Το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιτίθεται στο ΝΑΤΟ, εκτός από ένα από τα μέλη του: την Τουρκία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 27 Ιουλίου ότι το πρόσφατο πέρασμα του βρετανικού πλοίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας“δεν θα είναι η τελευταία πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα της Β/Ατλαντικής Συμμαχίας”.
Παρά τις ασάφειες της πολιτικής της Άγκυρας, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναθερμάνθηκαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά συνεχίζει να πουλά όπλα στην Ουκρανία, με παράδειγμα τα Bayraktar...
Στις 10 Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα, στις οποίες συμμετείχαν και οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις. Η πλοήγηση και η διέλευση μέσω των Δαρδανελίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου εξακολουθεί να διέπεται από τη Σύμβαση του Montreux του 1936, η οποία υπεγράφη από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση (το 1938 και η Ιταλία του Μουσολίνι είχε ενταχθεί σε αυτήν).
Χωρίς αυτή τη συμφωνία, ένας τεράστιος δυτικός στόλος θα περιφερόταν στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτιθέμενος στις πολεμικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Ακριβώς η ακαμψία της Τουρκίας στην προστασία των όρων της σύμβασης έχει διατηρήσει επίσης τα συμφέροντα της Ρωσίας, εμποδίζοντας τη διέλευση των πλοίων του ΝΑΤΟ, και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα.
Όπως δήλωσε ο Χασάν Ουνάλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maltepe στην Κωνσταντινούπολη σε συνέντευξή του στο Lenta.ru , «ακόμη και αν η Ρωσία είναι σήμερα μια χώρα ανεπιθύμητη για τους Δυτικούς, η Τουρκία σίγουρα δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της για την Κριμαία ή την Ουκρανία, που παρεμπιπτόντως δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ». Ο Unal παρατηρεί ότι "είναι το ΝΑΤΟ που πρέπει να κάνει τους λογαριασμούς του καλύτερα, χωρίς να παίζει με τη φωτιά, ενώ η τουρκική κυβέρνηση παραμένει συνετά σε απόσταση μεταξύ των δύο αντιδίκων".
Η Τουρκία προμήθευσε στην Ουκρανία περίπου είκοσι αεροσκάφη Bayraktar TB2, και υποσχέθηκε να κατασκευάσει μια υπερσύγχρονη κορβέτα για τον ουκρανικό στόλο. Όπωςτο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και χθες τα ''χώνουν'' στους Ουκρανούς οι Ρώσοι για τις νέες τουρκικές κορβέτες
Αλλά αν ψάξει κανείς εις βάθος αυτά είναι...άσφαιρα πυρά!
Ωστόσο, η Μόσχα και η Άγκυρα χρειάζονται ο ένας τον άλλον πάρα πολύ, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στη Συρία και τον Καύκασο, και δεν προτίθενται να αφήσουν άλλα έθνη και άλλες καταστάσεις να παρεμβαίνουν μεταξύ τους. Όπως υποστηρίζει ο Unal, η Τουρκία είναι ένα άτυπο μέλος του ΝΑΤΟ, όχι το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, και διατηρεί πάντα μια αυτόνομη πολιτική γραμμή (!) «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου - εξηγεί ο Τούρκος αναλυτής - είχε μια προνομιακή σχέση με τους Σοβιετικούς».
Τούρκοι ευελπιστούν πως οι καλές σχέσεις της Τουρκίας και με την Ρωσία και με την Ουκρανία θα μπορούσαν, κάποτε, να δώσουν στην Άγκυρα την ευκαιρία να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο, ευνοώντας τα δικά της συμφέροντα. Όπως η αναγνώριση μιας κάπως αυτόνομης Κριμαίας που προτείνεται ήδη στη Μόσχα από τους Τούρκους, μαζί με τη ρωσική αναγνώριση της τουρκικής δημοκρατίας στη βόρεια Κύπρο. Η κίνηση αυτή θα εμπόδιζε την Κύπρο, ως ενιαίο νησί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μια μέρα, κάτι που θα ενοχλούσε πολύ τους Ρώσους. Χθες είχαμε το ρωσικό “άκυρο” με δήλωση για μην αναγνώρισης των κατεχομένων.
Από την δική της πλευρά θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να αντιδράσει στις συμφωνίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, καθώς χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας για να ενταχθεί με τη σειρά της στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα δέχτηκε να συμμετάσχει στην "Πλατφόρμα της Κριμαίας", μια διπλωματική πρωτοβουλία του Β. Ζελένσκι, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 23 Αυγούστου 2021. Με αυτήν, ο Ουκρανός πρόεδρος σκοπεύει να επανενώσει την Κριμαία με την Ουκρανία βρίσκοντας συμφωνία με τους Ρώσους. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης την προστασία των δικαιωμάτων των Τάταρων της Κριμαίας.
Σκοπός των Ουκρανών είναι να αναθεωρήσουν, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, την «αληθινή ιστορία» της χερσονήσου, η οποία στο παρελθόν ήταν επίσης στην κατοχή των Τατάρων, των Ελλήνων, των Τούρκων, ακόμη και των Γενοβέζων. Ο Ζελένσκι προκαλεί τον Πούτιν να εκθέσει την πλευρά του στην ιστορία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να είναι ο δεύτερος διαιτητής στη διαμάχη.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η πώληση Bayraktar TB2 στην Ουκρανία δεν θα δημιουργήσει προβλήματα με τη Ρωσία
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, Διδάκτωρ Επικοινωνιακής Έρευνας, Myjahit Kucukyilmaz, είναι βέβαιος ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ανησυχεί για το ότι η Ουκρανία θα αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη "Bayraktar", για την αγορά των οποίων υπήρξαν πολλές συζητήσεις.. Αυτό αναφέρεται στο πρακτορείο ειδήσεων RIA "News" σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουρκικές αρχές, όταν δημιουργούν σχέσεις με μια χώρα, δεν δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις με άλλο κράτος, «διαχωρίζοντας τα μήλα από τα αχλάδια».
Ο Mujahit Kucukyilmaz πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει διπλωματικές ικανότητες να διατηρεί σχέσεις με διαφορετικές χώρες ταυτόχρονα. Επίσης, ο σύμβουλος του Τούρκου ηγέτη πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις με άλλα κράτη, "σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας". Και εξαιτίας αυτού, όπως πρόσθεσε ο πολιτικός, οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν πρέπει να ανησυχούν.