Κόσμος

Λεοπόλντο Λόπες: Ο «Πονοκέφαλος» για την… Ισπανία στη Βενεζουέλα!

Ο Λεοπόλντο Λόπες είναι ένα ηγετικό πρόσωπο για την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα, ο οποίος φυλακίστηκε από το καθεστώς Μαδούρο, βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ήταν στο πλευρό του Γκουαϊδό κι έπειτα στράφηκε στην πρεσβεία της Ισπανίας για καταφύγιο.

Ο Λεοπόλντο Λόπες είναι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Αφού φυλακίστηκε από το καθεστώς Μαδούρο, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά την περασμένη Τρίτη ήταν στο πλευρό του Γκουαϊδό όταν εκείνος καλούσε σε «στρατιωτική εξέγερση» για να πέσει η κυβέρνηση.

Από την στρατιωτική βάση Λα Καρλότα, από την οποία έστειλε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Γκουαϊδό, ο Λοπές… εξαφανίστηκε. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας. Βρήκε λίγες ώρες καταφύγιο εκεί. Στη συνέχεια όμως στράφηκε στην Ισπανία.

Ο Λόπες μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν Τιντόρι και μια από τις κόρες τους (το ζευγάρι έχει άλλη μια κόρη και έναν γιο) ζήτησαν καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας. Και αυτός είναι ο «πονοκέφαλος» για τη Μαδρίτη: η Ισπανία έχει μεν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο στη Βενεζουέλα αλλά συγχρόνως δεν έχει «σπάσει» τους δεσμούς της με τον Μαδούρο!


Η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Λόπες, η γυναίκα και η κόρη του, μένουν για την ώρα στην πρεσβευτική κατοικία. Όπως οι πρεσβείες και τα προξενεία, στην πρεσβευτική κατοικία δεν μπορεί να μπει η αστυνομία της Βενεζουέλας. Και άρα δεν μπορεί να συλλάβει τον Λόπες. Ο οποίος είχε καταδικαστεί να εκτίσει 13 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, πάντως, ο Λόπες δεν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισπανία.

Ο Λεοπόλντο Λόπες είναι από τα στελέχη της αντιπολίτευσης που είχαν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Μαδούρο. Την Τρίτη, στελέχη του στρατού που ήταν υπεύθυνα για την κράτησή του κατ’ οίκων, τάχθηκαν στο πλευρό του Γκουαϊδό και τον απελευθέρωσαν.


Ποιος είναι ο Λεοπόλντο Λόπες

Γεννήθηκε στο Καράκας στις 29 Απριλίου 1971. Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στην Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι και μάστερ στη Δημόσια Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Ο Λόπες ανήκει στη γενιά πολιτικών στη Βενεζουέλα που ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ταυτόχρονα με την άνοδο στην εξουσία του Ούγο Τσάβες. Το 2000, μαζί με τους Χούλιο Μπόρχες, Ενρίκε Καπρίλες, Κάρλος Οτάρις και άλλους νεαρούς πολιτικούς ίδρυσαν το κόμμα Πρώτα Δικαιοσύνη (Justicia Primero). Γρήγορα έγιναν το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στον Τσάβες.


Με την ώθηση του ρεύματος του JP, ο Λόπες κατάφερε μία άνετη νίκη στο Τσακάο, έναν από τους πλούσιους δήμους του Καράκας. Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τη φήμη του Λόπες σε πανεθνικό επίπεδο και γρήγορα άρχισε να κερδίζει δημοφιλία.

Τότε ο Λόπες άρχισε να παρεμβαίνει ενεργά και σε οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα εντός του Justicia Politica, το οποίο εν τέλει στάθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τις φιλοδοξίες του. Το αποτέλεσμα ήταν η σύγκρουση με τον Μπόρχες το 2006 και το πρώτο σχίσμα στο εσωτερικό του. Η πολιτική του συνέχεια ταυτίσθηκε για βραχύ διάστημα με το κόμμα Μία Νέα Εποχή (Un Nuevo Tiempo), καταλήγοντας στο τέλος να οργανώνει τη δική του πολιτική παράταξη. Ήταν το τέλος της πρώτης δεκαετίας της διακυβέρνησης του Τσάβες, με εκλογές που ακόμη δεν αμφισβητούντο και με την αντιπολίτευση να διανύει μία περίοδο πολιτικής ξηρασίας.


Το 2009 ίδρυσε τη Λαϊκή Βούληση (Voluntad Popular), παράταξη της οποία ηγείτο ο ίδιος ο Λόπες και στην οποία προσέδωσε –παρά τις προσωπικές καταβολές του, από πλούσια και συντηρητική οικογένεια—έναν χαρακτήρα σοσιαλδημοκρατικό, ως μία πιο αποτελεσματική ταυτότητα απέναντι στην τσαβική ιδεολογία. Γύρω από την παράταξή του συσπειρώθηκαν τα πιο δραστήρια και μαχητικά νεαρά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η Ισπανία έχει δώσει υπηκοότητα στους γονείς του, Λεοπόλντο Λόπες (όπως ονομάζεται και ο πατέρας του) και Αντονιέτα Μεντόσα. Μάλιστα, ο πατέρας του είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Λαϊκό Κόμμα.

Η σύζυγός του Λίλιαν Τιντόρι στα νιάτα της ήταν αθλήτρια και κατόπιν ραδιοφωνική παραγωγός. Με τον Λόπες απέκτησαν τρία παιδιά, και στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας και η ίδια μεταμορφώθηκε από δημόσιο πρόσωπο σε προασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφιερώνοντας τη δράση της στην αποφυλάκιση του συζύγου της και άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Μολονότι έχαιρε πάντα μεγάλης δημοφιλίας, ο Λόπες τρέφει και πολλές αντιπάθειες μέσα στις τάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς του προσάπτουν την υπερβολή στις φιλοδοξίες του και τον υπέρμετρο ατομισμό του, κάτι που έγινε ιδιαίτερα φανερό στις μαζικές διαδηλώσεις του 2014 (που του στοίχισαν και τη φυλάκιση), οι οποίες οδήγησαν τον Νικολάς Μαδούρο να οργανώσει το δημοψήφισμα που επιβεβαίωσε την θέση του στην προεδρία.

Παρά τις κατηγορίες ότι μποϊκοτάρει συστηματικά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ενωθεί και να οργανώσει συγκροτημένα πολιτικές για μία δημοκρατική αντιπολίτευση, το κόμμα του, η Λαϊκή Βούληση, έχει καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας για κάθε πολιτική διαδικασία στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ο εξισορροπιστικός του αυτός ρόλος στην αντιπολίτευση αποδείχθηκε με την απόφαση να ηγηθεί ο Χουάν Γουαϊδό.

Η προσωπικότητα του Λόπες είναι φυσικό πως είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στους κόλπους του Τσαβισμού, που προσπαθεί σε κάθε περίσταση να του επιτεθεί. Οι αντίπαλοί του προσπάθησαν, πριν τη φυλάκισή του για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μαδούρο, να τον εμπλέξουν σε σκάνδαλα διαφθοράς και του απαγόρευσαν να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας Καράκας το 2008, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα κυριαρχήσει.

Κατά την κράτησή του στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε, ο Λόπες τήρησε στάση ανυπακοής, που πυροδότησε την εχθρική μεταχείρισή του από τους δεσμοφύλακές του. Πριν τρία χρόνια, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με αποτέλεσμα η πολεμική γύρω από το όνομά του να καταλαγιάσει κάπως. Μέχρι όμως την περασμένη Τρίτη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...