Κόσμος

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας - Φοβούνται πώς ο Κιμ Γιόνγκ Ουν την επόμενη φορά που θα πατήσει το «κόκκινο» κουμπί θα προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ψάχνουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος με τη στήριξη της Κίνας και της Ρωσίας συνεχίζει να προκαλεί και να εκθέτει την Ουάσιγκτον που έβαλε στο στόχαστρο την Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να πατήσει το «κόκκινο κουμπί» και αυτή τη φορά όχι για άσκηση, αλλά για ένα πραγματικό στρατιωτικό-πυρηνικό πλήγμα.

Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πραγματοποίησαν όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα βιντεοδιάσκεψη αναφορικά με την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και τους φόβους για μία νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, καθώς όπως αναφέρουν από την Σεούλ υπάρχει έντονη κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα. Κάτι που βεβαίως έσπευσε να επιβεβαιώσει και η Πιόνγκγιάνγκ για τους δικούς της λόγους.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες των τριών χωρών ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα στοιχεία, την ανάλυση των πληροφοριών γύρω από την πυρηνική δοκιμή, αλλά και την εφαρμογή αντιμέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Σεούλ. Πληροφορίες για τη λήψη μέτρων δεν υπάρχουν, αν και είναι βέβαιο πώς όλος ο στρατιωτικών μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός.

Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν τόνισε σήμερα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συναντήθηκε ότι η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έγινε περισσότερο πολύπλοκη, εξαιτίας των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών οικονομικής διάσκεψης στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, στα ανατολικά της Ρωσίας, καθώς κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία μετά την 6η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Κορέα.

Ο νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει απρόβλεπτη στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση από τις προκλητικές ενέργειές της, σύμφωνα με ρωσική μετάφραση των δηλώσεων που έκανε προς τον Πούτιν στην κορεατική γλώσσα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φόβοι από τις ενέργειες του Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, αφού οι διηπειρωτικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας είναι ικανοί να καταφέρουν ένα πλήγμα σε ευρωπαϊκό στόχο. Και η βάση της Σούδας είναι ένας εξ αυτών. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι διαφορετικός προγραμματισμός της τροχιάς του πυραύλου.

Η συνολική απόσταση που θα διανύσει η ρουκέτα του ολέθρου είναι σχεδόν ίδια, περίπου 8.500 χιλιόμετρα. Οι δύο διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, με την κωδική ονομασία Hwasong-14, τους οποίους ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εξαπολύσει σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στις 4 και 28 Ιουλίου, κατ' εκτίμηση ειδικών, έχουν ωφέλιμο βεληνεκές που αγγίζει τα 10.000 χιλιόμετρα.

Πέρα από τους ειδικούς υπολογισμούς ακριβείας, τα δεδομένα περιστροφής της γήινης σφαίρας που απαιτούνται, η πυρηνική απειλή που απευθύνει η Βόρεια Κορέα κατ' ουσίαν προς όλο τον πλανήτη, είναι απολύτως ρεαλιστική. Εικάζεται ότι πλέον οι τεχνικές δυνατότητες της βορειοκορεατικής πολεμικής μηχανής έχουν φτάσει στο επίπεδο της επιδιωκόμενης -και κρίσιμης- σμίκρυνσης των πυρηνικών γομώσεων, ώστε αυτές να είναι προσαρμόσιμες στους βαλλιστικούς πυραύλους που ήδη διαθέτει και εξελίσσει με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, η απάντηση στο εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής είναι, με όλο και μεγαλύτερη βεβαιότητα, θετική. Ο κομπασμός, δε, της Πιονγκγιάνγκ περί της υδρογονοβόμβας, η δοκιμή της οποίας την προηγούμενη Κυριακή προκάλεσε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σεισμό, αποτελεί μια επιπλέον πηγή τρόμου από μόνη της.

Στη Βρετανία, τη Γαλλία αλλά και τη Ρωσία η πολιτική ηγεσία προβαίνει σε δηλώσεις που μαρτυρούν έντονη ανησυχία για τις κινήσεις του, εντελώς απρόβλεπτου και καταφανώς πολεμοχαρούς, Κιμ Γιόνγκ Ουν. Εξάλλου, το να χτυπήσει μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. την Φινλανδία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση «μόλις» 7.000 χλμ. περίπου από την Βόρεια Κορέα, είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να τον βάλει σε πειρασμό «να πατήσει το κουμπί».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται σε διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Αντίστοιχα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τον Ιάπωνα ομόλογό της, Σίνζο Άμπε σε λήψη πιο αυστηρών αντιμέτρων απέναντι στις απειλές του Κιμ Γιόνγκ Ουν. Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για «οικουμενική καταστροφή» εάν υπάρξει ένας νέος γύρος ανταγωνισμού ως προς τους πυρηνικούς εξοπλισμούς μεταξύ Βορείου Κορέας και Αμερικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ