Μια απίστευτη μεταναστευτική κρίση βιώνει η Ισπανία, καθώς στον θύλακο της Θέουτα, στο Μαρόκο, συρρέουν χιλιάδες μετανάστες από χθες.
Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η ισπανική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία.
Οι ισπανικές αρχές έκαναν λόγο για «ρεκόρ» και μάλιστα εν μέσω της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στη Μαδρίτη και στο Ραμπάτ για το θέμα των μεταναστών.
Κολυμπώντας, ή με τα πόδια, μετανάστες έφθαναν από το πρωί ως το βράδυ χθες σε αυτό το ισπανικό έδαφος βορειοδυτικά του Μάγρεμπ, αναχωρώντας από μαροκινές παραλίες μερικά χιλιόμετρα νότια από τη Θέουτα, ανέφερε εκπρόσωπος της νομαρχίας του ισπανικού θύλακα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου.
Το πρωί η Θέουτα έστειλε πίσω στο Μαρόκο 1.500 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν χθες, Δευτέρα, στον ισπανικό θύλακο, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών.
Σήμερα, τουλάχιστον 86 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν από το Μαρόκο τον υψηλό φράκτη που προστατεύει τον άλλο ισπανικό θύλακο, αυτόν της Μελίγια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του θυλάκου.
«Περίπου 6.000 άνθρωποι» εισήλθαν στη Θέουτα και «αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει πίσω 1.500 από τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε αυτές τις επιστροφές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.
Ισπανία: Η Μαδρίτη κάλεσε τον Μαροκινό πρέσβη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη μαζική εισροή μεταναστών
Εξάλλου, από τη νομαρχία της Μελίγια ανακοινώθηκε πως συνολικά «περισσότεροι από 300» άνθρωποι προερχόμενοι από «την Υποσαχάρια Αφρική» επιχείρησαν να διασχίσουν τον φράκτη σήμερα «γύρω στις 4:45» (5:45 ώρα Ελλάδας). Από αυτούς, «85 άνδρες και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν», διευκρίνισε η νομαρχία σε ανακοίνωσή της.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, δήλωσε στον Μαροκινό πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα.
«Κάλεσα τον Μαροκινό πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει διάλογο για ζητήματα μετανάστευσης τις επόμενες ημέρες.
Τον πρέσβη του στην Ισπανία καλεί το Μαρόκο
Το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», έναν ισπανικό θύλακα στις ακτές του Μαρόκου, γνωστοποίησε το Ραμπάτ.
«Ο πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.
Λίγο νωρίτερα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κάλεσε τον Μαροκινό πρέσβη διατυπώνοντας την απόρριψη και την αποδοκιμασία της Μαδρίτης για τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.
Αλληλεγγύη από τους ηγέτες της ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, μετά τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στον θύλακα της Θέουτα, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του. «Όλη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27».
«Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», πρόσθεσε.
Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα ισπανικά
Με μήνυμα στα ισπανικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε και αυτή την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.
Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε», υπενθύμισε.
Επέμβαση δυνάμεων του Μαρόκου για την αναχαίτιση της ροής μεταναστών
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου επενέβησαν νωρίς το πρωί για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών προς τη Θέουτα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η χώρα του έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικοι που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».
https://twitter.com/i/broadcasts/1vOxwEazEooGB