Σίσι, Ερντογάν, Αίγυπτος, Λιβύη
Κόσμος

''Φρένο'' στα τουρκικά σχέδια βάζει ο Σίσι - H Λιβύη θα προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο

Η έναρξη έργων διασύνδεσης ισχύος μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης είναι στρατηγικός στόχος για τις δύο χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να ικανοποιεί  τις ανάγκες της Λιβύης σε ηλεκτρική ενέργεια για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε συγκεκριμένα ο Μοχάμεντ Σάκερ στο Sky News Arabia.

Η Αίγυπτος κατάφερε την προηγούμενη περίοδο να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λιβύη μέσω υφιστάμενων έργων, επεσήμανε.

Ο Shaker πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος εργάζεται συνεχώς για την ενίσχυση των γραμμών σύνδεσης με γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, το Σουδάν και η Λιβύη.

Ανακοίνωσε ότι ο στόχος το επόμενο διάστημα θα είναι η επίτευξη ηλεκτρικής σύνδεσης με την Ευρώπη μέσω θαλάσσιων καλωδίων, τα οποία θα φτάσουν σε περισσότερες από μία χώρες εντός της Ευρώπης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το υπουργείο του μελετά ένα σχέδιο σύνδεσης ισχύος με την Κύπρο και στη συνέχεια με την Κρήτη και την Ελλάδα.

«Υπάρχει μεγάλη επαφή μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σε αυτό το θέμα», είπε.

Επίσης, υπάρχει ένα άλλο έργο που μελετάται για τη σύνδεση ισχύος μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, με φορτίο 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως η Αίγυπτος δεν αρκείται μόνο στην παροχή ρεύματος στη Λιβύη και επιδιώκει να πάρει μεγάλο μέρος από την κατασκευαστική πίτα υποδομών στη χώρα.

Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος διατρέχει για 2.000 χιλιόμετρα κατά μήκος τις ακτές της Μεσογείου της χώρας, συνδέοντας τις σημαντικότερες πόλεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει αφήσει αυτή τη βασική αρτηρία διασπασμένη σε τμήματα, αλλά τώρα εταιρείες από πολλές χώρες επιδιώκουν να την επιδιορθώσουν.

Μια δεκαετία αφότου η Λιβύη κατέρρευσε στο χάος, οι ξένες εταιρείες μελετούν την ανάληψη  κατασκευής έργων υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την τοποθέτηση μεταβατικής  κυβέρνησης στη Λιβύη τον περασμένο Οκτώβριο φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα, οπότε  η χώρα δεν θεωρείται πλέον  ως περιβάλλον  πολύ υψηλού κινδύνου από απόψεως ασφαλείας, αν και ο κίνδυνος για ξέσπασμα νέου εμφυλίου πολέμου υπάρχει όσο οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόροι δεν φεύγουν από τη χώρα

Ο οικονομολόγος Kamal Mansouri αναμένει ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Εκτιμά ότι «χρειάζονται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια» για την ανοικοδόμηση της Λιβύης μετά από μια δεκαετία συγκρούσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=8zxVdPToMDQ

Η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Τυνησία αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή των προσφορών, αλλά θα υπάρχουν εταιρείες από πολλά άλλα έθνη επίσης.

«Τίποτα δεν έχει χτιστεί στη Λιβύη από το 2011», σημείωσε ο ανώτερος συνεργάτης της Global Initiative και ειδικός στη Λιβύη, Jalel Harchaoui. «Είναι μια πλούσια χώρα που δεν έχει διατηρήσει τις υποδομές της. Εν τω μεταξύ, μια δεκαετία βίας έχει καταστρέψει τα αεροδρόμια, τους δρόμους και το ηλεκτρικό δίκτυο ».

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μόνο δεκάδες έργα που εγκαταλείφθηκαν όταν ξέσπασε η σύγκρουση, αλλά και μια απελπιστική ανάγκη για στέγαση και υποδομή.

Η προσωρινή κυβέρνηση εργάζεται για να καλύψει αυτά τα κενά ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντεμπίμπεχ δήλωσε ότι θέλει να διαθέσει 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα και ανάπτυξη.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος των απαιτουμένων χρημάτων, δεδομένου του μεγάλου εύρους των έργων που πρέπει να αναληφθούν και για τα οποία θα υπάρξει ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η Λιβύη φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. "Αυτά θα παρέχουν πολλά έσοδα για τη χρηματοδότηση έργων", λέει ο Λίβυος δισεκατομμυριούχος Χούσνι Μπέη σε συνέντευξή του στο Middle East Eye. "Αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις για να δοθεί κίνητρο στον ιδιωτικό τομέα προτού η Λιβύη ελπίζει σε πραγματική οικονομική ανασυγκρότηση", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα κύρια εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Λιβύης, ο Μπέη είπε ότι είναι το μητρώο κατοικιών το οποίο θα πρέπει να ξεκλειδωθεί, επιτρέποντας την ακίνητη περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να καταστεί εκμεταλλεύσιμη.

Επανέλαβε επίσης ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Λιβύης θα πρέπει να λειτουργήσει και η κεντρική τράπεζα της Λιβύης να γίνει ένα ρυθμιζόμενο, κυβερνητικό όργανο.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων, για παράδειγμα, έχει απελπιστική ανάγκη νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=EtLhEtIqCAs

"Η Λιβύη θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την τρέχουσα  παραγωγή  της σε πετρέλαιο αν οι βουλευτές δεν ξεπεράσουν τις διαμάχες τους και περάσουν τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό του μέλους του ΟΠΕΚ", δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Μοχάμεντ Οουν.

Το έθνος της Βόρειας Αφρικής παράγει περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια  "μαύρου χρυσού" ημερησίως, με στόχο 1,5 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021, δήλωσε ο Mohamed Oun σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Αλλά είπε ότι αυτό εξαρτάται από το πρόσφατο ενοποιημένο κοινοβούλιο της Λιβύης που θα συμφωνήσει τελικά για τροποποιήσεις του σχεδίου δαπανών του 2021 το οποίο αντιμετώπιζε αντιπαραθέσεις των βουλευτών του για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Η κρατική National Oil Corp. διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να διορθώσει τη γηράσκουσα υποδομή της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, βλέπει ήδη προσφορές από ξένες εταιρείες για τη δημιουργία βελτιωμένων εργασιών διυλιστηρίου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ