Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Χαμός στην Κίνα: ''Σάρκα & οστά'' πήρε η λογοκρισία στο διαδίκτυο

Ο αποκλεισμός του άρθρου του Wen Jiabao αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα ακραίας λογοκρισίας στην Κίνα. Το προσωπικό του δοκίμιο για τη νεκρή μητέρα του, το οποίο δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, δόθηκε εντολή να αφαιρεθεί και να αποκλειστεί από το Διαδίκτυο. 

Η εξέλιξη αντικατοπτρίζει το βαθύ άγχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (Κ.Κ.Κ.) για οποιαδήποτε απειλή για την εικόνα του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping, δεδομένου ότι η απόφαση αποκλεισμού του άρθρου του Τζιαμπάο πρέπει να προήλθε από ανώτερες αρχές, δήλωσε ο Xiao Qiang, αρχισυντάκτης του China Digital Times. 

Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει στην Κίνα στον τομέα της ελευθερίας του λόγου, από τότε που ο Xi Jinping ανέλαβε τα ηνία της Κίνας το 2013. Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα επιδοκιμάζει ενεργά τη λογοκρισία οποιωνδήποτε ειδήσεων, σχολίων ή ακόμη και κοινωνικών μέσων που επικρίνουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα τον Jinping.  

Ένας νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν έλεγχο και πρόσβαση σε δεδομένα και να αποτρέπουν τη μη εξουσιοδοτημένη σύνδεση VPN. Η κυβέρνηση Xi Jinping προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων στο όνομα της «κυριαρχίας του Διαδικτύου». Έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των συζητήσεων στα κοινωνικά μέσα από τους Κινέζους για κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις από το 2013. Η Κίνα έχει πλέον γίνει τόπος για την πιο εξελιγμένη διαδικτυακή λογοκρισία στον κόσμο.

Στο δοκίμιο του, ο Τζιαμπάο έγραφε: «Κατά τη γνώμη μου, η Κίνα πρέπει να είναι μια χώρα γεμάτη δικαιοσύνη δικαιοσύνη, πάντα με σεβασμό στη βούληση των ανθρώπων, της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης φύσης».  Όχι μόνο το άρθρο του Jiabao εξαφανίστηκε από τα κύρια ειδησεογραφικά  ΜΜΕ, αλλά οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το WeChat και το Weibo, απέκλεισαν το άρθρο, επικαλούμενοι παραβιάσεις των όρων λειτουργίας Ο Κάι Σια, που είναι Κινέζος αντιφρονούντος και μελετητής της πολιτικής θεωρίας, είπε: «Φοβούνται να δώσουν δικαιώματα στους ανθρώπους». Η Κίνα κατέλαβε την 177η θέση από τις 180 χώρες στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Reporters Without Borders.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης (CNNIC), υπήρχαν 989 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου στην Κίνα στο τέλος του 2020. Η Κίνα δαπάνησε πάνω από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για προγράμματα παρακολούθησης του διαδικτύου το 2020.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ