Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Αντίο'' Τουρκίας σε Δύση & μίσος για Ελλάδα: ''Εχθρός μας οι ΗΠΑ''

Μία αποκαλυπτική δημοσκόπηση έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στη Τουρκία, όπου δείχνει προς το που στρέφεται η κοινωνία που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έρευνα της Areda Survey που διεξήχθη με 2.100 συμμετέχοντες μεταξύ 1-3 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: "Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;". Οι περισσότεροι απάντησαν το κουρδικό, οι οργανώσεις PYD-YPG στη Συρία, η καταπολέμηση της διασυνοριακής ''τρομοκρατίας" και oι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στις χώρες που αποτελούν απειλή για την Τουρκία, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση με 54,6%. Το Ισραήλ ακολούθησε με 51%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 31,1% και η Σαουδική Αραβία με 30,7%.

Το 35,5% των συμμετεχόντων περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «αναξιόπιστη χώρα», ενώ το 32,8% το χαρακτήρισε ως «αποικιακή»! 

https://www.youtube.com/watch?v=Ik7Cqu0n8Mg

 

Ρωσία ή ΗΠΑ; 

 

''Εάν επρόκειτο να επιλέξετε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με ποια χώρα θα θέλατε η Τουρκία να αναπτύξει περισσότερες σχέσεις;'' Το 78,9% των ερωτηθέντων απάντησε η  Ρωσία, ενώ το 21,1% δήλωσε οι ΗΠΑ.

''Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας;'' Το 58,2% των ερωτηθέντων απάντησαν: ''Υπάρχει στρατηγική συνεργασία''. ''Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας;''. Το 53,1 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε «η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας», ενώ το 24,1% είπε «εμπορική-οικονομική συνεργασία». 

Στην έρευνα, "Τι πιστεύετε για την επιλογή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400;", το 69,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αγορά του S-400 ήταν η σωστή απόφαση. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=et9Ya7ugh7E

 

''Το πιο σημαντικό πρόβλημα με την Αθήνα είναι η Ανατολική Μεσόγειος'' 

 

Στην ενότητα των σχέσεων με την Ελλάδα στην έρευνα και στο ερώτημα "ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μεταξύ μας και της Ελλάδας;" , το 49,6% των συμμετεχόντων απάντησε στην ερώτηση: "Η τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν είναι επιθυμητή". Υπήρχαν επίσης συμμετέχοντες που άγγιξαν θέματα όπως "η επιθυμία των Ελλήνων για την Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία".

https://twitter.com/yenisafak/status/1401801580664479744https://www.youtube.com/watch?v=KY9oB42v-EQ

 

Ο Ερντογάν αποκλείει πρόωρες εκλογές και κοινοβουλευτικό σύστημα

 

Επίσημοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (Κόμμα AK) απέρριψαν την Κυριακή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και το αίτημα της αντιπολίτευσης να επιστρέψει σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ο Αντιπρόεδρος του AK Party Numan Kurtulmuş δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η Τουρκία «δεν έχει ημερήσια διάταξη όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές» και επανέλαβε ότι απαιτείται πολιτικό σύνταγμα.

Οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται στην «τεχνητή ατζέντα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Kurtulmuş.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα ατζέντα πρόωρων εκλογών. Είναι φυσιολογικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν πρόωρες εκλογές, αλλά η Τουρκία συνεχίζει τον δρόμο της με μια θετική πολιτική ατζέντα», πρόσθεσε.

«Το Κοινοβούλιο επίσης δεν θα εγκρίνει πρόωρες εκλογές, και το γνωρίζουν και αυτό. Προσπαθούν να κουράσουν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για  πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Kurtulmuş.

«Κάνουμε πολιτική με διαφάνεια και ακολουθούμε μια πολιτική εκλογών που προσπαθεί να κερδίσει καρδιές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανάγκη για ένα πολιτικό σύνταγμα, ο Kurtulmuş τόνισε ότι το ισχύον σύνταγμα πρέπει να αλλάξει επειδή «φέρει τις αιματηρές κηλίδες του πραξικοπήματος του 1980».

«Η Τουρκία πρέπει να προετοιμάσει το δικό της πολιτικό σύνταγμα», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος του AKP, Bülent Turan, δήλωσε ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο κοινοβουλευτικό σύστημα «δεν είναι τεχνικά δυνατή».

«Για να έχει μια κοινοβουλευτική έγκριση 400 θέσεων για να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, το κόμμα AK πρέπει να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων και το MHP  να λάβει καθόλου ψήφους στις εκλογές. Δεν χρειάζεται να γελιόμαστε», είπε.

Έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τότε που η Τουρκία άλλαξε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα στο τρέχον προεδρικό σύστημα, αφού η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων επέλεξαν να δημιουργήσουν το νέο σύστημα.

Η επίσημη μετάβαση στο νέο σύστημα έγινε όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε τον προεδρικό όρκο στο Κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, κατά τις οποίες κέρδισε το 52,6% των ψήφων.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε τα εξής:

Είναι επίσημη γραμμή του κόμματος ΑΚΡ την οποία φυσικά δίνει ο Ερντογάν, ότι δεν επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. 

Αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ πίσω τον Τούρκο Πρόεδρο, από τους Δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης που πρόσκεινται στο CHP, αλλά και από την Ασκενέρ Πρόεδρο του ΙΥΙ party, οπότε εκλογές στην Τουρκία τώρα θα σήμαιναν ήττα για τον Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης ο Ερντογάν προσβλέπει σε βελτίωση της κατάστασης σε κάποιους τομείς μελλοντικά, όπως ο περιορισμός του Covid και η εισροή χρημάτων στη χώρα μέσω τουρισμού, τουλάχιστον από τα μέσα Αυγούστου και μετά για φέτος και για όλο το 2022.

Ελπίζει επίσης σε μεταστροφή έστω μικρή και σταδιακή των ΗΠΑ -ΕΕ υπέρ της Τουρκίας, με το σκεπτικό τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα από ότι είναι τώρα;

Αυτό θα σήμαινε ευνοϊκότερη μεταχείριση των διεθνών χρηματαγορών έναντι της τουρκικής λίρας η οποία έχει κυριολεκτικά πατώσει.

Βέβαια τα παραπάνω έχουν μια κοινή παράμετρο, η οποία είναι η μη πρόκληση πρόωρων  εκλογών από "άλλους παράγοντες", αφού λόγω  της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία διαθέτουν μαζί ΑΚΡ και ΜΗΡ αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές στην Τουρκία;

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στην Τουρκία, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των επικείμενων  συνομιλιών Μπαϊντεν-Ερντογάν.

Η άρνηση σεβασμού των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν, αναφορικά με την άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη του κόμματος HDP Demirtas και του ανθρωπιστή Kavala, αποτελούν σοβαρά δείγματα αυταρχισμού από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αλλαγή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και τα όσα τραγελαφικά και άκομψα έχει κάνει και έχει πεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα , έχουν χτυπήσει ευαίσθητες χορδές σε ΕΕ και ΗΠΑ, καθιστώντας τον Ερντογάν ανεπιθύμητο.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα σκάνδαλα, οι σχέσεις μαφίας με πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης του, η φτώχεια, ο πληθωρισμός, η κάκιστη οικονομική κατάσταση, η ανεργία και ο Covid, αποτελούν ανοιχτές πληγές που ματώνουν καθημερινά την Τουρκία.

Ως πότε ο τουρκικός λαός θα υπομένει αυτή την κατάσταση, αυτό το σκέφτεται ο Ερντογάν;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ακροβατεί πολύ επικίνδυνα και πως μια κοινωνική έκρηξη είναι έτοιμη να σκάσει στην Τουρκία. Αυτό θα παράσερνε τα πάντα στο δρόμο της, αφού θα ήταν πάνω από όλους και από όλα.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να  κάνει πρόωρες εκλογές, αλλά αν αντέξει μέχρι το 2023 που είναι προγραμματισμένες να γίνουν κανονικά οι εκλογές στην Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=louLY1uFn8M

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ