Αυτό που γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα που περνάει στην σύγκρουση στα Ιεροσόλυμα είναι πως δεν πρόκειται για “μάχη” Ισραήλ-Παλαιστινίων, αλλά για την κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας την οποία πληρώνουν αθώοι Παλαιστίνιοι, τους οποίους ακόμη και οι αραβικές χώρες έχουν εγκαταλείψει στην μοίρα τους.
Είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι αθώοι όπως προβάλουν τα Mainstream μίντια; Προφανώς και όχι. Η υπόγεια σύνδεση της οργάνωσης της Χαμάς με του τουρκικό καθεστώς έχει πολλά πλοκάμια!
Για παράδειγμα τον Ιανουάριο το Ισραήλ κατέσχεσε πάνω από 120.000 δολάρια και αγαθά μεγάλης αξίας υποστηρίζοντας ότι ήταν μια προσπάθεια της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς να μεταφέρει χρήματα από την Τουρκία στους πράκτορές της στη Δυτική Όχθη. Οι κατασχέσεις ήταν αποτέλεσμα κοινής έρευνας από το Εθνικό Γραφείο για την Αντιτρομοκρατική Χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας, την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και την Τελωνειακή Αρχή.
Τα χρήματα, συνολικού ύψους 121.402 δολαρίων, κατασχέθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τεσσάρων ατόμων και δύο εταιρειών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν αρκετά εμπορευματοκιβώτια και το περιεχόμενό τους, που στάλθηκαν από την Τουρκία στο λιμάνι του Ashdod. Τότε το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αυτή η διαδρομή για τη Χαμάς προκειμένου να μεταφέρει χρήματα στους πράκτορές της έχει πλέον αποκλειστεί. Πόσες άλλες διαδρομές υπάρχονυ όμως άραγε;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, τα χρήματα και τα αγαθά μεταφέρθηκαν από τη Χαμάς μέσω δύο τουρκικών εταιρειών, την Sense Sanitary Company και την Tikkno Plus Ic Ve Dis.
«Αυτές ανήκαν από κοινού στους πράκτορες της Χαμάς Abdallah Fuqaha, ο οποίος ζει στην Τουρκία, και στον Ayman al-Massri, από την περιοχή Nablus», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο.
Εκτός από τους Fuqaha και al-Massri, οι εντολές κατάσχεσης αφορούσαν επίσης χρήματα από τους Salama Aziz Muhammad Mari και Yussef Taher Mahmoud al-Karem, και οι δύο από την Τουρκία.
Κυβερνοχώρο
Πρόσφατα οι Times του Λονδίνου έγραψαν πως η Χαμάς εκμεταλλεύεται κρυφά εγκαταστάσεις στην Τουρκία διεξάγοντας κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεις κατά της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και πληροφοριών. Ανέφεραν ότι η έδρα ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και εποπτεύεται από στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η έδρα, η οποία είναι ξεχωριστή από τα επίσημα γραφεία της Χαμάς στην πόλη, ιδρύθηκε χωρίς τη γνώση των τουρκικών αρχών πάντως, ανέφεραν οι Times και συμπλήρωσαν πως η αποστολή της έδρας αυτής περιελάμβαναν την απόκτηση εξοπλισμού «διπλής χρήσης» για την παραγωγή όπλων, τον συντονισμό κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των εχθρών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Ραμάλα · και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της αντιτρομοκρατίας και της υπηρεσίας πληρφοριών (νοημοσύνης). Σε αυτό το δημοσίευμα των Times δεν υπήρξε ποτέ Τουρκική απάντηση.
Τον περασμένο Αύγουστο, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph ανέφερε ότι η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε δώδεκα υψηλού επιπέδου μέλη της Χαμάς που συμμετείχαν στο συντονισμό τρομοκρατικών επιθέσεων, κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα.
Η Τουρκία βλέπει τη Χαμάς ως νόμιμο πολιτικό κίνημα. Η χώρα διατηρεί εδώ και πολύ καιρό στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, οι οποίοι έχουν γίνει πιο εμφανείς καθώς οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν ψυχρανθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Το Ισραήλ έχει παραπονεθεί στην Άγκυρα για τους δεσμούς της με τη Χαμάς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, τονίζει η Τέλεγκραφ.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία της Χαμάς που περιελάμβανε τον αρχηγό του πολιτικού γραφείου Ισμαήλ Χανίγια και τον αξιωματούχο Σαλέχ αλ-Αρούρι - έναν κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή που έχει “πορτοφόλι” 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνάντηση καταδικάστηκε σκληρά από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την κριτική, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ».
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Telegraph ανέφερε ισραηλινές πηγές που υποστήριξαν ότι η Τουρκία επιτρέπει στα μέλη της Χαμάς να σχεδιάσουν επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα εκείνη την εποχή ότι η Τουρκία παραιτήθηκε από τη δέσμευσή της από το 2015, να μην επιτρέψει στους αξιωματούχους της Χαμάς να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους από το έδαφός της.
Τέλος, το κόμμα της Χαμάς και του Ερντογάν συνδέονται πολιτικά. Και οι δύο έχουν στενούς ιδεολογικούς δεσμούς με το κίνημα της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.