Την στιγμή που όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε καραντίνα, ορισμένοι ηγέτες, αλλά και εταιρείες, λαμβάνουν μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα.
Εναν καινούργιο ιστότοπο που χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας από χρήστες λάνσαρε η Google, με στόχο να αποτυπώνεται το επίπεδο της λεγόμενης «κοινωνικής απομάκρυνσης» που εφαρμόζονται σε διάφορα μέρη, ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
Ο ιστότοπος COVID-19 Community Mobility Reports θα δίνει εικόνα από το αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας σε έξι κατηγορίες τοποθεσιών: λιανικό εμπόριο και αναψυχή, παντοπωλεία και φαρμακεία, πάρκα, σταθμούς διέλευσης, χώρους εργασίας και κατοικίες.
Τα στοιχεία θα εντοπίζουν αλλαγές που συντελούνται στην κίνηση ατόμων για τις επόμενες αρκετές εβδομάδες και με χρονικό ορίζοντα 48 ή 72 ώρες πριν, και αρχικά θα καλύψoυν 131 χώρες καθώς και συγκεκριμένες κομητείες σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Η Google αναφέρει ότι τα δεδομένα θα συλλέγονται συνολικά και όχι σε μεμονωμένο επίπεδο και ότι δεν θα φαίνεται ο απόλυτος αριθμός ατόμων σε πάρκα ή σε παντοπωλεία για παράδειγμα.
Η ιδέα είναι να καταγράφονται ποσοστά που θα υποδεικνύουν μικρότερη κοινωνική απομάκρυνση από το ενδεδειγμένο (δηλαδή να μην τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας).
Για παράδειγμα, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι στο Σαν Φρανσίσκο σημειώθηκε μείωση κατά 72% της κίνησης σε λιανικό εμπόριο και αναψυχή, 55% πτώση κίνησης στα πάρκα και 21% αύξηση των ανθρώπων στα σπίτι το διάστημα 16 Φεβρουαρίου με 29 Μαρτίου.
Για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αυτού του είδους τα στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στο να χτυπά «συναγερμός» για το επόμενο πιθανό «hotspot» του COVID-19. Μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα για τους φορείς της δημόσιας υγείας που θα μπορούν να πληροφορούνται για συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες θα πρέπει να ενημερώσουν με περισσότερα μηνύματα σχετικά με τη σημασία της απόστασης έξι μέτρων μεταξύ των ανθρώπων ή να κλείνουν πάρκα όπου οι κάτοικοι παραβιάζουν συνήθως τους κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο εγχείρημα της Google γεννά επιφυλάξεις και ανησυχίες για το πώς συλλέγει πληροφορίες για τον εντοπισμό των χρηστών της. Πληροφορίες που μπορεί να παραβιάζουν βασικές αρχές της ιδιωτικότητας των ατόμων.
Τρομάζει δήλωση του Αυστραλού επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών
Έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, καθώς καταγράφονται λιγότερα κρούσματα λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ σε ορισμένες χώρες για την Covid-19.
Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος στηρίζεται σε επίσημα σημερινά στοιχεία, τα κρούσματα νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο, αλλά ο αρχίατρος της Αυστραλίας σημείωσε ότι ο πραγματικός τους αριθμός παγκοσμίως μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος.
«Παγκοσμίως έχουμε καταγράψει ένα εκατομμύριο κρούσματα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι πέντε ή δέκα φορές μεγαλύτερος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπρένταν Μέρφι.
Τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των διαφόρων χωρών, συνέχισε, πράγμα το οποίο τον κάνει να πιστεύει ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει από τις χώρες να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που κάνουν για τον νέο κορονοϊό, ενώ κάποιοι επικριτές έχουν επίσης επισημάνει διαφορές στον τρόπο που ορισμένες χώρες καταμετρούν τα κρούσματα SARS-CoV-2.
Η Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους, μόνον πρόσφατα άρχισε να καταμετρά τα ασυμπτωματικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, προκαλώντας επικρίσεις από κάποιους διεθνείς ειδικούς.
Χωρίς να επικρίνει την Κίνα, ή άλλες χώρες, ο Μέρφι σημείωσε ότι δεν εμπιστεύεται άλλα στοιχεία πέραν αυτών της Αυστραλίας.
«Οι μόνοι αριθμοί τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα είναι οι αυστραλιανοί αριθμοί, ειλικρινά», δήλωσε.
Η Αυστραλία έχει καταγράψει σχεδόν 5.300 κρούσματα και 28 θανάτους μέχρι στιγμής από την Covid-19.