Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Νατοϊκή Λιθουανία

Τρία αμερικανικά ναυτικά αεροσκάφη AV-8B Harriers του Σώματος των Πεζοναυτών διεξήγαγαν βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας σε μια σειρά ασκήσεων  στη Λιθουανία την Πέμπτη.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη της 24ης θαλάσσιας εκστρατευτικής μονάδας,τα οποία είναι μαχητικά κατακόρυφης αποπροσγείωσης, σηκώθηκαν από το  πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Iwo Jima στον Ατλαντικό και πέταξαν 2.000 ναυτικά μίλια, με εναέριο ανεφοδιασμό, στο στόχο  τους που ήταν η  χώρα της Βαλτικής Θάλασσας,η Λιθουανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004.

Η Λιθουανία συνορεύει τόσο  με την σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία, όσο και με τον Ρωσικό θύλακα  του Καλίνινγκραντ , οπότε το Πεντάγωνο  επιχειρεί με την συγκεκριμένη άσκηση- εναέριες προσβολές να εξοικειωθεί με την ενδεχόμενη περιοχή δράσης του και την  άφεση αδρανών βομβών Mark 82 εκεί.

Από το έτος που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ, η  Λιθουανία φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας στην αεροπορική βάση στο Šiauliai , όπως και η Εσθονία στο Ämari από το 2014.

Ο κύριος σκοπός της τακτικής εναλλαγής των πολεμικών αεροσκαφών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις παραπάνω αεροπορικές βάσεις, είναι η επαφή με ρωσικά αεροσκάφη που εισέρχονται και εξέρχονται από το Καλίνινγκραντ.

Όμως οι ασκήσεις  βομβαρδισμού  κατά επίγειων στόχων στη Λιθουανία, ουσιαστικά ¨"φωτογραφίζει", το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία φιλοξενεί επίσης μία από τις τέσσερις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, ενώ οι άλλες βρίσκονται στις γειτονικές χώρες  της Εσθονία, Λετονίας και Πολωνίας.

Οι ομάδες μάχης διοικούνται από μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ όπως  είναι η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Την Νατοϊκή ομάδα μάχης της Λιθουανία τη διοικεί η Γερμανία, κάτι που ξυπνά άσχημες μνήμες για τον πληθυσμό τόσο του  Καλίνινγκραντ , όσο  και της Λευκορωσίας, που έχασαν όσο το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της πριν από ογδόντα χρόνια από την γερμανική εισβολή στο Β Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Λιθουανία φιλοξενεί επίσης αμερικανικά στρατεύματα και θωρακισμένα οχήματα στο πλαίσιο της Επιχείρησης "Atlantic Resolve", τα οποία όπως και  οι  ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, δικαιολογούν την παρουσία τους ως απάντηση στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014, αλλά και στις πρόσφατες μάχες πάλι στην Ουκρανία.

Μετά τις προεδρικές εκλογές και την επακόλουθη αντικυβερνητική αναταραχή στη Λευκορωσία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκάσκενκο και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας προειδοποίησαν για στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Λιθουανία και την Πολωνία , με σκοπό  την επέμβαση κατά της χώρας τους.

Τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, ανέφεραν το ενδεχόμενο εισβολής στη χώρα τους μέσω της Λευκορωσίας, από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τη σημερινή μαζική επίθεση  βομβαρδισμού από τα αμερικανικά αεροσκάφη στη Λιθουανία, σε συντονισμό με λιθουανικούς ελεγκτές εδάφους (ΑΕΛΑ), ο Διοικητής της θαλάσσιας εκστρατευτικής μονάδας που ήταν υπεύθυνος για την αποστολή  αεροσκαφών για προσβολή μεγάλου βεληνεκούς είπε με νόημα: "Αύριο στόχος μπορεί να μην είναι εικονικοί στόχοι στη Λιθουανία".

Στον αντίποδα,  Ρώσος ναύαρχος διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και για πολλές στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς τες ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Ναύαρχος Αλεξάντερ Μουέσιεφ, διοικητής του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, δήλωσε ότι η παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στη Νορβηγική Θάλασσα έχει φτάσει σε  πρωτόγνωρα επίπεδα  από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί της ναυαρχίδας του Βόρειου Στόλου, το πλοίο Pyotr Veliky (Μέγας Πέτρος), στην Αρκτική του Σεβέρομορσκ, ο Μοϊέιεφ κατηγόρησε ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ έχουν πλησιάσει τα ρωσικά σύνορα και πραγματοποιούνται  ολοένα και συχνότερες πτήσεις από στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ με πυρηνικές  δυνατότητες.

«Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Μοϊέγιεφ.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα αμερικανικά στρατιωτικά συστήματα που βρίσκονται στο έδαφος της Νορβηγίας, συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, κατηγορώντας ότι  αυτό οδήγησε σε «αύξηση του δυναμικού σύγκρουσης στην Αρκτική».

Οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έχουν επιδεινωθεί ραγδαία  μετά τη ρωσική προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας που ανήκε στην Ουκρανία και την υποστήριξη της Μόσχας για αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η Ρωσία και η συμμαχία έχουν επίσης κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για τη διεξαγωγή αποσταθεροποιητικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα.

Τον περασμένο μήνα, μια μαζική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων παράλληλα με τα ουκρανικά σύνορα πυροδότησε ανησυχίες στην Ουκρανία και τη Δύση.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις δυτικές ανησυχίες, κατηγορώντας ότι τα στρατεύματα δεν απειλούν κανέναν, αλλά προειδοποίησε επίσης τις ουκρανικές αρχές να μην προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν βία για να ανακτήσουν τον έλεγχο των αποσχισμένων επαρχιών της  στα ανατολικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...