Κόσμος

Απειλείται η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου: Ιράν-Ιράκ θα συναλλάσσονται σε εθνικό νόμισμα - Αντιαμερικανικό μέτωπο α λα BRICS

Του Ευάγγελου Κόκκινου

Η Τεχεράνη και η Βαγδάτη αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ανέφερε το πρακτορείο Mehr. Η εξέλιξη προμηνύει κρίση στις παγκόσμιες αγορές καθώς απειλείται η ηγεμονία του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα "έχει διαγραφεί" από τη λίστα των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιράκ και Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ, Yahya Ale Eshaq, σχολιάζοντας τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την αποκατάσταση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Eshaq, στις οικονομικές συμφωνίες το αμερικανικό νόμισμα θα αντικατασταθεί από το ευρώ, το ιρακινό δηνάριο και τον ιρανικό rial.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών φτάνει τα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρκετές χώρες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το δολάριο στο εμπόριο μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο από την Αγκόλα, φυσικό αέριο από τη Ρωσία και άνθρακα από τη Μογγολία σε γιουάν.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία της να πραγματοποιήσει πληρωμές σε εθνικά νομίσματα με την Τουρκία, ενώ οι χώρες που έχουν ενταχθεί στο BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα συναλλαγών χωρίς τη συμμετοχή του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει άλλες χώρες να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στο τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας του δολαρίου, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάλυσης της Παγκόσμιας Ασφάλειας σε άρθρο του για το CNBC.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, μετά από την ενεργή εφαρμογή κυρώσεων και εμπορικών περιορισμών, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο με μία στις δέκα χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και άλλων.

Ο πληθυσμός αυτών των χωρών υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους και το συνολικό τους ΑΕΠ υπερβαίνει τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Για να αντισταθούν στην πίεση της Ουάσινγκτον, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες στις χώρες αυτές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντί αυτού που καθοδηγείται από το δολάριο.

Αν αυτό το σχέδιο γίνει πραγματικότητα, η κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό στάδιο θα αμφισβητηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από περίπου ένα μήνα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχαμε αναφέρει την στροφή του Ιράν στο κινέζικο Γουάν, κίνηση η οποία δημιούργησε ταραχές στις αγορές.

Οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς προς τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Tα BRICS πλέον αναλαμβάνουν δράση και περνάνε στο επόμενο βήμα.

Το Ιράν σταμάτησε τη χρήση του δολαρίου ως επίσημο νόμισμα αναφοράς ξένων νομισμάτων και το αντικατέστησε με το κινέζικο Γουαν σε μία προσπάθεια να εγκαταλείψει τη χρήση του αμερικάνικου νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές.

Ρωσία, Κίνα και Ιράν πλέον πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Οπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνηση και κυρίως προς τις ΗΠΑ , ταράζοντας την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ισοπεδώσει το δολάριο.

Ειδικότερα, ο ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ