Με την άνοδο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ισλαμιστικού κόμματός του, η Τουρκία απέσυρε σιγά-σιγά την ιστορική της θέση ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και αύξησε τη δίωξη των Χριστιανών, ανέφερε μια ανάλυση για την ομάδα υποστήριξης των ΗΠΑ International Christian Concern (ICC).
Τον περασμένο μήνα, μια αμερικανική επιτροπή για τη θρησκευτική ελευθερία πραγματοποίησε ακρόαση για την Τουρκία, κατά την οποία κατέθεσαν αρκετοί εξέχοντες αναλυτές. Η Τουρκία είναι από καιρό ένα από τα πιο μετριοπαθή κράτη με πλειοψηφία Μουσουλμάνων, με σημαντικές θρησκευτικές μειονότητες. Ωστόσο, ο αριθμός τους μειώθηκε απότομα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς πολλοί αντιμετώπισαν αυξανόμενες διώξεις.
Ο Mustafa Akyol του Ινστιτούτου Cato δήλωσε στο Κογκρέσο ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε περάσει από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελευθερίας στο να γίνει «ένα κόμμα, παρανοϊκό και αυταρχικό που βλέπει συνωμοσίες από τη Δύση» .
Η Lisel Hintz, επίκουρη καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στη σχολή προηγμένων διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε πως στη σημερινή Τουρκία υπήρχε σαφής προτίμηση στο κυρίαρχο τμήμα των Τούρκων πολιτών. "Για να είσαι καλός Τούρκος, πρέπει να είσαι όχι μόνο ένας Μουσουλμάνος, αλλά ένας Σουνίτης Μουσουλμάνος", είπε.
Γράφοντας για το ICC, ο Colton Grellier, υποψήφιος διδάκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Liberty και η Alyssa Heisey, από το ICC, υποστήριξαν ότι η επίσημη κοσμική Τουρκία έδειξε ενδεικτικά σημάδια ότι επιθυμεί να γίνει σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος.
«Ενώ η θρησκευτική δίωξη είναι πιο συγκρατημένη από ό, τι σε άλλες σουνιτικές χώρες, η Τουρκία σταδιακά προχωράει προς τα ανατολικά», ανέφεραν, ταιριάζοντας περισσότερο με τους λιγότερο ανεκτικούς γείτονές της.
Επισήμαναν την περίπτωση του ποιμένα Andrew Brunson, ο οποίος επίσης κατέθεσε κατά την επ 'ακροατηρίου συζήτηση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε τον Brunson, ο οποίος εργαζόταν ως ιεραπόστολος στη χώρα, για κατάσκοπο και τον φυλάκισε για δύο χρόνια. Ωστόσο, η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση κατέληξε νωρίτερα φέτος ότι είχε διωχθεί λόγω της χριστιανικής πίστης και της εθνικότητας των Η.Π.Α. που κατείχε.
Ο Μπράνσον δεν είναι ο μόνος χριστιανός που έχει αντιμετωπίσει πίεση από το κράτος. "Η τουρκική κυβέρνηση επιτάχυνε την απέλαση χριστιανών αλλοδαπών από την Τουρκία", δήλωσε κατά την ακρόαση. "Πάνω από 50 προτεσταντικές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια."
Σύμφωνα με τον Brunson, αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία από τους Τούρκους Χριστιανούς. Ο Brunson προέβλεψε ότι "η επιτάχυνση της απέλασης των ηγετών των εκκλησιών είναι ένα σημάδι πολύ σκοτεινών εποχών. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη βρεθεί, αλλά παρεκκλίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. "
Ο πρώην Τούρκος βουλευτής Aykan Erdemir επεσήμανε κατά την ακρόαση ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει την αποκατάσταση των χριστιανικών εκκλησιών που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να αποκτήσει τον έλεγχο του ποιος θα μπορούσε να εκτελέσει λειτουργίες εκεί. Επιπλέον, ο Ερντογάν πρότεινε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
"Εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός βαθμός ελευθερίας για τους χριστιανούς σε σχέση με άλλες μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή, αλλά με ανησυχεί το γεγονός ότι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό θα μεταβληθεί πολύ σύντομα", προειδοποίησε ο Brunson.