Στον Έβρο αναμένεται να βρεθούν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Οι δυο υπουργοί θα προσγειωθούν με ελικόπτερο στο γήπεδο της Ορεστιάδας, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr θα επισκεφθούν τις Καστανιές και θα επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αμφότεροι θα μεταβούν και στον νέο φράχτη που κατασκευάζεται στην περιοχή των Φερών, ενώ στη συνέχεια θα έχουν ευρεία σύσκεψη στην XII Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Έβρος: Οι φόβοι για νέο 2015, ο ρόλος της Τουρκίας και η μαύρη προπαγάνδα
Σε «απροσπέλαστη ζώνη» επιχειρούν να μετατρέψουν τα σύνορα του Έβρου και θαλάσσια σύνορα στο ανατολικό Αιγαίο οι ελληνικές Αρχές, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις ύστερα από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Στελέχη των αρμόδιων «ειδικών υπηρεσιών» της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα πυροδοτήσουν νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούν σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν νέας προσφυγικής κρίσης, με «πυξίδα» την εκτίμηση ότι θα μετακινηθούν προς διάφορες χώρες περίπου 500.000 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση να «μας χτυπάει την πόρτα». Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «τον καθοριστικότερο ρόλο θα τον διαδραματίσει η Τουρκία, η οποία θα υποδεχτεί πριν την Ελλάδα τις προσφυγικές ροές. Θα επιχειρήσει να εκβιάσει την Ευρώπη για να πάρει ανταλλάγματα; Θα εξαρτηθεί η στάση της από το εάν θα ικανοποιηθεί από τα ανταλλάγματα; Μήπως μετά τις διαπραγματεύσεις επιχειρήσει ξανά να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό;».
Πάντως, όπως αναφέραμε πρώτοι και σε χθεσινό μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα, ο Ερντογάν άρχισε ήδη να δείχνει τις προθέσεις του, προχωρώντας σε προαναγγελία μεταναστευτικής κρίσης, καθώς οι δηλώσεις που έκανε χτες ήταν άκρως ανησυχητικές.
''Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης για τους νέους μετανάστες που έρχονται από το Αφγανιστάν και άλλα μέρη''.
''Η Τουρκία δεν δεσμεύεται και δεν έχει σκοπό να γίνει χώρα-''αποθήκη'' για τους πρόσφυγες μόνο και μόνο για λόγους προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων'', δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, προαναγγέλοντας νέα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη!
"Σίγουρα δεν υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια Αφγανοί στη χώρα μας. Όλα αυτά είναι ψέματα. Δεδομένου ότι ο στόχος μας είναι πρωτίστως η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτής της χώρας, θα συναντηθούμε επίσης με κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τους Ταλιμπάν, αν χρειαστεί, και θα συνομιλήσουμε.''