Το HMS Queen Elizabeth, το νεότερο αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου και η ομάδα κρούσης του, απέφυγαν να πλεύσουν στα νερά γύρω από τα κατεχόμενα από την Κίνα νησιά και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Για την Κίνα, η πλεύση εντός των εδαφικών αξιώσεων των 12 ναυτικών μιλίων θα ήταν παραβίαση της κυριαρχίας της.
Τα βρετανικά πλοία έφυγαν από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας τη Δευτέρα και μπήκαν στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Θα παραμείνουν στην Ανατολική Ασία μέχρι το τέλος του έτους για ασκήσεις με συμμάχους και εταίρους.
Μέχρι στιγμής, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμφισβητήσει άμεσα τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σύμφωνα με τη South China Morning Post, αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν έρθει 12 ναυτικά μίλια από τα νησιά και τους κοραλλιογενείς υφάλους πάνω από 40 φορές από το 2015. Η Κίνα έχει μετατρέψει τα τελευταία σε στρατιωτικά φυλάκια.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το 90% της θάλασσας της Νότιας Κίνας, μια θέση που αμφισβητείται από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, το Μπρουνέι και, σε κάποιο βαθμό, την Ινδονησία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Το 2016, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας δεν είχαν νομική βάση.
Η Γαλλία στέλνει επίσης τακτικά πολεμικά πλοία για να διεκδικήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Όπως οι Βρετανοί, έτσι και οι Γάλλοι κρατήθηκαν σε απόσταση από τα νησιά που ελέγχονταν από την Κίνα.
Μια γερμανική φρεγάτα αναμένεται επίσης να πλεύσει κοντά στα αμφισβητούμενα νερά τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του αιτήματος των ΗΠΑ για συνεργασία εναντίον της Κίνας και της επιθυμίας τους να μην διαταράξουν τις εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.
Εν τω μεταξύ, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια ναυτική ομάδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον Δυτικό Ειρηνικό τους επόμενους δύο μήνες. Στόχος είναι η επέκταση των δεσμών ασφαλείας με «φιλικές» χώρες, στέλνοντας ένα μήνυμα της προθυμίας της να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο σχέδιο των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Κίνας. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ινδία και η Κίνα συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την κοιλάδα Galwan. Η περιοχή ήταν σημείο των βάναυσων συγκρούσεων το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των δύο γειτονικών δυνάμεων.