Σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι το πρώτο μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού που είναι η απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν των 5 ατόμων.
Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας κατηγορεί κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από την βουλή, όταν διαδηλωτές που αντιδρούσαν στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς καταδίκασε την συμπεριφορά των διαδηλωτών επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην βουλή με εκλογές καταφεύγουν στην βία για να καταλάβουν την εξουσία».
Εχθές βράδυ περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στην διαδήλωση συμμετείχαν ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Ακραίοι εθνικιστές, κοινωνικές δράσεις που καταγγέλλουν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πολίτες που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι δεν χειρίστηκε σωστά την επιδημιολογική κρίση. Τα ακραία στοιχεία γρήγορα επιβλήθηκαν στην διαδήλωση και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στην αστυνομία προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτήριο της βουλής. Η αντίδραση ήταν άμεση. Μονάδες καταστολής διαδηλώσεων, αστυνομικοί με σκυλιά και έφιππη αστυνομία χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια έγινε χρήση δακρυγόνων. Ακολούθησαν συμπλοκές στους δρόμους γύρω από την βουλή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 διαδηλωτές και 43 αστυνομικοί ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές. Οι συμπλοκές κράτησαν μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα.
Σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι το πρώτο μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού που είναι η απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν των 5 ατόμων. Εκφράζονται φόβοι για μη συμμόρφωση των πολιτών με το μέτρο αυτό και ανυπακοή. Ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες εδώ και ένα μήνα περίπου καθημερινά συγκεντρώνονται έξω από τη βουλή και εχθές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, αναγγέλλουν μέσω του διαδικτύου νέες συγκεντρώσεις ενώ γενικότερα στους πολίτες κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει πώς να χειριστεί την επιδημιολογική κρίση.
Από την Παρασκευή το απόγευμα και μέχρι την Δευτέρα το πρωί στην πρωτεύουσα της Σερβίας θα ισχύσει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στην Σερβία χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν συνολικά 16.719 άτομα.