H κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τον Covid-19 είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη και βαίνει από το κακό στο πολύ χειρότερο.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 27 Ιουλίου ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 246648 τεστ, 19.761 άτομα διαγνώστηκαν με COVID-19, 51 άτομα πέθαναν, 7.108 άτομα έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και 1.214.958 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν είτε αυτές του Sinovac είτε της Pfizer / BioNTech,σε μια ημέρα.
Με 19.761 κρούσματα που διαγνώστηκαν την ημέρα, η Τουρκία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων από τις 7 Μαΐου 2021, όταν το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 20.107 άτομα είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού τα πράγματα είναι απογοητευτικά, αφού 39.963.479 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στην Τουρκία μέχρι στιγμής, 24.486.767 έλαβαν τη δεύτερη δόση και 4.231.498 άτομα έλαβαν την τρίτη δόση. Συνολικά, ο συνολικός αριθμός δόσεων εμβολίου που χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής είναι 68.681.744.
Ωστόσο ενώ το 64,38 % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, αυτό το ποσοστό είναι μόλις 38,45% αναφορικά με τη δεύτερη δόση.
Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca, σε χθες tweet, ανακοίνωσε ότι 22.344.407 άτομα δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση του εμβολίου.
Από τον Δεκέμβριο του 2019, η πανδημία του νέου κορονοϊού (COVID-19) έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4,17 εκατομμύρια ζωές σε 191 χώρες και περιοχές.
Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χορηγήθηκαν 3.696.135.440 δόσεις νέων εμβολίων κοροναϊού (COVID-19) σε όλο τον κόσμο από τις 25 Ιουλίου 2021.
Όμως δεν είναι μόνο ο COVID-19 που έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πολίτης
Έχουμε επισημάνει ότι η οικονομία της Τουρκίας και το βιοτικό επίπεδο του πολίτη στην Τουρκία είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Όταν μία χώρα έχει πάνω από 15 εκατομμύρια ανέργους, τότε τα λόγια περιττεύουν.
Αν σε ανεργία και Covid προστεθούν ο πληθωρισμός, η φτώχεια, θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν δεν κινδυνεύει να χάσει την εξουσία από τους Απόστρατους Ναυάρχους, τους οπαδούς του FETO και τους Κούρδους του HDP τόσο, όσο από μια κοινωνική έκρηξη που υποβόσκει στη χώρα του και τροφοδοτείται καθημερινά από τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνει ο Τούρκος πολίτης.
Ούτε τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ούτε η "Γαλάζια Πατρίδα" και παρόμοιοι επιθετικοί σχεδιασμοί σε βάρος γειτονικών χωρών μπορούν να εκτρέψουν τον Τούρκο πολίτη από την σκληρή καθημερινότητα.
Ο Covid-19 απλά ήρθε να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τη σαθρή τουρκική οικονομία και το ανύπαρκτο σύστημα υγείας.
Τέλος, η τουρκική αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία τον Ερντογάν, να του χρεώσει την αποτυχία προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού.
Οι εξελίξεις εκτιμώ ότι το προσεχές δίμηνο θα είναι εκρηκτικές στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα ''στενάχωρες'' και επικίνδυνες για το καθεστώς Ερντογάν, ενώ η ιδιαιτερότητα της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον τούρκο πρόεδρο για εξαγωγή της κρίσης, αποδίδοντας ως συνήθως οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην Τουρκία στους «υποτιθέμενους Δυτικούς εξωτερικούς εχθρούς και κυρίως την Ελλάδα».
Μένει να δούμε αν τελικά τα παραπάνω σημάνουν και την κατάρρευση του καθεστώτος Erdogan, γεγονός το οποίο εκτιμώ ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες.
Η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει από τους γείτονές της, αλλά από τον ίδιο τον μεγαλοιδεατισμό του Ερντογάν.
Αντίπαλος του Τούρκου πρεόδρου είναι ο ίδιος του ο εαυτός, αφού θέλει να ξεπεράσει σε υστεροφημία στα μάτια των Τούρκων τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Κεμάλ Αττατούρκ.
Για αυτό και οδηγεί την Τουρκία σε διαρκείς πολεμικές εκστρατείες σε Συρία και Βόρειο Ιράκ.
Αναφορικά με τον τουρκικό λαό, αυτός δυστυχώς πληρώνει έναν συνεχή φόρο αίματος, αφού στο όνομα των υπερφίαλων σχεδίων του Erdogan και του Akar σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και ΝΑ Τουρκία, σκοτώνονται Τούρκοι στρατιώτες συνεχώς και δαπανώνται τεράστια ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα, αφού οι πόλεμοι κοστίζουν και πολλά χρήματα.
Απόρροια όλων των οικονομικών εξόδων για πολέμους και εξοπλιστικά προγράμματα, είναι η Τουρκία να μην διαθέτει επαρκή χρήματα για την δημόσια υγεία.
Συνεπώς το ήδη υπάρχον προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας στην Τουρκία, λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων έγινε ακόμη πιο προβληματικό για τον μέσο Τούρκο πολίτη.
Η πανδημία του κορονοϊού μάλλον θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη νοσούν τουρκικό δημόσιο σύστημα υγείας και είναι πολύ πιθανό να σημάνει την έναρξη μιας γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης
Ο Erdogan τα παραπάνω τα γνωρίζει, για αυτό θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του καθεστώτος του, το οποίο για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα σε βάρος του, απειλείται τόσο σοβαρά.
Θα έλεγα ότι η κατάσταση τώρα στην Τουρκία είναι σοβαρότερη ακόμη και από την περίοδο του πραξικοπήματος.
Κλείνοντας, εκτιμώ ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείω σημαντικές και πρωτόγνωρες εξελίξεις στο εσωτερικό της, ακόμη και το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στα πρότυπα της Τυνησίας λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του Covid-19.
Τα δύσκολα είναι μπροστά για την Τουρκία, αφού είναι ακατόρθωτο μέχρι τον Σεπτέμβριο να επιτευχθεί εμβολιασμός και των 2 δόσεων σε ποσοστό άνω του 85%, προσφέροντας ανοσία αγέλης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύκλο της πανδημίας από το Φθινόπωρο και μετά.
Αυτό θα είχε επίσης πολύ αρνητικές συνέπειες στην τουρκική οικονομία και στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών, αφού η Τουρκία θα αναγκαστεί τελικά να επιβάλλει lock down είτε κατά τόπους είτε γενικευμένο.
Και όλα αυτά μετά από μια τουριστική σεζόν σχεδόν χαμένη ολοκληρωτικά.