αποδέσμευση των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή άμυνα.
Η Γαλλία, η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει περίπου 290 πυρηνικές κεφαλές.
Σε αντίθεση με το Nuclear Sharing του ΝΑΤΟ, που βασίζεται σε βόμβες που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, η Γαλλία λειτουργεί ανεξάρτητα τις πυρηνικές δυνάμεις της, διασφαλίζοντας ότι όλα τα εξαρτήματα είναι απαλλαγμένα από τους κανονισμούς ITAR των ΗΠΑ.
Το αερομεταφερόμενο πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα παρέχεται από μια άλλη πλατφόρμα χωρίς ITAR, το μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale.
Μιλώντας από το Luxeuil στην ανατολική Γαλλία στις 18 Μαρτίου 2025, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε νέα έργα υποδομής για να φιλοξενήσει δύο επιπλέον μοίρες Rafale ως μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού.
Μέχρι το 2035, το προσωπικό της Luxeuil σχεδόν θα διπλασιαστεί, φτάνοντας περίπου τους 2.000 στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό.
Ένα σημαντικό έργο εκσυγχρονισμού, που υποστηρίζεται από επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επαναφέρει τη Luxeuil ως μέρος της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής και θα την καταστήσει την πρώτη βάση που θα φιλοξενήσει το αεροσκάφος Rafale F5 επόμενης γενιάς.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως είναι επιτακτικό οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, να τεθούν κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Συμμαχίας αλλά και της Γαλλίας, προκειμένου να έχουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι της Ρωσικής απειλής.