Κόσμος

Σιβηρικό αέριο ή “Σιβηρία” η Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα; Ανακατατάξεις στις ενεργειακές ισορροπίες

Σε προχθεσινό άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έκρουσε καταρχήν τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου η οποί οφείλεται κυρίως σε μία σειρά από γεωπολιτικά αίτια.

 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο : Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε μια δεκαετία!

Επομένως η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναλυτικότερα, λοιπόν, η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εξασφάλισης αποθεμάτων φυσικού αερίου στις εθνικές της υποδομές για την κάλυψη της ζήτησης τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτή η περίσταση επιδεινώνεται από την εξέλιξη των τιμών: το φυσικό αέριο βρίσκεται στο τοπ του 2021 στις διεθνείς αγορές, όπως φαίνεται από την τιμή του δείκτη αναφοράς Henry Hub.

Μια σειρά παραγόντων προσθέτουν προβληματισμό για αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένα από αυτά είναι η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ενώ μια βελτίωση της ποσότητας αερίου που φθάνει στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα προέλθει από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Αυτή η ισχυρή υποδομή, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται επειδή αυξάνει την εξουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει περισσότερες από μία όψεις, η πλέον σχετική τώρα είναι ότι φέρνει περισσότερο σιβηρικό αέριο στην Ευρώπη.

Η Gazprom, η διαχειριστική εταιρεία, δήλωσε ότι φέτος θα ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον διάδρομο, αλλά ο όγκος δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένος. Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, μια ανεπιθύμητη κατάσταση, ειδικά με τους πιο κρύους μήνες να πλησιάζουν.

Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τα αποθέματά της, τονίζουν οι ειδικοί, αλλά επισημαίνουν επίσης άλλα κλειδιά για την εξασφάλιση αυτού του σύνθετου στόχου. Η σημασία των αγωγών φυσικού αερίου ενισχύθηκε από τις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων φυσικού αερίου. Μέρος αυτών των φορτίων εκτρέπεται σε ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, οι οποίες είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, και στο πλαίσιο μιας ανερχόμενης αγοράς. Τίποτα νέο στο εμπόριο φυσικού αερίου, αλλά τώρα όλα είναι πιο τεταμένα.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν επίσης άλλα προβλήματα, όπως η παρακμή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία αντιμετωπίζει την πιθανή διακοπή του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τον ιστορικό αγωγό φυσικού αερίου του Μαγκρέμπ, ο οποίος συνέδεσε την Αλγερία με την Ισπανία, μέσω του Μαρόκου, τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω της κατάρρευσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών του Μαγκρέμπ. Η Αλγερία έχει εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις της με την Ισπανία, αλλά δεν είναι σαφές ότι η ικανότητα του πιο σύγχρονου αγωγού Medgaz (Oran-Almeria) θα επιτρέψει να μεταφέρει όλο το αέριο που φθάνει μέσω του πρώην δικτύου, επιπλέον της ποσότητας που ήδη φθάνει μέσω αυτού.

 

Και τα μερομήνια μιλάνε για βαρύ χειμώνα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ