τσερνομπιλ
Κόσμος

Τσέρνομπιλ: Μαίνονται οι πυρκαγιές - Φόβοι για έκλυση ραδιενέργειας

Οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και οκτώ μέρες στην περιοχή κι έχουν πλησιάσει τον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ που εξερράγη το 1986 στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης πριν από 34 χρόνια, αλλά και πάλι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ριχτεί στη μάχη ελπίζοντας να στήσουν αναχώματα ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες το κατεστραμμένο εργοστάσιο.


 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ένας άνδρας, που έχει στο μεταξύ συλληφθεί, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσέρνομπιλ, λέει η αστυνομία. Οι φλόγες, ωστόσο, πλησιάζουν απειλητικά καθώς το προσωπικό σπεύδει να καλύψει τη σαρκοφάγο κι εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκλυση της ραδιενέργειας από το έδαφος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Αρχές ανησυχούν μήπως φθάσει μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σε απόσταση κάπου 100 χιλιομέτρων και σε άλλες κατοικημένες περιοχές, που ήδη δίνουν απεγνωσμένη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το κρατικό Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να φθάσουν τις επόμενες μέρες στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή όταν ο καπνός έχει απομακρυνθεί πολύ από την πυρκαγιά. Η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται εδώ και μέρες τριπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 24ωρα λόγω ισχυρών ανέμων. «Δίνουμε ολονύκτια μάχη σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ για να το προστατέψουμε από τη φωτιά. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κατερίνα Πάβολβα.

300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού στην πυρκαγιά.

Η έκρηξη του 1986 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, που είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει αρχικά η ΕΣΣΔ, προκάλεσε έκλυση ραδιενεργού νέφους που εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Αν και επισήμως οι νεκροί από την καταστροφή ήταν 31, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω της καταστροφής υπολογίζεται σε χιλιάδες. Μέχρι σήμερα απαγορεύεται η κατοίκηση σε απόσταση 30 χλμ. Από το Τσερνομπίλ. Επιτρέπεται, ωστόσο, σε όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο, η επίσκεψη με ειδικά γκρουπ ξενάγησης στη ζώνη αποκλεισμού, την κοντινή πόλη Πρίπιατ και το ίδιο το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, όπου έχει κατασκευαστεί από το 2016 μια τεράστια σαρκοφάγος πάνω από τον αντιδραστήρα που είχε εκραγεί.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...