Κόσμος

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Καμία προστασία από τις μεταλλάξεις για όσους νόσησαν

Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες ώστε να εντοπίσουν τη συμπεριφορά του.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανατρέπει τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα για όσους νόσησαν καθώς τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι άνθρωποι που νόσησαν είτε με ελαφριά συμπτώματα, είτε με σοβαρότερα, παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου «ανοχύρωτοι» απέναντι στις μεταλλάξεις, τόσο σε ότι αφορά στη βρετανική, όσο και -πολύ περισσότερο- στη «Δέλτα» ή αλλιώς στην ινδική μετάλλαξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έρευνα συμμετείχαν υγειονομικοί που προσβλήθηκαν και νόσησαν ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.

Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στα επίπεδα αντισωμάτων του νοσοκομειακού προσωπικού ήταν πολύ μεγάλες. Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου.

Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα.

«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν»πρόσθεσε η ίδια.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Covid-19.

Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ. '

Όσον αφορά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ή Βήτα, οι πρώην ασθενείς δεν παρουσίασαν αντισώματα εξουδετέρωσης. Οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμη τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, που λαμβάνει χαρακτήρα νέου κύματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...