Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Eκλογές ΗΠΑ: Ανησυχία για χάος, σε ετοιμότητα η Εθνική Φρουρά

Με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο, καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τις αμερικανικές εκλογές και με 95 εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στις τελικές δημοσκοπήσεις, που δίνουν μια εικόνα για το τι μπορούμε να περιμένουμε.

Το σύνολο των μετρήσεων εκτιμά ότι ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει μετά βεβαιότητας τη λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το προβάδισμα ωστόσο δεν «δίνει» τον νικητή, και δοθείσης της εμπειρίας του 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τη λαϊκή ψήφο αλλά έχασε τις εκλογές, άπαντες έχουν το βλέμμα τους στις αμφίρροπες πολιτείες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 96 εκατ αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πριν την επίσημη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου 2020 

Πάνω από 96 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει ήδη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την παραμονή της ημέρας των εκλογών, σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Εκλογών των ΗΠΑ. 

  • Ως μέτρο σύγκρισης το 2016 ψήφισαν συνολικά 137 εκατ αμερικανοί, δηλαδή στις εκλογές του 2020 έχει ήδη ψηφίσει το 70% όσων ψήφισαν 4 χρόνια πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.
  • Η συνολική προσέλευση αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
  • Η πρόωρη ψηφοφορία υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2016, όταν πριν τις εκλογές του 2016 είχαν ψηφίσει 47 εκατομμύρια.

Κίνδυνος να επικρατήσει χάος

Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για οποιεσδήποτε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Εθνική Φρουρά έχει αναπτυχθεί σε πολλές πολιτείες.

https://www.youtube.com/watch?v=YaG7sDC26M0&t=7s

Οι φόβοι για χάος λόγω των εκλογών υποχρέωσαν πολλούς κυβερνήτες να ενεργοποιήσουν την εθνική φρουρά ώστε να αποτραπούν επεισόδια. Και στο Όρεγκον, η κυβέρνηση Kate Brown, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή του μετρό του Πόρτλαντ, επικαλούμενη πιθανή κοινωνική ενόψει εκλογών.
 

Οι κυβερνήτες έχουν επίσης κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στο Τέξας, την Αλαμπάμα και την Αριζόνα σε μεγάλες πόλεις στις αντίστοιχες πολιτείες τους εν αναμονή της βίας.
Εικόνα

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς λειτουργεί το Σώμα Εκλεκτόρων 

 

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πραγματοποιούνται αύριο στις 3 Νοεμβρίου 2020. Αλλά είναι πιθανό ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους από το κοινό να μην είναι ο νικητής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επιλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους (λαό), αλλά αυτό που είναι γνωστό ως Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ποιόν ψηφίζουν οι Αμερικανοί;

Όταν οι Αμερικανοί πηγαίνουν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές, στην πραγματικότητα ψηφίζουν μια ομάδα αξιωματούχων που απαρτίζουν το  σώμα εκλεκτόρων. Η λέξη «σώμα» εδώ απλώς αναφέρεται σε μια ομάδα ατόμων με κοινή εργασία.
 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκλογείς και δουλειά τους είναι να επιλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Το σώμα εκλεκτόρων συνεδριάζει κάθε τέσσερα χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ημέρα των εκλογών, για να εκτελέσει αυτό το έργο.

Πώς λειτουργεί το Σώμα των Εκλεκτόρων;

Ο αριθμός των εκλεκτόρων από κάθε πολιτεία αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού του.
Κάθε πολιτεία λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες όσο και νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (εκπρόσωποι στη Βουλή και γερουσιαστές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλογείς - 55 - ενώ μια μερικές αραιοκατοικημένες Πολιτείες όπως το Ουαϊόμινγκ, η Αλάσκα και η Βόρεια Ντακότα (και η Ουάσιγκτον DC) έχουν το ελάχιστο των τριών. Υπάρχουν συνολικά 538 εκλέκτορες.
 

Κάθε εκλέκτορας αντιπροσωπεύει μία εκλογική ψήφο και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων - 270 ή περισσότερες - για να κερδίσει την προεδρία.

Oι εκλογικές ψήφοι που κατανέμονται σε κάθε Πολιτεία

Σε γενικές γραμμές, οι Πολιτείες απονέμουν όλες τις εκλογικές τους ψηφοφορίες σε όποιον κέρδισε την ψηφοφορία των απλών ψηφοφόρων στην πολιτεία. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, τους απονέμονται και οι 38 εκλογικές ψήφοι του κράτους. Εναλλακτικά, ένας υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει με σαρωτική νίκη και να πάρει τον ίδιο αριθμό εκλογικών ψήφων.
 

Είναι επομένως δυνατό για έναν υποψήφιο να γίνει πρόεδρος κερδίζοντας έναν αριθμό δύσκολων αγώνων (οι ψήφοι να είναι τσίμα τσίμα) σε ορισμένα κράτη, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερες ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες (Μέιν και Νεμπράσκα) που διαιρούν τις ψήφους των εκλογικών σωμάτων τους σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος.
 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν συγκεκριμένες «πολιτείες ταλάντευσης» - πολιτείες όπου η ψηφοφορία θα μπορούσε να πάει είτε έτσι, είτε αλλιώς - αντί να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα. Κάθε πολιτεία που κερδίζει τους πλησιάζει στις 270 ψήφους που χρειάζονται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ