Κόσμος

Πακτωλός χρημάτων στις “πρόβες πολέμου”: Στρατιωτικές δαπάνες τόσο υψηλές όσο στον “Ψυχρό Πόλεμο”

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες σήμερα εδώ και δεκαετίας και συγκεριμένα από το 1988. Ο Dan Smith, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη του Sipri, μιλά για μια «μάλλον βάναυση συνολική εικόνα».

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη Sipri, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% σε 1,981 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 .

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο ευθύνονται για το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Η Γερμανία δαπάνησε επίσης σημαντικά περισσότερα χρήματα για το στρατό το 2020 και ανεβαίνει στην 7η θέση σε παγκόσμια σύγκριση.

Ο Dan Smith, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, Sipri στη Στοκχόλμη, μιλά για μια «μάλλον βάναυση συνολική εικόνα» όταν εξετάζει τα τελευταία στοιχεία για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες.

Ο λόγος: Σύμφωνα με το Sipri, οι χώρες αυτού του κόσμου ξόδεψαν συνολικά περίπου 1.981 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια για τον στρατό τους το 2020 - σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια για τους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων, των οπλοστασίων και αποστολών μάχης.

Οι εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία αυξάνονται, ενώ ο όγκος των παγκόσμιων παραδόσεων όπλων παραμένει υψηλός.

Αυτή είναι η υψηλότερη στρατιωτική δαπάνη από το 1988, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος πλησίαζε. Όταν ρωτήθηκε από το ZDFheute, ο διευθυντής της Sipri , Smith, είπε ότι θα μπορούσε να "αφήσει άφωνους" όσους δουν με τι δυναμική αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες:

Ενώ η πανδημία αποδυναμώνει την οικονομία, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία.

Οι κύριοι λόγοι γι 'αυτό είναι οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων, ο επιθυμητός εκσυγχρονισμός των οπλοστασίων, η εκτεταμένη προσπάθεια για εξουσία ή ο φόβος των των εξουσιαστών ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι θα εξεγερθούν.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν δυναμικά τις στρατιωτικές δαπάνες

Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος στρατιωτικός προϋπολογισμός, ύψους 778 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να καταγράφεται στις ΗΠΑ, που σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Ακολουθούν:

 

Κίνα (εκτιμάται σε 252 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ινδία (72,9 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ρωσία (61,7 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ηνωμένο Βασίλειο (59,2 δισεκατομμύρια δολάρια)

 

Ο ερευνητής του Sipri, Nan Tian ονόμασε τις «αντιληπτές απειλές» και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ως τον κύριο λόγο για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία .

 

Μελέτη αμυντικών δαπανών

 

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολύ περισσότερα για την άμυνα από τους μεγάλους αντιπάλους τους τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό φαίνεται από τη νέα κατάταξη του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). Οι ΗΠΑ επομένως θα μπορούσαν να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Επίσης, βάσει μιας ακμάζουσας οικονομίας , οι Κινέζοι ανακοινώνουν σε επίσημες δηλώσεις ότι θέλουν να υπερκαλύψουν τις ΗΠΑ στρατιωτικά έως το 2049. Ως αποτέλεσμα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 26η συνεχή φορά.

 

Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, αγωνίζεται για επιρροή στην περιοχή με τους Πακιστανούς και τους ινέζους γείτονές της. Αυτές οι συγκρούσεις δημιουργούν μια επιπλέον κούρσα όπλων στην Ασία, την οποία παρακολουθούν με ανησυχία οι ερευνητές του Sipri.

Η αντίθετη τάση εμφανίζεται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία μείωσε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό το 2020 κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 57,5 ​​δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η χώρα, η οποία είχε τεράστια θωράκιση πριν από πολλά χρόνια και της οποίας ο στρατός έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015 , διαμαρτύρεται για τα οικονομικά βάρη της στρατιωτικής επιχείρησης και τώρα βασίζεται περισσότερο στη διπλωματία παρά στα όπλα.

 

Σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΠΕΚ “κόβουν” στρατό

Ο ερευνητής του Sipri , Nan Tian βλέπει τη διάβρωση της οικονομικής βάσης ως έναν από τους κύριους λόγους για περικοπές των στρατιωτικών προϋπολογισμών. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί επί του παρόντος σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, σχεδόν όλα τα άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Χωρών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) έχουν μειώσει τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς.

Πολλά από αυτά τα μέλη του ΟΠΕΚ πρέπει να αντιμετωπίσουν το απότομα μειωμένο εισόδημα από το πετρέλαιο, το οποίο ήταν προηγουμένως η κύρια πηγή εισοδήματος.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα επένδυσαν σημαντικά λιγότερα χρήματα στο στρατό τους το 2020 από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω της πανδημίας.

Αντιθέτως, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς. Οι δαπάνες της Γερμανίας στο Bundeswehr αυξήθηκαν σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ . Σύμφωνα με την εκθεση Σίπρι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία κατατάσσεται έβδομη μεταξύ των χωρών με τους υψηλότερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς στον κόσμο, πίσω από τη Σαουδική Αραβία και μπροστά από τη Γαλλία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...