Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Κόκκινη γραμμή" για την ΕΕ η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συνέδριο Βερολίνο ΙΙ για τη Λιβύη, όπου βέβαια συμμετέχει και η ΕΕ. 

Ο  Αντιπρόεδρος Josep Borrell κατά την άφιξή του στην εν λόγω Διάσκεψη ανέφερε τα εξής:

"Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Λιβύη. Ευχαριστώ πραγματικά τη Γερμανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas για την πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στη Λιβύη, αλλά έχουμε δύο σημαντικά ορόσημα μπροστά μας. Πρέπει να προετοιμάσουμε τις εκλογές μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να δώσουμε νομιμότητα στην κυβέρνηση και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί.

https://www.youtube.com/watch?v=xQRAJQo40fU

Για αυτό, χρειαζόμαστε την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων - όλων των ξένων στρατευμάτων.

Έτσι, δύο σημαντικά πράγματα: η διεξαγωγή εκλογών και η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Εμείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε και να τα υποστηρίξουμε.

Κοιτάζοντας πιο πέρα, πρέπει να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός λειτουργικού κράτους της Λιβύης.

Μόνο ένα Λιβυκό κράτος που λειτουργεί μπορεί να μας βοηθήσει στον έλεγχο της μετανάστευσης.

Μας απασχολεί καθώς είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά δεν θα λυθεί χωρίς ένα πλήρως λειτουργικό κράτος της Λιβύης.

Θα εργαστούμε για όλα αυτά.

Μιλώντας για ένα άλλο πράγμα, το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί εδώ, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση στο Tigray, στην Αιθιοπία.

Σήμερα αναφέρθηκε ότι μια στρατιωτική αεροπορική επίθεση προκάλεσε πολλές απώλειες πολιτών.

Η κατάσταση εκεί είναι τρομακτική. θα το συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνουμε ότι ο φιλότουρκος  προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης ζήτησε  διεθνή βοήθεια για την απόσυρση  μόνο των ξένων μαχητών από τη Λιβύη και όχι όλων των ξένων στρατευμάτων, κατά την ομιλία του  στις Διεθνείς συνομιλίες στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός Abdulhamid Dbeibeh, ο οποίος διορίστηκε για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ενότητας τον Μάρτιο μέσω μιας διαδικασίας που διευκολύνει τον ΟΗΕ, δήλωσε στη συνάντηση του Βερολίνου ότι η ανασφάλεια έθεσε σε κίνδυνο τη μετάβαση.

«Υπάρχουν ανησυχίες ασφάλειας για την πολιτική διαδικασία που βασίζεται στον άμεσο και ένοπλο έλεγχο των μισθοφόρων σε ορισμένες περιοχές, την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων με πολιτικές διαστάσεις και την παρουσία ορισμένων τρομοκρατών», είπε.

Μιλώντας πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas είπε ότι οι συμμετέχοντες ήθελαν να «διασφαλίσουν ότι υπάρχει διεθνής υποστήριξη».

Στο πλευρό του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε ότι η Λιβύη πρέπει να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες εκλογές της. «Μοιραζόμαστε τον στόχο μιας κυρίαρχης, σταθερής, ενοποιημένης και ασφαλούς Λιβύης, χωρίς ξένες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, η Λιβύη κατά το παρελθόν έτος σημείωσε ταχεία πρόοδο στην αντιμετώπιση μιας δεκαετίας χάους και βίας που σε ένα στάδιο απειλούσε να κλιμακωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανταγωνιστικές διοικήσεις στα ανατολικά και δυτικά της χώρας που είχαν πολεμήσει μεταξύ τους συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός και αποδέχτηκαν το σχηματισμό της κυβέρνησης ενότητας της Dbeibeh.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι με ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση όλων των πλευρών στις εκλογές και με τη συνεχιζόμενη παρουσία μυριάδων ομάδων που υποστηρίζονται από εξωτερικές δυνάμεις.

Ο Ντμπεϊμπά κάλεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης να εγκρίνει έναν εκλογικό νόμο για να επιτρέψει την ψηφοφορία τον Δεκέμβριο να προχωρήσει και να περάσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του. «Δυστυχώς, δεν έχουμε δει ακόμη την απαραίτητη σοβαρότητα από τα νομοθετικά όργανα», είπε.

Η εκεχειρία των δύο  αντιμαχόμενων πλευρών τον Οκτώβριο ανέφερε την απόσυρση όλων των ξένων μισθοφόρων μέχρι τον Ιανουάριο. Ωστόσο, παρέμειναν στη θέση τους και αμφότερες οι πλευρές διαφωνούν για το ποια ομάδα πρέπει να φύγει πρώτα.

Το LNA υποστηρίζεται από μισθοφόρους που έφερε η εταιρεία Wagner της Ρωσίας, καθώς και από το Σουδάν, το Τσαντ και τη Συρία, ενώ η πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς, είχε υποστήριξη από τις τουρκικές Ένοπλες  δυνάμεις στη Λιβύη ως συμβούλους και από  Σύριους μισθοφόρους που ενεργούσαν για λογαριασμό πάλι της Τουρκίας στη χώρα.

https://www.youtube.com/watch?v=4O9h6WQLlCE

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι καθώς οι δυνάμεις της προσκλήθηκαν από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, δεν πρέπει να εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με άλλες ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία είχε προετοιμάσει προτάσεις για μια διαδοχική απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, οι οποίες συζητήθηκαν τόσο με την Τουρκία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει εμπόδια. «Δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα αφήσει ποτέ ξανά τη Λιβύη. Κατασκεύασε στρατιωτικές βάσεις εδώ. Το ίδιο ισχύει για τη Ρωσία με τους μισθοφόρους του Wagner», είπε ένας άλλος διπλωμάτης.

Ένα θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο μετά από τα παραπάνω, ότι η Τουρκία δεν θα φύγει στρατιωτικά από τη Λιβύη και εννοούμε από πλευράς προσωπικού και εγκαταστάσεων  τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρόλες τις εκκλήσεις Μπορέλ από πλευράς ΕΕ,  του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Blinken και τις προτάσεις Μακρόν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ