Αυτήν την στιγμή, γύρω από την Βόρεια Συρία διαδραματίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με διακύβευμα επίσημα, την περίφημη και πολυδιαφημισμένη ζώνη ασφαλείας, ανεπίσημα όμως παίζεται το μέλλον των Κούρδων τους οποίους θέλουν να «σφαγιάσουν» με την ησυχία τους χωρίς την παρουσία Αμερικανών, οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι όπως γράφει η Jerusalem Post.
Το στοίχημα της αγοράς των S-400 και το τρίγωνο Τουρκία-ΗΠΑ-Συρία
Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αποτελεί μια μακροχρόνια επιβάρυνση όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τις σοβιετικές απειλές. Σήμερα σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τη Ρωσία που επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τα μέλη της συμμαχίας θεωρητικά είναι κυρίαρχα κράτη με το δικαίωμα να έχουν κανονικές σχέσεις με οποιοδήποτε έθνος, ακόμα και με τη Ρωσία. Αλλά τα ίδια αυτά μέλη έχουν επίσης την υποχρέωση να μην υπονομεύουν τα συμφέροντα της συμμαχίας.
Η αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία υπονομεύει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, δηλώνουν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η κατάσταση στον τομέα των εξοπλισμών δεν είναι περίπλοκη. Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αγοράσει αμυντικά συστήματα που είναι ασυμβίβαστα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον αν αυτά αφορούν πυραύλους που μπορούν να καταρρίψουν συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη όπως το αμερικανικό F-35 που αποτελεί το μελλοντικό κυρίαρχο πολεμικό αεροσκάφος στην δύση.
Ο κατάλογος των «λανθασμένων» αποφάσεων της Τουρκίας εναντίον των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δεν τελειώνει ποτέ: από την αποφυγή των ιρανικών κυρώσεων και την μη καταδίκη ως τρομοκρατικής οργάνωσης της δύναμης των Ιρανών Φρουρών, έως στην μη αναγνώριση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και κυριαρχίας του Ισραήλ και στο εμπόριο χρυσού με το καθεστώς Μαδούρο και πολλά άλλα.
Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί: Γιατί η Αμερική χρειάζεται εχθρούς όταν έχει έναν "σύμμαχο" όπως η Τουρκία;
Γιατί ο Ερντογάν είναι τόσο ανένδοτος στην αγορά των όπλων αντιπάλων του ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ έδωσαν στην Άγκυρα την επιλογή να αγοράσει το σύστημα πυραύλων Patriot;
Η απάντηση μπορεί να μην φαίνεται προφανής, αλλά οι Κούρδοι, αποτελούν τον διακαή πόθο του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν θέλει τους Αμερικανούς να απομακρυνθούν από τη Συρία για να μπορέσουν οι τουρκικές δυνάμεις να «περάσουν λεπίδι» τους Κούρδους, με πρόθεση να τους εξαφανίσουν, γράφει ο ισραηλινός τύπος.
Ο Τούρκος ηγέτης για αυτόν τον λόγο στο θέμα των S-400 «σέρνει τα πόδια του». Δεν πρόκειται για την Αμερική ούτε για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαταλείψει το δρόμο του κατευνασμού της τουρκικής ισλαμικής κυβέρνησής, ακόμη και μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις.
Γιατί όμως ο Ερντογάν απειλεί με μια ολοκληρωτική στροφή προς την Ανατολή;
H πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία, με ή χωρίς τον Ερντογάν, χρειάζεται την Αμερική, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το επιθυμεί η Αμερική, μπορεί να διαλύσει την Τουρκική οικονομία με μια κίνηση μόνο, όπως σχεδόν έκανε με πολύ βασικές κυρώσεις το 2018.
Η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους ίδιους Κούρδους, που νίκησαν τον ισλαμικό κράτος χαλιφάτο, τους ίδιους τους Κούρδους που θυσίασαν περισσότερους από 11.000 μαχητές και είχαν σχεδόν 8.000 τραυματίες, αφορά μια προετοιμαζόμενη νέα γενοκτονία από τις πολλές που βαρύνουν την αιματοβαμμένη τουρκική ιστορία( Αρμένιοι, Έλληνες Πόντιοι, κά).
Ο μεγαλύτερος ηττημένος από την καταστροφή του χαλιφάτου δεν είναι ο ISIS, αλλά ο Ερντογάν.Ο Σουλτάνος υπολόγιζε στους Τζιχαντιστές για να εξαλείψει τους Κούρδους, αλλά δεν μπόρεσε. Με την απειλή του Ερντογάν από το Βορρά, του ISIS και του καθεστώτος Άσαντ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αποτελούμενες στην πλειοψηφία τους από Κούρδους, κατέστρεψαν το όνειρο του Ερντογάν.
Ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν τώρα, είναι μια άλλη αυτόνομη κουρδική περιοχή παρόμοια με εκείνη της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ, η οποία δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ το 1991, μετά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Υπάρχουν περισσότεροι από 20-25 εκατομμύρια Κούρδοι στην Τουρκία. Ο φόβος ότι θα απαιτήσουν τα ίδια δικαιώματα είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 πρόκειται να παραδοθούν τον Ιούλιο στις ΤΕΔ , αν και ο Ερντογάν απειλεί να μετακινήσει την ημερομηνία παράδοσης νωρίτερα. Έχει επίσης δηλώσει ότι η αγορά θα είναι πλήρης και δεν θα ακυρώσει την συμφωνία.
«Λόγω της πραγματικότητας και προς όφελος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, εκείνοι που ελέγχουν τα πράγματα στην Ουάσινγκτον, πρέπει να δουν την Τουρκία όπως ακριβώς είναι, δηλαδή ένα αναξιόπιστο βάρος για το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ο Ερντογάν είναι απίθανο να αλλάξει γνώμη. Επομένως, πρέπει οι ΗΠΑ να πλησιάσουν την κυβέρνησή του με ρεαλιστικές προσδοκίες και να σταματήσουν να προσδοκούν να την αλλάξουν.
Η Αμερική πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τους Κούρδους στη Συρία, αλλιώς ο λαός αυτός θα υποστεί μια ακόμη γενοκτονία από τους Τούρκους" αναφέρει ο DILIMAN ABDULKADER δημοσιογράφος της Jerusalem Post με διασυνδέσεις στο εβραϊκό κράτος γνωρίζοντας καλά καταστάσεις και πράγματα.