Ελλάδα και Γαλλία από κοινού συνεργάζονται μόνες τους πλέον, για να εμποδίσουν το τουρκικό ΠΝ να “αλωνίζει” στην Μεσόγειο, το οποίο παραβιάζει μια ολόκληρη λίστα διεθνών νόμων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ με κύριο θέμα την Λιβύη.
Για τον λόγο αυτό και σε συνεννόηση των δύο γενικών επιτελείων, τρία ελληνικά αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145H της 380 Μοίρας, πραγματοποίησαν αποστολές στην Κεντρική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους στις 4 Μαίου 2020.
Στα πλαίσια της δράσης "ΕΙΡΗΝΗ" τα ελληνικό AWACS πέταξαν δυτικά της Κρήτης στα όρια του FIR Αθηνών.
Η ελληνική ΠΑ με τα αεροσκάφη αυτά ''σαρώνει'' τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου για ανεύρεση τυχόν τουρκικών πολεμικών ή εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν όπλα και Τζιχαντσιστές.
Παράλληλα σύμφωνα με τον γνωστό ιστότοπο, η γαλλική εταιρεία «CAE» με εντολή του γαλλικού ΥΠΑΜ, (ειδικεύεται στην επιτήρηση πτήσεων και και κινήσεις πλοίων), σαρώνει με τα δικά της μέσα την κεντρική Μεσόγειο για τουρκικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη.
Η Γαλλία πραγματοποιεί αυτήν την αποστολή χωρίς να περιμένει την έναρξη της επιχείρησης ''ΕΙΡΗΝΗ'' από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η εταιρεία CAE συμμετέχει στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Ντέρνα εδώ και δύο χρόνια.
Η Γαλλία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται κατά των Τούρκων, αφού η επιτήρηση των πλοίων στην περιοχή που έπρεπε να γίνει μέσω της επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού δεν έλαβε τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιηθεί, (με πιθανή υπαιτιότητα της Γερμανίας).
Μιας Γερμανίας η οποία χρηματοδοτεί με 32 εκατ ευρώ την τουρκική Ακτοφυλακή και με 30 εκατ τα θωρακισμένα οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που στάλθηκαν στον Έβρο κατά των ελληνικών δυνάμεων.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα ότι η επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' θα ήταν μια αποτυχία, καθώς δεν είχε τις απαραίτητες δυνατότητες για να ξεκινήσει.
Ο λόγος κατά τον ίδιο, ήταν ότι αυτή δεν περιελάμβανε την παρακολούθηση των συνόρων της ανατολικής περιοχής, από την οποία παρέχονται όπλα στις δυνάμεις του Χαφτάρ, υιοθετώντας τις τουρκικές θέσεις.
Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Τριπόλεως Fayez Al-Sarraj, απέρριψε και αυτός την επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' στις 23 Απριλίου, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι πιθανότατα ο Ερντογάν να ζήτησε χάρη από την γερμανική πλευρά για να μην ξεκινήσει ποτέ η επιχείρηση και το Βερολίνο πρόθυμα βρήκε οικονομικούς λόγους για να την ακυρώσει χωρίς να φανεί το ίδιο ως υπαίτιο.
Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει η Ελλάδα και η Γαλλία να “πολεμούν” τον Ερντογάν και τα νεο-Οθωμανικά του σχέδια στην Μεσόγειο μόνες τους, διότι και η Ιταλία “έκανε πίσω”.